A zöld energiát felhasználó, környezetkímélő berendezések alkalmazása egyre népszerűbb, sokan spórolnak így a hazai háztartásokban is. Hosszú távú befektetésként az eszközök használatával jelentős mértékben csökkenthetőek a számlák összegei, beszerzésük azonban nagyobb kiadást jelenthet. Az alternatív energiaforrásokat felhasználó berendezések védelmére a nyári viharok időszakában is érdemes odafigyelni, amit már intézményes formában is megtehetünk – lakásbiztosítás keretében.

A magyar háztartásokban is egyre gyakoribb az alternatív energiaforrások felhasználása, amelyek hosszú távú megtakarítást eredményező befektetésként alkalmazhatóak. Ezek használata egyszeri beruházást követően jelentősen mérsékelheti az energiafelhasználás költségeit, így alkalmazásuk népszerűsége folyamatosan nő." –mondta Tóth István, az Union Biztosító igazgatósági tagja.

Az egyik legtöbb helyen megtalálható, megújuló energiaforrást felhasználó berendezés a napkollektor, amely vállalatoknál és magán-ingatlanok esetében is egyre gyakoribb. A napkollektor használatával előállított energia négyzetméterenként évi 500-600 kWh, amely 25 ezer forint körüli megtakarítást jelent. A napenergia nem csupán az éves fűtés 50%-át, de az éves melegvíz-igény 70-80%-át is fedezheti, a napkollektorok használata ezért az egyik legnépszerűbb energiatakarékos megoldás. Az energiatakarékos fűtésre másik megoldásként a geotermikus fűtési rendszerek alkalmazhatóak, melyek akár 50-60%-kal kevesebb anyagi megterhelést jelentenek használóiknak a hagyományos fűtési költségekhez képest. A föld hőjét felhasználó berendezés is egyre elterjedtebb hazánkban az alternatív energiát felhasználók körében.

Ezek az eszközök nem csak a spórolásra alkalmasak, de a környezettudatos életmód sokak által ismert eszközei között is helyet kapnak. A szélgenerátor-rendszerek beüzemelése szintén hosszú távú megtérülést jelent: egy 1000 wattos berendezés évi átlag 2000-2500 kW energia megtermelésére alkalmas, ez évi 80-110 ezer forint megspórolását jelenti.

A megújuló energiaforrások alkalmazása költséges befektetés, ezért azok védelmére is célszerű megfelelő hangsúlyt fektetni. A hosszú távú biztonság érdekében vagyontárgyainkra kötött biztosítások megnyugtató segítséget jelenthetnek nem várt események bekövetkeztével."- tette hozzá Tóth István.

Leggyakoribb kockázatok

Általános épület biztosítás

Öko-eszközökkel kiegészített biztosítás

 

tűz, robbanás

 

/

vihar, villámcsapás, földrengés, jégverés, felhőszakadás, hónyomás, árvíz

S

S

üvegtörés

 

 

vezetékes vízkár

S

s

légi járművek lezuhanása, idegen tárgyak rádőlése, ismeretlen jármű ütközése

s

s

épülettulajdonosi felelősség

 

 

napelemek, napkollektor rongálási- és üvegtörési károk

X

 

szélenergia-berendezések rongálási károk

X

s

geotermikus fűtési szerelvények rongálási károk

X

 

 

 

Általában a lakásbiztosítások nem nyújtanak védelmet ezekre a berendezésekre, azonban az Union Biztosító a piacon innovatív módon, megújult lakásbiztosítási termékében bővítette a védelmi lehetőségek körét, melyek kifejezetten a zöld energiát felhasználó eszközökre vonatkoznak. A biztosítás tartalmazza a Zöld csomag elnevezésű kiegészítő biztosítási lehetőséget, mellyel az energiatakarékos eszközöket lehet biztosítási védelemmel ellátni. Az ingatlanhoz tartozó napkollektorokra, szélenergia-berendezésekre és az épülethez tartozó geotermikus fűtési szerelvényekre és vezetékekre is kiterjeszthető a védelem. A rongálási károkat és például a napelemek üvegfelületeinek töréskárait is fedezi a biztosítás. A Zöld csomag ingatlan biztosításon belül válaszható biztosítási csomag, díja pedig egy energiatakarékos berendezés értékének mindössze néhány ezreléke.

Az Union Biztosító nem csupán a termékfejlesztésben, hanem a mindennapok során is kiemelt figyelmet fordít a környezettudatos működésre, így irodaházaiban is környezetkímélő megoldásokat vezetett be. Többek között a szelektív hulladékgyűjtéssel és az energiatakarékos eszközök felhasználásával optimalizálja a működési folyamatokat. 2009-től kezdve a vállalat olyan új technológiát vezetett be szerverei terén, mellyel a központi informatikai eszközök elektromos energia felhasználását 85%-kal, tehát alig több mint tizedére csökkentette. A papíralapú folyamatok elektromos úton történő helyettesítésével is folyamatosan dolgoznak a környezetkímélő megoldások gyakorlatán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük