Az Internet ma már közmű. A legtöbb cég és vállalkozás működéséhez elengedhetetlenül fontos a szélessávú internetkapcsolat. A tényleges sávszélesség azonban szolgáltatónként és díjcsomagonként mást jelent.

 

Az Internet ma már közmű. A legtöbb cég és vállalkozás működéséhez elengedhetetlenül fontos a szélessávú internetkapcsolat. A tényleges sávszélesség azonban szolgáltatónként és díjcsomagonként mást jelent.

 Kirívó esetekben, a tényleges sávszélesség a névlegesnek alig pár százalékát éri el, de ma ez teljesen jogszerű. Az ACE Telecom, az egyik meghatározó magyar internetszolgáltató tapasztalatai szerint, hosszútávon kifizetődő az etikus üzletvitel: a korrekt tájékoztatás és a minőségi szolgáltatás.

Az elmúlt egy évtizedben jóformán csak a sávszélesség változott, amelyet a szolgáltatások minősége nem követett azonos ütemben. Így aztán nem meglepő, hogy a fogyasztók nem minden esetben azt a szolgáltatást kapják, amire szükségük lenne, mindezt azonban egyre alacsonyabb áron, hiszen a piaci szereplők mindeközben óriási árharcot vívnak.„A végfelhasználókat az ígért sávszélesség hiánya, a le- és feltöltési sebesség közötti markáns különbség foglalkoztatja, amely egyszerűen orvosolható lenne, ha ma már minden internet szolgáltató magasabb sávszélesség garanciát, vagy igény esetén szimmetrikus sávszélességet biztosítana" – mondta Farmosi Attila, a saját optikai és digitális mikrohullámú gerinchálózattal rendelkező hazai internetszolgáltató, az ACE Telecom ügyvezető igazgatója.

A felhasználók gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy mi okozza a kapcsolat lassúságát. A szolgáltatók sok esetben a központ és a kapcsolat létesítés helye közötti földrajzi távolságra vagy a nem megfelelő modemre hivatkoznak. A minőségi szolgáltatás azonban számos egyéb tényezőtől is függ. „A kiváló kapcsolat alapja a magas rendelkezésre állású hálózat, a minőségi eszközpark és a hálózat optimális kihasználása. A lassú kapcsolatot általában a magas overbooking arány – a kapcsolat kialakításához szükséges eszköz túlfoglalása – okozza. A költségek csökkentése érdekében több előfizetőt kapcsolnak rá egy rendszerre, mint amennyit az ténylegesen képes kiszolgálni. Optimális foglalási aránnyal, jó minőségű és megbízható sávszélességű internet kapcsolatot tudunk biztosítani." – mondta Farmosi Attila.

A sávszélesség garancia, hazánkban, szolgáltatónként és csomagonként is változik. Egyes ADSL előfizetéseknél nem meglepő, hogy a fogyasztó a kiajánlott maximális sebességnek csupán töredékét kapja. Ráadásul, a feltöltési sebesség jóval elmarad a letöltési sebességtől, ami különösen azon felhasználók körében okoz nehézségeket, amelyek munkájuk során nagyobb adatállománnyal dolgoznak.

„Az ACE Telecom az éves árbevétel 30 százalékát fordítja fejlesztésekre, az optikai és digitális mikrohullámú gerinchálózat bővítésére és korszerűsítésére. A távközlési adó révén idén, ugyan szűkebb lesz a fejlesztésekre fordítható keret, ezt azonban kiemelt fejlesztési területekre fogjuk költeni. Hisszük, hogy az irreális szankciókkal terhelt hűségnyilatkozat helyett a minőségi szolgáltatás az, ami hosszú távon megtartja az ügyfelet." – tette hozzá az ügyvezető.

* A tisztább piaci verseny megteremtése érdekében, 2008.december 11-én megszületett az a kormányrendelet, amely arra kötelezi az internet-szolgáltatókat, hogy hirdetéseikben, weboldalukon és az általános szerződési feltételekben is közzétegyék a garantált le- és feltöltési sebességeket. Ez a szabályozás azonban még mindig nem fogalmazza meg a minőségi kritériumokat, csupán az apró betűs rész feltüntetésére kötelezi a szolgáltatókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük