2022.június.25. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megszülethet egy inkább vallási, kevésbé politikai színezetű iszlám

2 perc olvasás
<div class="field field-type-text field-field-lead"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> <span class="inline inline-left"><a href="/50745"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/CCEEfekvo.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Az iszlám európai jelenlétével foglakozott torinói ülésén az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) 2011. május 31. és június 2. között. A püspöki konferenciák küldöttei záróközleményben fogalmazták meg az ülésen elhangzottakat. </div><div class="field-item odd">
cceefekvo.thumbnailAz iszlám európai jelenlétével foglakozott torinói ülésén az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) 2011. május 31. és június 2. között. A püspöki konferenciák küldöttei záróközleményben fogalmazták meg az ülésen elhangzottakat.
cceefekvo.thumbnailAz iszlám európai jelenlétével foglakozott torinói ülésén az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) 2011. május 31. és június 2. között. A püspöki konferenciák küldöttei záróközleményben fogalmazták meg az ülésen elhangzottakat.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy különleges figyelemmel fordulnak az Európában zajló változások felé, amelyek az iszlám európai inkulturációja irányába mutatnak, és  amelyek hatására megszülethet egy erőteljesebben vallási, és kevésbé politikai színezetű iszlám. Kijelentették, hogy az egyház érdeklődéssel figyeli a muzulmán közösségekben kialakuló kezdeményezéseket, amelyek által teológiai és kulturális képzést kívánnak nyújtani az imámoknak és  a hitoktatóknak (beleértve ebbe az egyetemeken megvalósuló iszlám teológia oktatást is),  hogy az egyház és állam közötti kapcsolatok jogi szabályozását figyelembe véve Európában is hatékonyan betölthessék vallási  szerepüket. Ily módon az egyház pozitívan áll ahhoz a kérdéshez is, hogy az iskolai hitoktatás lehetőségében más vallási hagyományok is osztozhassanak, az egyes országok meglévő szabályozásához alkalmazkodva.

Rokonszenvvel tekintetenek az arab országokban megnyilvánuló demokrácia- és szabadságvágyra és reméleik, hogy ez a változás elősegíti a vallásszabadság megvalósulását is.

Elítélik az iszlámelleneséget, amely félelmet és ellenséges hozzállást teremt az európai társadalomban. Kijelentik, hogy az egyház részt vállal a türelmetlenséghez vezető interpretációk elleni küzdelemben. A képviselők arra buzdítják a muzulmánokat, hogy ennek érdekében ők is alakítsanak ki pozitív és átláltható kapcsolatokat a társadalmi élet különböző területein.

Végül kijelentik, hogy az európai katolikus egyház a II. Vatikáni Zsinat és XVI. Benedek pápa tanítsa szellemében megújult elkötelezettséggel folytatja a muzulmánokkal való párbeszédet. E párbeszéd során a feleknek meg kell ismerniük és el kell fogadniuk önmagukat és el kell foganiuk a másságot mint egymás gazdagításának forrását – áll a CCEE közleményében.

Magyar Kurír

(tzs)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.