Csanádi Judit professzor,  a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) februárban kinevezett rektora 2016.július 5-én rektori sajtótájékoztatót tartott az egyetem Tanácstermében dr.Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) oktatási államtitkára, valamint Rakonczai Éva, az MKE kancellárja részvételével. Megjelentek még az eseményen az egyetem rektor-helyettesei és a Rektori Tanács képviselői.

Csanádi Judit professzor,  a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) februárban kinevezett rektora 2016.július 5-én rektori sajtótájékoztatót tartott az egyetem Tanácstermében dr.Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) oktatási államtitkára, valamint Rakonczai Éva, az MKE kancellárja részvételével. Megjelentek még az eseményen az egyetem rektor-helyettesei és a Rektori Tanács képviselői.

 Szó volt azokról a nagyszabású fejlesztésekről és beruházásokról, amelyek az EMMI-vel szoros együttműködésben zajlanak.A rektorasszony beszámolt róla, mi valósult meg vezetése négy hónapja alatt az oktatás, az egyetemi élet, ill. a szakmai és nemzetközi kapcsolatok terén a programjában meghirdetett "NYITÁS" jegyében.  

A korábbi felállást jellemezte, hogy a tanszékek közötti határok megmerevedtek, átjárás közöttük szinte nem is létezett. Ezen helyzet felszámolása érdekében, szeptember utolsó hetén Open Art címmel mutatnak be egy projektet, egy alkotó hetet. Minden tanszék 2 hét alatt meghirdet egy témát, amire csak másik tanszékről lehet jelentkezni.  A hét során csapatmunkában fognak együtt dolgozni a különböző tanszékek diákjai. 

Az egyetem Andrássy út 69. alatti jelenleg használt épülete volt eredetileg a régi Műcsarnok. A szomszédos 71. szám alatti egyetemi épületben, az egykori Mintarajztanoda területén, október 23-ra létrehozzák az egyetem első működő közösségi terét. Az intézményben eddig nem volt olyan hely, ahol le lehetett volna ülni egy problémát megbeszélni, egy kiállítást megszervezni, stb. Egyúttal az épület 20 éve zárva tartott  kapuját is megnyitják, a továbbiakban az lesz az egyetem védett bejárata, a most üzemelő pedig a nagyközönség számára szolgál teljesen szabad bejáratul, biztonsági berendezések csak egyes szobákat védenek majd.  

Az egyetem elsődleges működési területe a képzőművészeti alkotások létrehozása, ezeket folyamatosan, rendszeresen be akarjak mutatni. A rektorasszony kifejezte reményét, hogy a képzőművészeti egyetem a budapesti művészeti életben, különösen a kortárs képzőművészetben lüktető, központi szerepet fog játszani.  

Az oktatás szempontjából kiemelkedő jelentősége van az angol nyelvű képzés 2018-ra tervezett beindításának.

A külföldi hallgatók fogadását jelenleg a helyhiány akadályozza. Új épület biztosítására, a VI. kerület vezetésével történt egyeztetés nyomán nyílik lehetőség, egy kerületi iskola átadásával. Ekkor kezdődhet el a kivételesen értékes jelenlegi főépület felújítása.

Az oktatásban nagy jelentőséget tulajdonít a vezetés az intézmények közötti kapcsolatoknak. Tíz feletti az egyetemek száma, amelyekkel felvették a kapcsolatot, s szinte minden találkozásból egyfajta előrevivő együttműködés született. 

A drezdai képző rektora is látogatást tett az egyetemen, s megállapodás született közös kiállításról. A hazai intézmény vezetése a közeljövőben tesz viszontlátogatást a német képzőben, hogy közösen futtatott témákról jussanak megállapodásra.   

 

Rakonczai Éva kancellár kifejtette, az egyetem épülete 1877-ben épült, s az eltelt idő során még nem esett át felújításon, kivéve a jelenleg használaton kívüli épület főhomlokzatát. A fokozottan védett épület Izabella utcai homlokzata is részben megújulhat 150 milliós minisztériumi keretből.  A teljes felújítás felügyeletével egy külső szakértői céget bíztak meg. 

Elhangzott, az egyetem épületének létrehozásakor a korabeli igényes építészet az itáliai palotákat igyekezett másolni, ez az épület is egy ilyen palota pontos mintázata.  A homlokzati burkolat jelenlegi sötét színét nem csak az elhasználódás, hanem a felhasznált mészkő oxidálódása is okozza. A felújítás eddigi elmaradása bizonyos előnyt is jelent; nincs beépítve semmiféle vasbeton elem, vagy az eredeti stílustól elütő megoldás…

 

Az ingatlanfejlesztés másik, aktuális tárgyát jelenti a továbbiakban az Epreskerti műterem-épületek, ill. az ide kapcsolódó „Kis Képző", a Képző és Iparművészeti Szakiskola állapotának rendezése. A festő, a szobrász és a látványtervező tanszékek működnek itt összeszorítva, komfort nélküli körülmények közepette. dr.Palkovics László államtitkár elmondta, maga is fontosnak tartja a Nyitas-sal kapcsolatos elképzeléseket, az egyetemen belüli diszciplinák, a hazai egyetemek és a külföldi társintézmények között.

A tájékoztatót követően Révész Emese művészettörténész sajtóvezetést tartott a legjobb diplomamunkákból ez évben is megrendezett tanév végi Best of Diploma kiállításról. A kiállítás minden tanszék legjobb saját munkáit tartalmazza.  A kiállítást Dr. Rényi András PhD egyetemi tanár, az ELTE Művészettörténeti Intézetének igazgatója nyitotta meg.

www.mke.hu

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük