2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MEGNYÍLT MAKÓ EIFFEL-TORNYA — TB-kezelések is Makovecz-tervezte fürdők fürdőjében

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57438"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Mak%C3%B3F%C3%BCrd%C5%91P%C3%A9nzt%C3%A1r.thumbnail.JPG" border="0" width="75" height="100" /></a></span>Nem egyszerűen élmény- és gyógy fürdő, uszoda és többgenerációs komplexum csúszdás gyermekmedencével, babasarokkal. Nem csupán különböző fákból gondos műgonddal készült  tágas szaunapark fényjátékkal, szakavatott felöntésekkel, pihenőket nyújtó ülésekkel, fekvőhelyekkel. Mindezek mellett a mosolygós személyzet, a termálmedencénél pompázó orchideák, a hangulatos kezelők virágai és illatai ötcsillagos szállodai szolgáltatást idéznek. Sőt  a nyugodtságot sugalló zenével a háttérben megpendítik lelkünk húrjait is, ha hagyjuk. Ez a Hagymatikum, Magyarország Legvirágosabb Városa és az Európai Ezüstérmes Város díját megkapó Makón. </p> <p> 

Nem egyszerűen élmény- és gyógy fürdő, uszoda és többgenerációs komplexum csúszdás gyermekmedencével, babasarokkal. Nem csupán különböző fákból gondos műgonddal készült  tágas szaunapark fényjátékkal, szakavatott felöntésekkel, pihenőket nyújtó ülésekkel, fekvőhelyekkel. Mindezek mellett a mosolygós személyzet, a termálmedencénél pompázó orchideák, a hangulatos kezelők virágai és illatai ötcsillagos szállodai szolgáltatást idéznek. Sőt  a nyugodtságot sugalló zenével a háttérben megpendítik lelkünk húrjait is, ha hagyjuk. Ez a Hagymatikum, Magyarország Legvirágosabb Városa és az Európai Ezüstérmes Város díját megkapó Makón.

 

Nem egyszerűen élmény- és gyógy fürdő, uszoda és többgenerációs komplexum csúszdás gyermekmedencével, babasarokkal. Nem csupán különböző fákból gondos műgonddal készült  tágas szaunapark fényjátékkal, szakavatott felöntésekkel, pihenőket nyújtó ülésekkel, fekvőhelyekkel. Mindezek mellett a mosolygós személyzet, a termálmedencénél pompázó orchideák, a hangulatos kezelők virágai és illatai ötcsillagos szállodai szolgáltatást idéznek. Sőt  a nyugodtságot sugalló zenével a háttérben megpendítik lelkünk húrjait is, ha hagyjuk. Ez a Hagymatikum, Magyarország Legvirágosabb Városa és az Európai Ezüstérmes Város díját megkapó Makón.

 

A Makovecz Imre tervezte, Kovacsics Imre igazgatta 12 ezer négyzetméteres alapterületű, 800 négyzetméteres vízfelületű Hagymatikumnak több funkciójában és stílusában is elkülönülő része várja a vendégeket.

Akik a makói gyógyvíz és az erdélyi érchegységek ásványaiban bővelkedő marosi iszap páratlan kombinációjának a gyógyhatását akarják megpróbálni TB-s kezelésekkel vagy anélkül, azok főképp a mozgásszervi és gyulladásos betegségeik javulása érdekében jönnek. De azok, akik „csak" pihenni, regenerálódni szeretnének, azoknak is telitalálat idejönni. Az élményrészen kipróbálhatják többek között a minibarlangot, az örvénylő folyót. Itt körbe-körbe sodródva csodálhatjuk meg a különleges építészetet: ívelt kupolákat, az égbetörő, UFO-kat idéző lámpás illetve az emberi fejre emlékeztető oszlopokat és a ragasztott fa tetőszerkezetet, az engem a cápafogra emlékeztető „lelátókat".  

A szaunaparkot soha ne hagyjuk ki: a gőzfürdőben ne mulasszuk el a sóval való bedörzsöléses felöntést, a makóiban pedig a söröset (csak kívülről, belülről nem lehet!). A szaunázást vezető mester ajánlását követve ki lehet sétálni a hidegbe, ahol még télen sem fázunk, hiszen maghőmérsékletünk 38 fokos. Aztán egy szokott zuhanyozás vagy dézsás nyakon öntés után jöhet a merülő medence, ahol ha kellően gyorsan „kapálózunk", fázás nélkül, kellemesen hűlhetünk le. Aztán jöhet a fürdőköpeny, a zokni, és a láng mögötti meleg pad.

Majd kiszaunázva már magunkat, a tanuszodát is kipróbálva, lépkedjünk be a termálmedencébe. Itt az ember eldobja a botjait, és Kleopátrává válik – jegyzi meg nevetve Szentpéteri Csilla humorosan. Innen kiúszhatunk a külső részbe, élvezve a diszkrét relaxációs zene nyújtotta teljes nyugalmat. Miközben átadjuk magunkat a kétezer méter mélyről jövő meleg víz lazító hatásának, élményhullám indulhat el bensőkben, a lélek juthat szóhoz. Ebben is igaza van Kovacsics Imre igazgatónak, aki hat-hét fürdőt irányít és vagy tizenhat-tizenhéthez még köze van. 

Ha van „alibink", azaz legalább egy gyermekünk, akkor a HagyManó játszóházba, a csúszdás és tocsogó medencéhez is odamehetünk. Ha netán  megirigyeltük gyermekünket, aki boldog biztonsággal csúszdázik, akkor bizony ki kell várnunk a szezont. Ugyanis júniustól megnyílik a kinti, nagycsúszdás rész, ahol nekünk is adott a lehetőség gyermekké visszaváltozni egy kicsit.

Ha netán megéheznénk, a Hagymamma házias ízeivel, menüivel minden igényt kielégít. Aki csak elvonulni szeretne a világ zajától, az meg a Nyugi Bárban lazíthat gyümölcskoktélokkal, vagy kellő lelkesedés esetén rohammal beveheti a játéktermet, ahol kártyázhat, biliárdozhat.

 

Mennyibe került?

Makó 18,6 milliárdnyi forint (ebből 5 milliárd az önerő) támogatást kapott az Európai Uniótól bölcsőde, óvoda, iskola, ipari park, háztól házig tartó út (járda, kerékpárút, műút) készítésére. Ebből 3,6 milliárd forintot fordítottak a fürdőre, amiből 1,5 milliárd volt az önerő. A beruházás jelentősége miatt nevezhette a Hagymatikumot Kovacsics Imre igazgató Makó Eiffel-tornyának.

 

A csiki-csuki színház

A kézművesház  (kosárfonás, bognárműhely stb.), a József Attila Múzeum mellett a drámkat kedvelők megtalálják számításaikat: a Makovecz-tervezte kiváló akusztikájú színház neves produkciókat mutat be a színpadán. Csiki-csuki színház ez: míg színházi idényben fedett helyről, az emelkedő széksorok minden egyes helyéről lehet jól látni, addig nyáron szabadtéri színházzá vedlik át az intézmény – emelte ki e különlegességet Bálint Mária, a Hagymaház ügyvezető igazgatója.

 

Mit javasol Makó arca, Szentpéteri Csilla?

Makó arca, az itt született Szentpéteri Csilla zongoraművésznő az aktív szabadságot szeretőknek még a Maros-partot is javasolja. Tavasztól lehet bringát kölcsönözni a Tourinform irodán keresztül, amivel a gáton árnyas nyárfák alatt akár a 28 kilométerre lévő Szegedre is át lehetne tekerni. Ha elkészül az Apátfalva és Kiszombor közti kerékpárút, akkor bár Makótól Jeruzsálemig nem is, de Szegedtől egy másik útvonalon térhetünk vissza a hagyma fővárosába. Ne mulasszuk el kipróbáljuk hazánk egyetlen nyílt vize fölött átívelő drótkötél-, az canopypályát, és a tavasszal megnyíló 29 akadálypályás kalandpályát. Ha a gyermekünknek vagy másénak sikerül, nekünk miért ne menne? Sőt, ha szerencsénk van, akár át is gázolhatunk a Maros vizén, ahogy azt az idén tette is a művésznő. Kajakozni, kenuzni is kihagyhatatlan mulatság lehet itt.

Bodrog Beáta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.