2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megnyitotta kapuit a Szamos új büszkesége

15 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56147"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/_DSC5861.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>2011 november 29-én nyitotta meg kapuit a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Ház, amely egyszerre cukrászda, kávézó és csokoládé manufaktúra. Új üzletében a Szamos bepillantást enged vendégei számára a kézműves bonbonkészítés folyamatába, és azt is megtudhatjuk végre, hogyan kerül a levegő a csokimikulásba és hogy kicsoda Artúr. </p> <p> 

2011 november 29-én nyitotta meg kapuit a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Ház, amely egyszerre cukrászda, kávézó és csokoládé manufaktúra. Új üzletében a Szamos bepillantást enged vendégei számára a kézműves bonbonkészítés folyamatába, és azt is megtudhatjuk végre, hogyan kerül a levegő a csokimikulásba és hogy kicsoda Artúr.

 

2011 november 29-én nyitotta meg kapuit a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Ház, amely egyszerre cukrászda, kávézó és csokoládé manufaktúra. Új üzletében a Szamos bepillantást enged vendégei számára a kézműves bonbonkészítés folyamatába, és azt is megtudhatjuk végre, hogyan kerül a levegő a csokimikulásba és hogy kicsoda Artúr.

 

 

„A Szamos Gourmet Ház megnyitóján a család négy generációja volt jelen – mondta el Kelényi Gyula, a Szamos cégbirodalom vezetője, és egyik tulajdonosa. Az alapító Szamos Mátyás 90 éves felesége és dédunokái egyaránt itt voltak ezen a számunkra fontos napon. Úgy érezzük, az új üzletünkben benne van minden, ami Szamos, az értékek, amelyeket képviselünk. A kézzel készült bonbon, sütemények, marcipánok, minden a legjobb anyagokból és minőségben készítve, ezek olyan értékek, amelyeket büszkén vállalunk."

 

A Szamos új zászlóshajója a Gourmet Ház több, mint egy hagyományos cukrászda szép környezetben. Itt éppúgy megtalálja a helyét a kisgyerekes pár és a laptopos üzletember. Az állandó reggeli étlapon mindenki talál kedvére valót, az egyszerű kávé-sütemény párostól a tartalmas angol reggeliig. Délben a konyha a szezonalitásnak megfelelő ebédmenüt és bisztrójellegű a'la carte fogásokat kínál, a konyha főnöke Sándor Csaba chef, míg a jó kávéról Kovács Judit barista gondoskodik.

 

A cukrászda a klasszikus választék mellett kínál franciás és az osztrák-magyar monarchiára jellemző édességeket, tányérdesszerteket egyaránt. Az új üzlet tervezésekor a Szamos lehetőséget teremtett arra, hogy eddig rejtett műhelytitkokba nyerjünk bepillantást. A kézműves bonbonmanufaktúrát a megnyitón Máthé Barnabás Csokoládémester mutatta be, aki többek között rózsás, málnakrémes és teás bonbonokat varázsolt a vendégek elé. A teljes bonbonkínálat legalább 40 féle ízből áll, így karácsony előtt érdemes lehet megjegyezni, az egyedi bonbonválogatás kapós ajándék mostanában.

 

Az étlapon olyan egyszerű fogásokat találunk, mint a saláták és bagettek, gulyás, és egy különlegesség: a chilis, csokis bélszín. A napi ebédmenü korlátozott mennyiségben készül, szezonális, és dél és három óra között kínálják.

 

 

Porcelánkép a falakon, csokoládéfa a teraszon

 

A Gourmet Ház szépsége méltón illeszkedik a megújuló tőzsdepalota nyújtotta elegáns környezetbe.

A Szamos cég kiemelt együttműködő partnere, a porcelángyártásban több mint 180 éves múlttal rendelkező Herendi Porcelánmanufaktúra. Mindkét cég tevékenységében és üzleti filozófiájában központi szerepet kap a kézműves hagyományok megőrzése, a jellegzetesen magyaros karakter és legfőképpen a kompromisszumok nélküli minőség.

 

A falakat három, Domé Eszter képzőművész tervei alapján, porcelánlapokra, egyedi kivitelben készített nagyméretű „porcelánkép" díszíti, amelyeken egyszerre jelenik meg Herend és a Szamos hagyománytisztelete és megújulásra nyitott, modern lendülete.

 

Az üzlet cégére a különleges látványt nyújtó, jókora csokoládéfa, melyen az ezüst ágak végén aranyló kakaótermések sötétedés után kivilágítva csalogatják a látogatókat.

„A fa egy komoly műszaki alkotás is – mondta el Kelényi Gyula. Ez a második darab a világon, az első a kölni Imhoff Csokoládémúzeumban található. Ennek a fának a megtervezésén és elkészítésén legalább tíz, a különleges kihívásokat kedvelő tervező, művész és kézműves iparos dolgozott.

Az acélból készült fa 2.5 méter magas, súlya 220 kg, ágain 82 darab, aranyló kakaó gyümölcs helyezkedik el.

A csokoládéfa alakja a misztikus életfára utal, gyökere, lombja és gyümölcse van, jelképez egyfajta teljességet, és a csokoládéban rejlő örök értékeket.

 

 

És kicsoda Artúr?

 

A Gourmet Ház egyik népszerű figurája Artúr. Hogy kicsoda Ő? Artúr egy bolygatógép, aki üreges csokoládéfigurákat gyárt, igen sokoldalú munkaerő, a szezonális igényeknek megfelelően tud mikulást, bárányt, nyuszit vagy tojást gyártani. A megnyitó során higgadtan viselkedett, a nagyszámú közönség nem okozott neki lámpalázat.  

 

 A csokoládés lány

 

Az üzlet másik kedvence az életnagyságú marcipánlány, aki egy , a XVIII. században alkotó, francia festő -Jean-Étennie Liotard-  „A csokoládés lány" című, ismert festményén szereplő nőalak mása. A csokoládés lány szobra 70 kiló marcipánból készült, körülbelül 800 óra munkával, ő egy vitrinből figyeli Artúr tevékenységét.

 

 

Csokoládéiskola

 

Az új üzletben januártól indulnak majd a csokoládéiskola kurzusai is, ahol a résztvevők a bonbonkészítésbe kóstolhatnak bele, megismerhetik az autentikus régi és a legmodernebb mai eszközök használatát, a technológiát és a mesterfogásokat. A tanfolyamok között lesznek villámgyors és alaposabb képzések, magyar és angol nyelven is.

 

 

A Szamos története:

 

Az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei szerb fiúcska, a kis Szavits Mladen – Szamos Mátyás – aki talán még a Balkánról menekült őseitől örökölte a keleti édességek iránti vonzalmát, éppen cukrásztanuló volt a nagyhírű Auguszt E. József Krisztina körúti üzletében. Egy szép napon – a harmincas évek elején – a céghez egy dán cukrász vetődött, aki megmutatta: kellő kézügyességgel, figyelemmel és sok-sok gyakorlással a cukros, mandulás masszából, a marcipánból csinos rózsákat lehet csinálni. 

 

A kisinas elleste a tudományt. Jó pár óra, nap, hónap, év és évtized, sok-sok százezer marcipán rózsa telt és kelt el azóta. Asszony is került, persze cukrászdából, lettek szép gyerekek, mára már az unokák is fölcseperedtek, derék vő jött a házhoz és mind megtanult rózsát készíteni.

 

Ebből a rózsából hajtott ki a mára több mint kétszáz dolgozót foglalkoztató pilisvörösvári marcipán-cég, a Szamos. A receptek többsége Szamos Mátyás leleményességét dicséri. Ahány darabka, annyi forma, annyi íz, annyi specialitás, megannyi meglepetés.

 

A Szamos üzlet birodalma a Gourmet Ház mellett 6 cukrászdából és 16 márkaboltból áll, a sokféle édességet és süteményt a több száz fős termelő üzemi háttér állítja elő.

 A céget Kelényi Gyula, Szamos Mátyás veje vezeti, felesége, fiai és az alapító leszármazottai szinte mindnyájan a Szamosnál dolgoznak.

 

Csak azt kínáljuk, ami nekünk is ízlik

 

 

A Szamos Gourmet Ház kínálata jóval színesebb, mint egy átlagos cukrászdáé: a sütemények és bonbonok mellett reggelit és ebédet is kínálnak a vendégeknek, ahogy az egy hangulatos párizsi vagy római kávéházban is megszokott. A kompromisszumot nem ismerő minőség az elsődleges szempont, a választék kialakításánál egyszerre kellett megfelelni a tulajdonosok ízlésének, a hazai és a külföldi vendégek igényeinek.

 

 

„A hely tulajdonképpen azonnal adta az ötletet, hogy bisztrójellegű konyhával is bővítsük a szokásos kínálatot, hiszen a környéken sok az irodaház, tárgyalások helyszínéül szolgáló nagy szálloda. Arra törekszünk, hogy törzsközönségünk ne turistákból álljon, bár természetesen nekik is nagyon örülünk, ám hosszútávon mégis a hazai vendégekre építenénk" – mondta el Sándor Zsuzsa, a Szamos szakmai tanácsadója, aki a konyha és az étlap kialakítását felügyelte a Gourmet Ház megnyitójának előkészítése során.

 

A konyha munkájának főnöke a névrokon Sándor Csaba chef, aki korábban számos étteremben dolgozott, köztük a MOM parkbeli Paulanerben. Sándor Zsuzsa viszont 13 évet töltött el a Gundelhez tartozó Bagolyvár étteremben, így könnyen megtalálták a közös nyelvet, és közösen alakították a kínálatot is. „Csaba jól képzett, és igen jóízűen főz. Természetesen itt nem célunk az, hogy a nagy melegkonyhákkal versenyezzünk, erre itt nem is lenne lehetőség, a bisztróvonalat viszont magas színvonalon fogjuk vinni" – tette hozzá Sándor Zsuzsa.  

 

Az étlap összeállítása is tükrözi ezt a kettősséget. A kínálatot szándékosan hangolták kissé magyarosra, ám könnyedebb, franciás, olaszos hangsúlyokkal. A cél az volt, hogy egyszerre szóljanak a hazai és a külföldi vendégekhez is. Előbbi célt a színes reggeli-kínálat, a napi ebédmenü szolgálja, ami nem csupán a környéken dolgozók számára érdekes, mivel a konyha hétvégén is működik, így akár egy családi ebéd helyszíneként is szóba kerülhet. Azt szeretnék, hogy az emberek megtanulják: itt jót lehet enni, és a jó fogásokat meg lehet koronázni egy finom kávéval és süteménnyel is. A tervekben az szerepel, hogy a leves+főétel napi menüben hetente egyszer szerepeljen hal, valamilyen tészta és főzelék is.

 

A Szamos család mindennél jobban hisz abban, hogy jó terméket csak jó alapanyagokból lehet előállítani. Ugyanez az elv érvényesül a konyha kialakításánál is. A chilis csokoládés mártással tálalt bélszín alapanyaga például a Hold utcai piacról származik. A hentes kiválasztásánál vállaltan nem az ár volt a döntő szempont, ha az lett volna, most biztosan más szállítaná a bélszínt a konyhára. A beszerzéseknél a fő szempont a frissesség, a konyha gyakran rendel kisebb mennyiségeket, a napi menünél sem cél, hogy óriási mennyiségeket főzzenek le belőle.

 

A hazai vendégek elkényeztetése mellett viszont azt is szem előtt tartottuk, hogy a betérő külföldiek is kapjanak egy kis ízelítőt Magyarországból. Éppen ezért szerepel az étlapon a magyaros reggeli, mangalicakolbásszal, téliszalámival, kőrözöttel, és ugyanezen okból kapott állandó helyet az ebédmenüben a gulyásleves.

 

„A receptek kialakításánál az volt a fő szempont, hogy olyat adjunk, ami nekünk is ízlik, sokat kísérleteztünk, kóstolgattunk szakácsunkkal, Sándor Csabával közösen, mire kialakultak a végleges receptek" – magyarázza Szamos Gabriella, az alapító Szamos Mátyás lánya.

 

Szintén a turisták számára lehet érdekes a hungarikumok hangsúlyos jelenléte az üzletben, a Szamos termékek mellett kapható itt néhány minőségi magyar különlegesség: tokaji bor, libamáj, téliszalámi és unikum is, olyan termékek, amelyek ugyanazt a magas színvonalat képviselik, mint a Szamos kínálata. Ugyanezen okból, egy különleges együttműködés keretében kínálnak néhány válogatott, finom darabot a herendi szortimentjéből is.

 

A cukrászda a klasszikusok mellett kínál franciás és az osztrák-magyar monarchiára jellemző édességeket, tányérdesszerteket egyaránt. A süteménykínálat és a belső tér szépsége egyszerre kényezteti az érzékeket, igazi békebeli, kávéházi hangulatot teremtve. A helyszínen befejező cukrászat folyik, az előkészített alkotóelemek zártláncú rendszeren keresztül érkeznek a Pilisvörösvári cukrászatból. Erre azért van szükség, mert így tudják garantálni azt, hogy a Szamos krémes mindenhol pontosan ugyanolyan legyen.

 

Az új üzlet tervezésekor a Szamos lehetőséget teremtett arra, hogy eddig rejtett műhelytitkokba nyerjünk bepillantást. Az üvegfallal elválasztott kézműves bonbonmanufaktúra főnöke Máthé Barnabás Csokoládémester, aki biztos kézzel varázsol klasszikus és modern bonbonokat egyaránt. A Szamos kínálata több, mint 40 ízből áll, a paletta a hagyományos trüffekektől a gyümölcsös különlegességeken át a szemet gyönyörködtető ganache-okig terjed, a választékból mindenki megtalálja a maga kedvencét.

 

„Régi vágyunk volt, hogy a csokoládé manufaktúra is kilépjen a nagyközönség elé, hasonlóan ahhoz, ahogy Szentendrén látható a marcipán készítése és megformálása" – tette hozzá Szamos Gabriella. „Izsák Tünde, marcipánművészünk készítette el a XVIII. században alkotó francia festő Jean-Étennie Liotard „A csokoládés lány" című képe alapján azt az életnagyságú marcipánlányt, aki most az üzlet egy belső szegletében a régi sparheltünket őrzi. A marcipánszobor elkészítésén 800 órát dolgozott, és 70 kiló marcipánt használt fel hozzá"

 

Cukrászda, palotára hangolva

 

Finomság, elegancia, klasszikus szépség, időtlenség – ilyen és hasonló jelzőkkel illetik a Szamos Gourmet Ház belső tereit azok, akik először lépnek be a megújuló tőzsdepalota elsőként nyitó üzletébe. Abban, hogy a hely miért pont ilyen lett, legnagyobb szerepe Szamos Gabriellának van, aki pontról-pontra, centiről-centire álmodta meg a belső tereket.

 

„Miért pont ilyen lett? Itt vagyunk egy palotában, és ez a környezet, a műemlék épület is alakította az elképzeléseinket. Itt meghatározó a hely szelleme, amihez mi a Szamos stílusjegyeket, a saját, klasszikus ízlésünket tettük hozzá" – kezdi lendületesen Szamos Gabriella. „Azt hiszem elmondhatjuk, hogy minden Szamos cukrászda rímel egymásra, ugyanakkor mindegyik egyedi. A Gourmet Ház berendezése is egyedi, a keretek kialakításában a kiváló  A1 ÉPÍTÉSZIRODA Kft volt a segítségünkre, akik a belsőépítészet körvonalait is segítettek fölvázolni, ehhez olyan építész-szakmai tudás is kellett, ami nélkül nem boldogultunk volna. A meglévő körvonalakat aztán fokról-fokra töltöttük meg tartalommal."

 

A belső kialakításnál nem kaptak teljesen szabad kezet, hiszen a tőzsdepalota műemlék, így szigorú szabályok határozzák meg, mi az, amit meg lehet változtatni, és mi az, amit változatlan formában kell felújítani. Ez utóbbi csoportba tartoznak például a csodálatos, fával borított ablakfülkék. Nagy öröm volt azonban számukra, hogy a kötelezőn túl is meg tudtak menteni néhány eredeti részletet, mint például a csillárokat, vagy a padlót borító gyönyörű márványburkolat egy részét.

 

Az épületet Alpár Ignác építette 1909-ben, és ugyanezt a korszakot idézik meg a berendezéssel is. A stílus az 1910-es, 20-as éveket idézi, az eklektika korszakát. Az épület hangulata, a nagy belmagasság erőteljes hangulatot kívánt, ezt valósították meg a belső tér kialakításával. Az eredeti csillárokat megtartva, díszes, de nem színes plafont álmodtak meg, olyan részletekkel, amelyek passzolnak az épülethez.

 

A gyönyörűen faragott fabútorokat Amerikából rendelték, ám ez az csupán az alapanyag volt, hasonlóan ahhoz, mint amikor találunk egy csodálatos ruhadarabot, amiből aztán a szabónk készít számunkra valami tökéletesen egyedit. „Így szabták át számunkra a bútorokat magyar mesteremberek, így vált például tálalókomóddá az egymás tetejére álmodott dohányzóasztal és a konzolasztal, így készültek a tükreink, a pultok, variáltunk a lábakkal, a faragásokkal, a deszkákkal, míg minden olyan nem lett, amilyet elképzeltünk" – lendül bele Szamos Gabriella.

 

„Francia cukrászdákban láttam olyan képeket, amelyek szerves részei voltak a háznak, nem csupán a falra aggatott dekorációk. Ez nagyon megfogott, nagyon szerettem volna valami hasonlót, ezért rengeteget gondolkoztam, mi is lehetne ez. Végül eszembe jutott egy naptár, amit vagy 15 évvel ezelőtt láttam. Az ötlet felbukkanása után heteken át kerestük az eredetit, így jutottunk el Herendre, akiké ez a naptár volt, és ők vezettek minket a „rejtőzködő művész", Domé Eszter nyomára. Végül a Szamos, Herend és Domé Eszter közös munkájaként álmodtuk meg a három nagyméretű porcelánképet, amelyek a falakat díszítik" – meséli tovább Szamos Gabriella.

 

Ahogy egy nyaklánc szemei kapcsolódnak egymáshoz, úgy vezetett egyik ötlet a másikhoz. A porcelánképek adták az ihletet ahhoz, hogy a padlót és a falakat itáliai kőporcelán borítsa. A padló fekete-fehér diagonál mintája az eredetire emlékeztet, a falak visszafogott sárgás tónusa melegséget hoz a fekete határozottsága és lendülete mellé. A megmentett márványburkolat és az új padlóburkolat között az összhangot a fényes és matt felületek váltakozása adja meg.

 

A falak, a padló, a plafon és a faragott fabútorok olyan „dús" hangulatot teremtettek, amely mellett az ülőbútorokkal földies, megnyugtató, kényelmes hatást szerettek volna teremteni ellenpontként. A székek és asztalok barnája az ablakfülkék színére rímel, a székek matt, antikolt textilbőr borítását puha, meleg hatása miatt választották, túlságosan sok lett volna már a fényes bőr hidegsége vagy a textil díszítettsége ebbe a környezetbe.

 

A Gourmet Ház berendezésén látszik, hogy a tulajdonosok figyelme minden apró kis részletre kiterjed, egészen a személyzet ruhájáig. A felszolgáló kisasszonyok öltözéke is hagyományos, ám nem finomkodó, megidézve a monarchia cukrászdáinak hangulatát, amikor a kávéházi kultúra igazán pezsgő volt.

 

„Szamos Gabriella mert nagyot álmodni. Az ő lelki szemei előtt jelent meg mindez. Jellemző rá, hogy a mai kérészéletű reklámok korában is emlékszik egy 15 évvel korábban látott naptárra, és képes annak eredetét felkutatni, és az ötletet aztán „szamosítani" azt. Férje, Kelényi Gyula  pedig, mondhatjuk, az álmok valóra váltója. Esetükben nagyon is igaz a mondás, hogy egy meg egy az több, mint kettő. Nagyon büszke vagyok arra, hogy munkámmal részt vehettem az üzlet arculatának kialakításában" – mondta Domé Eszter képzőművész.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.