Csaknem 250 millió forintból újul meg a sikondai Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese. Az elnyert uniós támogatásból a létesítmény komplex energetikai korszerűsítése valósul meg. A beruházás részleteiről a projektindító rendezvényen számolt be Giliczéné Sándor Judit, az intézmény főigazgatója 2011. szeptember 29-én. Az eseményen részt vett Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiapolitikáért felelős államtitkára is.

Csaknem 250 millió forintból újul meg a sikondai Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese. Az elnyert uniós támogatásból a létesítmény komplex energetikai korszerűsítése valósul meg. A beruházás részleteiről a projektindító rendezvényen számolt be Giliczéné Sándor Judit, az intézmény főigazgatója 2011. szeptember 29-én. Az eseményen részt vett Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiapolitikáért felelős államtitkára is.

A teljes épület komplex energetikai felújítása kezdődik meg hamarosan, így az szebb és komfortosabb lesz – jelentette ki Giliczéné Sándor Judit, a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium főigazgatója.

Giliczéné Sándor Judit szerint az épületek mindenképpen korszerűsítésre szorultak. Ez a mostani felújítási lehetőség azért is nagyszerű, mert a szanatórium kiváló adottságokkal rendelkezik a természeti környezet és a mikroklíma szempontjából is, amit így a jövőben várhatóan többen és jobb körülmények között tudnak majd élvezni.

Ezzel a fejújítással jelentősen csökken az intézmény rezsiköltsége, szén-dioxidkibocsátása és energiafelhasználása – hangsúlyozta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiapolitikáért felelős államtitkára.

Mint Bencsik János kiemelte, ezek a beruházások mindig az adott térség lakosságának teljes összefogásával valósulnak meg, amely eredményeként Magyarország tégláról téglára épül és újul meg.

A Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületcsoportjai különböző időszakokban készültek – a főépület immár több mint 90 éves. A homlokzatok elöregedettek, a nyílászárók elvetemedtek, a hőközpontok pedig már nem felelnek meg a kor követelményeinek. Az épületeket és az energia¬rendszereket a szoros anyagi keretek ellenére ugyan folyamatosan, de nem együttesen fejlesztették, így az egyik részen elvégzett állagjavítás a másik oldalon nagy veszteségeket, problémákat okozott. Emiatt az épületek energiahatékonysága továbbra is igen rossznak mondható, jelentős részben a rossz légzárású ablakok, illetve a korszerűtlen fűtési és hideg-melegvíz rendszer miatt.

Az Európai Unió 100 százalékos támogatásával megvalósuló beruházás keretében a nyílászárók cseréje, a födém hőszigetelése és a távhőellátás felújítása történik meg. A fejlesztés során figyelembe veszik a település megjelenését meghatározó épület külső arculatát. Alapvető változtatás a homlokzaton ezért természetesen nem történik, a külső vakolat megújulása azonban előnyös hatással lesz az épület általános megjelenésére is.

A projekt kivitelezéséhez – mely során az ellátás zavartalanul folytatódhat – olyan komplex megoldást választottak, amely alacsonyabb energiafelhasználást tesz lehetővé, és így már rövidtávon is jelentős költségmegtakarítást eredményez. A szanatórium fenntartási költségei tehát csökkennek, ezzel egyidejűleg viszont nő az ellátottak komfortfokozata.

Az épület felújítása során először a nyílászárók cseréjét végzik el, majd utána következik a homlokzat és padlásfödém szigetelése. A meglévő gőzös helyett melegvizes távhőellátásra állnak át – ehhez szükséges a meglévő földgáz tüzelésű kazánok átszerelése és átállítása melegvíz üzemre. Lecserélik a meglévő távvezetékeket és az elöregedett hideg-melegvíz tárolókat is.

Mindennek köszönhetően csökken az épületcsoport energiafelhasználása, így az energiára fordítandó költség és az üvegházhatású gázok kibocsátása is. Az épület megújul, szebb, komfortosabb lesz. A felfrissült homlokzat beteg és vendégcsalogató hatása miatt növekedhet az intézmény bevétele.

A Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium tradicionálisan bányászok rehabilitációs és munka melletti regenerációs kezelését végzi – 1955 óta költségvetési szerv formájában. Tulajdonosa a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az intézmény a működéséhez szükséges finanszírozási forrást az Egészségbiztosítási Alaptól származó támogatásértékű működési bevétel, intézményi működési bevétel, valamint költségvetési támogatás biztosítja.

A szanatóriumnak országos szintű ellátási kötelezettsége van. Alaptevékenysége a bányaipari és energiaszolgáltató-ipari dolgozók utókezelése, rehabilitációja, éjjeli szanatóriumi ellátása, bányász nyugdíjasok, bányamunkában megrokkantak gyógykezelése, valamint bármely nyugdíjasok bármely foglalkozásból, valamint aktív korú, dolgozók ellátása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük