Hazánkban is hódít a minőségi borfogyasztás kultúrája, de kevesen ismerik a borkezelés, bortárolás alaptörvényeit. Ezek közé tartozik, hogy a borokat nem szabad hagyományos hűtőszekrényben tartani, vagy ott megpróbálni a fogyasztásra alkalmas hőmérsékletre hűteni.

Hazánkban is hódít a minőségi borfogyasztás kultúrája, de kevesen ismerik a borkezelés, bortárolás alaptörvényeit. Ezek közé tartozik, hogy a borokat nem szabad hagyományos hűtőszekrényben tartani, vagy ott megpróbálni a fogyasztásra alkalmas hőmérsékletre hűteni. A szokásos hűtőszekrény 3-5 fokos, ami a borok számára túl hideg. Az alacsony hőfokon az ital elveszíti illatát, zamata visszahúzódik, messze nem adja azt az élvezetet, amit az ideális hőmérsékleten nyújtana. Ráadásul más hőfokot kíván a fehér és a vörösbor, az előbbi a 8-10, utóbbi a 14-18 fok közötti hűvöset szereti. Az sem véletlen, hogy az üvegeket fekve kell elhelyezni, ugyanis beszivárognak a kellemetlen szagok a dugón keresztül, ha annak belső fele – a palack álló helyzete miatt – nem érintkezik az itallal.

Mindezekre a kívánalmakra a speciálisan bortárolásra kifejlesztett borhűtő az ideális megoldás, mint ahogyan ezt a híresen borkedvelő spanyolok is régóta jól tudják. A spanyol Fagor cég új, VT-12 Bizone készüléke diszkréten, elegánsan meghúzódik a konyhapult szélén, mindössze 25 cm széles és szinte hangtalan. Üvegezett ajtaja mögött az alsó polcokon 8-18, míg felül 12-18 fok között kell a hőmérsékletet úgy beállítani, ahogyan a termelő ajánlja az ital címkéjén. A digitális szabályozásnak, és a végtelenül precíz, termoelektromos hűtési rendszernek köszönhetően a borok hajszálpontosan olyan hőmérsékletűek lesznek, amilyennek lenniük kell. Ennek ellenőrzéséről dupla digitális kijelző gondoskodik, a látványért pedig belső világítás felel. A 12 palack tárolására alkalmas, kétzónás bortemperáló valamivel 50 ezer forint alatti áron kapható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük