Az információs társadalom hálózati kultúrájában az elmúlt években bekövetkezett változások, az ismeretközlő információátadás új kommunikációs felületeinek megjelenése feladat elé állította a múzeumokat is – tájékoztatott Brávácz Alexandra (Petőfi Irodalmi Múzeum Közönségkapcsolatok és Marketing Főosztály).

 

Az információs társadalom hálózati kultúrájában az elmúlt években bekövetkezett változások, az ismeretközlő információátadás új kommunikációs felületeinek megjelenése feladat elé állította a múzeumokat is – tájékoztatott Brávácz Alexandra (Petőfi Irodalmi Múzeum Közönségkapcsolatok és Marketing Főosztály).

 

„Szembe kellett néznünk azzal, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum internetes megjelenése felett eljárt az idő. A www.pim.hu honlap szerkezetében és technikai feltételrendszerében sem tudott az új kihívásokra megfelelően válaszolni. A hatalmas képi, szöveg és hang adattárolásnak, a megfelelő vizualitás követelményeinek és a biztos szolgáltatásnak nem felelt meg.

 

Új portálra és megújult megjelenésre lett szükségünk ahhoz, hogy gyűjteményi katalógusainkat, adatbázisainkat, s programkínálatunkat korszerű navigációs eszközzel mind gyorsabban, s mind szélesebb közönséghez tudjuk eljuttatni. Ennek érdekében még a tavalyi évben elkezdődött a munka, amelynek eredményeként a PIM arculata és a honlapja megújult.

 

Partnereink voltak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Integral Vision Kft.

Kultúraközvetítő, művészeti és oktató intézményként az ismeretközlés, megosztás feladatát csak a tartalommal szinkronban lévő, figyelemfelkeltő vizuális háttérrel, interaktivitásra buzdító lehetőségekkel tudjuk elképzelni. 2015 végére a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanári és hallgatói közösségével történő közös munkában elkészült a PIM új logója, (lásd: http://euroastra.hu/node/97343) továbbá megújult a kis-és nagyarculata is, amit már kiadványainkon, plakátjainkon és ma induló új portálunkon is láthat a közönség.

 

A kreativitás, a modern technológiában való jártasság elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a MOME és az Integral Vision csapatával közösen a Petőfi Irodalmi Múzeum elérje, hogy arculata megfeleljen a kor kihívásainak és olyan felületeken is az irodalom közelségét tudja érzékelhetővé tenni, mint a honlap vagy közösségi oldal. A tervekben megvalósuló modern szellemiség jól tükrözi a múzeum filozófiáját és küldetését, miszerint a hagyományok megtartása mellett egy modern, a fiatalokat is megszólító design-nal szerettünk volna a közgyűjtemények csapatában jelen lenni.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a MOME közötti együttműködés több éves múltra tekint vissza. Gondoljunk a sikeres irodalmi divatbemutatóra, amely a MOME divattervező növendékeinek munkáiból állt, vagy az újrahasznosítás témakörét körüljáró közös kiállításra a MOME Média Intézet hallgatóinak munkáiból. Legsikeresebbnek a Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából létrejött, A megmozdult szótár című tárlatunkra a MOME TechLab közreműködésében tervezett 11 interaktív installáció megszületését tartjuk. Újdonságnak számított az Ottlik-kiállításhoz (2012) készült lokatív technológiát alkalmazó interaktív irodalmi séta okostelefonra letölthető programja is, amelynek segítségével Budáról Pestre barangolhattunk a Hajnali háztetők című regény helyszíneit érintve.

 

Egy évtized a weben örökkévalóságnak számít.

Újraterveztünk, és újrastrukturáltunk több évtizednyi tartalmat, majd megkerestük azt a formát, ami a leginkább illik az új arcunkhoz. Ebben a munkában segített az Integral Vision elhivatott csapata, akik módszeresen végigvittek azon a folyamaton, melynek eredménye lett a megújult webhelyünk is.

 

A pim.hu tartalmait négy fő téma köré szerveztük.

A kiállítások mellett egységes nézetbe szedtük az általunk szervezett eseményeket, válogattunk a Múzeum gyűjteményeiből, a Tanulás címszó alatt a kutatók, valamint a formális és informális tanulási alkalmakat keresők találhatnak információt, és új formát adtunk a kapcsolatfelvételt megkönnyítő telefonkönyvnek is. Számos külső adatforráshoz kapcsolódva jelentősen bővítettük a kereshető anyagok tárházát, így több mint egymillió különböző tartalom érhető el közvetlenül a portál keresőjéből. Újrastrukturáltuk a hangképtárunkat, a PIM Médiatárat, olyan aloldalakat alkottunk újra, mint Márai Sándor dedikált aloldala, és a kortárs magyar irodalom digitális lenyomatát, a Digitális Irodalmi Akadémiát.

Jó böngészést kívánunk minden kedves látogatónak!"

 

A projektben közvetlenül részt vettek:

 

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM

E. Csorba Csilla főigazgató

Bagi László, Bánki Zsolt, Benedek Anna, Brávácz Alexandra

Cséve Anna, Füle Ágnes, Gulyás Gabriella, Mészáros Tibor

Németh Dániel, Palkó Gábor, Rozbroy Viktor

 

MOME

Vargha Balázs – Tervezőgrafika Tanszék, tanszékvezető

Illés Hajnalka – a MOME hallgatója, tervezőgrafikus

Petri Zsolt – projekt- és fejlesztési igazgató

Zombory Júlia – Projekt és Fejlesztési Iroda, munkatárs

 

INTEGRAL VISION

Kulcsár Zsolt, Fülöp Szilárd Gábor, Tikász Vince, Csáki István

Such Dávid, Varga Tamás, Brückner Tamás, Viola Anikó

Borsa Péter, Szabó Anikó, Takács Anna

 

https://pim.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük