2022.december.09. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megnyílt Pécs Kultúrális Fővárosa – nagyon szép megnyító rendezvény zavaró bakikkal

10 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/35786"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/pecs2010_logo_crop_0.thumbnail.jpg" border="0" width="88" height="100" /></a></span> <p>A pécsi megnyitó a Palace Szálloda nagytermében kezdődött. A nemzetközi sajtótájékoztatóval nem lett volna semmi baj, ha a Bajnai Gordont kísérő néhány kormányőr némelyike nem viselkedett volna maximálisan bunkó módon, saját magát főszereplővé az újságírók munkáját pedig akadályozó léptetve elő magát. </p><p>

  pecs2010 logo crop 0.thumbnail

A pécsi megnyitó a Palace Szálloda nagytermében kezdődött. A nemzetközi sajtótájékoztatóval nem lett volna semmi baj, ha a Bajnai Gordont kísérő néhány kormányőr némelyike nem viselkedett volna maximálisan bunkó módon, saját magát főszereplővé az újságírók munkáját pedig akadályozó léptetve elő magát.

  pecs2010 logo crop 0.thumbnail

A pécsi megnyitó a Palace Szálloda nagytermében kezdődött. A nemzetközi sajtótájékoztatóval nem lett volna semmi baj, ha a Bajnai Gordont kísérő néhány kormányőr némelyike nem viselkedett volna maximálisan bunkó módon, saját magát főszereplővé az újságírók munkáját pedig akadályozó léptetve elő magát.

Az természetes, hogy a közszereplőt biztosítani kell. De ezt a munkát úgy, lehetőleg észrevétlenül kell végezni, hogy az eseményt, az újságírók munkáját ne zavarja. A dolog úgy kezdődött, hogy a sajtó részére olyan helyet jelöltek ki, ahonnan csak extra nagy teljesítményű gépekkel lehetett volna használható képet készíteni . Az első negyedét a termenek fenntartották az úgymond meghívottaknak, akik közül sokan nem jöttek el. Az újságírók élelmesebbje elfoglalta ezeket a helyeket. Ezzel egy kormányőrön kívül senkinek sem volt gondja, ő viszont elkezdte vegzálni az embereket, ami egy esetben hangos veszekedéssé is fajult. Így aki előbbre jutott tudott jó képet készíteni akinek hátrábbra azt a kormányőr akadályozta a fotózásban. Mindenki fellélegzett, amikor Bajnai Gordon az őt kísérő személyzettel együtt elhagyta a sajtótájékoztató közepén a helyszínt.

Félreértés nem essék: azt mindenki elfogadja, hogy biztonsági intézkedések is kellenek. De ezeket is udvariasan kell végrehajtani. Így semmi baj sem volt a fényképezőgépeket bekapcsolásra felkérő, a táskákat megnéző biztonságiakkal. A többiek is viszonylag normálisan cselekedtek. Csak egy az egy, túlreagáló emberke tette tönkre mindazt, amit mások nagy igyekezettel felépítettek.

Akkor most térjünk rá a sajtótájékoztatóra, ahol Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint Pécsnek Európa kulturális fővárosaként kultúrák találkozóhelyének, kézfogásának kell lennie. Hiller István hangsúlyozta, Magyarország a legjobb arcát mutatja a világnak. Ez pedig a kultúra és a tudomány. Mint rámutatott, ez az első alkalom, hogy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. „Nagyszerű dolog azt mondani, hogy Pécs Európa kulturális fővárosa."

Az oktatási és kulturális miniszter nagyszerű dolognak és az érdeklődésen messze túlmutatónak nevezte, hogy a megnyitó ünnepségen tiszteletét teszi a szerb és a horvát kulturális miniszter is. Köszönetet mondott Toller László és Tasnádi Péter volt polgármestereknek, Páva Zsolt polgármesternek, a pécsi civileknek, a Művészeti Tanács tagjainak, valamint a Hungarofest Kht-nak.

Hiller István reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező év Pécs és a magyar kultúra történetében feledhetetlen év lesz.

Bajnai Gordon miniszterelnök beszédében azt emelte ki, hogy Pécs számára az Európa  Kulturális Fővárosa cím óriási lehetőség, de ugyanakkor felelősség is. Az EKF nem egyszerűen egy évről szól, hanem arról, hogy Pécs felkerüljön Európa térképére.

„Ami ma itt kezdetét veszi, nemcsak Pécsről, hanem Magyarországról szól. A példamutatásról, hogy az igazán lényeges dolgokban össze tudunk fogni" – vélekedett a kormányfő.

Páva Zsolt Pécs polgármestere szimbolikus jelentőségűnek tartotta azt, hogy Pécs – ahol a német és a török kultúra nyomai egyaránt jelen vannak – Essennel és Isztambullal együtt viseli 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Mint kiemelte, Pécs méltó módon fogja képviselni önmagát, Magyarországot és a régiót.

2010. január 10-én a Széchenyi téren hivatalos nyitóünnepséggel vette kezdetét Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program. Az ünnepség szervezése egy kivételes túlélő túrához volt hasonló. A tér egyes szektoraiban nem voltak mobil WC-k, így a biztosító rendőrök és biztonságiak emberségén múlott, hogy valaki időben eljut e a megfelelő helyre. A tár sarkánál a Mc Donalds étteremben ezért néha tumultuózus jelenetek voltak az illemhely előtt. A személyzet végül beadta a derekát, hogy csak az mehet ki, aki vett valamit. Ugyancsak veszélyt jelentett a tér félig kész burkolata a deszkáival együtt. Több elesés balesetet a biztonságiak akadályoztak meg eredménnyel. Az is zavaró volt, hogy a közlekedési utakat – legalább az azokon lévő akadályokat nem világítottak meg, az emberek  a közönségre irányított poénoz zöld lézerektől elvakítva botorkálhattak.

A műsor viszont érdekes, szinte kifogástalan volt. Kevés olyan város van Európában, ahol a történelmi korok és a kultúrák rétegződése annyira együtt él és egymásra épül, mint Pécsett. A különböző korokból átöröklődött kulturális rétegek összessége ad eredeti és igazi, csak itt fellelhető, és egymást erősítő közeget.

A megnyitó művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyre büszkék vagyunk, és amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni kíván önmagának és a világnak. A megnyitó műsora nagyszabású produkció keretében mutatta be Pécs kultúrtörténeti arcait, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével.

A kulturális főváros megnyitója rendhagyó lehetőség volt arra, hogy „rendezzük végre közös dolgainkat", tegyünk egy kísérletet saját magunk megszeretésére és megszerettetésére, a város értékeinek feltárására és bemutatására, mindezt egy egész Európában érthető XXI. századi audiovizuális nyelven. A kulturális főváros nyitó eseménye mindjárt a legelején szerette volna megtalálni azt az irányt és hangnemet, ami leginkább megteremti ezt a harmóniát és érezhető kulturális energiát ad pécsieknek, magyaroknak és európaiaknak.

A megnyitón nagy farsangi menet keretében a korokat és az azokból származó kulturális energiákat jelmezbe öltözve hozzák el pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas (3-4 méter magas) bábu vezetett. A menet a Zsolnay kúttól indul és a Belvárosi templom előtti színpadhoz érkezett meg. A műsor folyamán a város különböző történelmi korszakai mai átiratban elevenedtek meg. A műsorszámokat főleg pécsi művészek adták elő, a záró képre meghívtakk pécsi, illetve innen elszármazott, vagy valamikor itt alkotó emblematikus hazai sztárokat is.

A 2010. január 10-i programot felvezetve vízkereszt után, a farsang kezdetén, január 7-én, 8-án és 9-én a megnyitó karneváli menetében résztvevő 450 pécsi diák játszva tanulta be a különböző kultúrtörténeti korszakokhoz rendelt dramatikus utcaszínházi játékot, mely mindegyikét egy-egy óriásbáb vezetett fel. A megnyitó menetében szereplő diákok itt ismerkedtek meg a megelevenítendő történelmi korszakokkal, és tanulták be a menet és a vonulás lépéseit, mintegy a megnyitó főpróbájaként. A rendezvények  naponta 15.00-18.00 óráig tartottak.

A programok 2010. Január 7-én (csütörtökön) vették kezdetüket. A helyszín: Dóm Tér, a Püspöki palotával szemben.(Római, Ókeresztény, I. István kora).

A római kor –  Sopianae – üzenete: a római birodalomban megszületik a város. Az Ó-keresztény korszak: a város keresi hitét, I. István király emlékezete, aki 1009-ben megalapította a pécsi püspökséget. A keresztény középkor Quinque Basilicae: A kereszténység intézményesülése, az állam megszilárdulása

Január 8-án pénteken a helyszín: Pécsi Tudományegyetem – BTK bejárat (Ifjúság útja 6.). (Nagy Lajos Király, Reneszánsz, Török kor) Nagy Lajos király korszaka, 1367-ben egyetemet alapított Pécsett.

Reneszánsz: Magyarország első egyeteme, Janus Pannonius a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője. Török kor: a hódoltságtól egy teljesen más kultúra feltörése, majd integrálódása a magyar, ezen belül a helyi kultúra szövetébe

Január 9-én szombaton a helyszín: Januás Pannonius u. – Csontváry Múzeum előtti sétatér

(XVII-XVIII., XIX., XX. Század)

XVII-XVIII. század: A város újjászületése, polgárosodás, tudás, szabadság – Klimó György, könyvtár, szabad királyi város (Mária Terézia)

A XIX. század: iparosodás, polgárosodás, kialakulnak a pécsiség védjegyei (Angster, Kesztyű, Zsolnay stb.)

A XX. század: Pécs a modern művészek, modern művészetek otthona

2010. január 10.-én pedig a nemzetközi sajtótájékoztatón Bajnai Gordon kormányfő megnyitotta Páva Zsolttal Pécs polgármesterével az Európai Kulturális Főváros programjait. Az ünnepség 18.00 órakor a  Széchenyi téren kezdődött. A hírek szerint nem valami jól sikerült az országos tévécsatorna közvetítése, de a helyszínen  azonban maradandó élményt jelentett.

A megnyitón egy nagy farsangi menet keretében a korokat és az azokból származó kulturális energiákat hozzák el jelmezbe öltözve pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas (3-4 méter magas) bábu vezet. A menet a Széchenyi térre érkezik, a Belvárosi templom előtti színpadhoz. A műsor folyamán megjelenik minden kor mai átirata.

A műsorban fellép többek közt: Bab Társulat, Bóbita Bábszínház, PTE-ETK-FONTIFIVE Tánccsoport, Tanac Táncegyüttes, Pécsi Balett, Pannon Filharmonikusok, Pécsi Vasutas Fúvószenekar, Szélkiáltó Együttes. A zenei összeállítást és a zeneszámok egy részét Erdész Róbert (a nemzetközi hírű Solaris együttes billentyűse) komponálta.

A fináléban „megénekeltették" a fellépőket néhány hazai sztárral közösen, így a művészek között köszönthetjük Demjén Ferencet, Lovasi Andrást, Lang Györgyit, Kandech Evelyne-t és Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját. A produkció azokban kissé a We are to World utánérzésének sikeredett, de belefért.

Pécs Megyei Jogú Város és a MÁV Nosztalgia Kft. együttműködésének köszönhetően egyedülálló lehetősége nyílt az érdeklődőknek, hogy ellátogassanak a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programév megnyitójára. A 2010-ben tíz éves fennállását ünneplő Magyar Vasúttörténeti Park az újév első programjaként 2010 január 10-én nosztalgiavonatot indított Pécsre a Budapest Nyugati Pályudva Királyi Várója melletti 10 es vágányról. . A Pécs 2010 EKF programév tiszteletére Sopiane névre keresztelt élményvonat ezen a napon különlegesen kedvezményes, 2010 Ft-os retúrjeggyel vehették igénybe. Az érdeklődő utasok így megismerkedhetnek az újonnan beszerzett, és teljesen felújított Élményvonat szolgáltatásaival, valamint egy kellemes napot tölthetnek el Pécsett, többek között a kulturális főváros egyedülálló nyitó ünnepségének résztvevőiként.

A MÁV Nosztalgia Kft. a megnyitó rendezvény alkalmából indított Élményvonatával szeretett volna  hozzájárulni a program népszerűsítéséhez, folytatva azt a hagyományt, amelynek során szorosabb együttműködéseket alakítanak ki a jelentős kulturális és turisztikai vonzerővel rendelkező magyarországi városokkal. Ezzel párhuzamosan szélesíti ajánlatait, olyan árakat kínálva, melyek mindenki számára elérhetővé teszik hazánk fontosabb kulturális célpontjainak megismerését.

http://www.mavnosztalgia.hu/

http://www.pecs2010.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.