A terrorizmus elleni védelem erősítése céljából fokozni kell a titkosszolgálatok együttműködését és a biztonsági szempontból lényeges adatok cseréjét – mondta a német kancellár szombaton Hamburgban.

A terrorizmus elleni védelem erősítése céljából fokozni kell a titkosszolgálatok együttműködését és a biztonsági szempontból lényeges adatok cseréjét – mondta a német kancellár szombaton Hamburgban.

    Angela Merkel a pártja, a konzervatív CDU elnökségének értekezlete után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a párizsi vérengzés után az eddiginél is szorosabban össze kell hangolni a hírszerző szolgálatok munkáját, és az Európai Unióban tovább kell építeni a nemzetbiztonsági szempontból jelentőséggel bíró személyes adatok államok és hatóságok közti cseréjének rendszerét.
    Hozzátette, hogy "napirenden marad" a légiutas-adatok szélesebb körű ellenőrzésének ügye is.
    Thomas de Maiziere belügyminiszter a Der Spiegel című hírmagazinnak elmondta, hogy a berlini vezetés szerint az úgynevezett PNR-rendszer ügyét kell előmozdítani. Ennek lényege, hogy a légitársaságoknak kötelező átadniuk a célállomás szerinti nemzeti hatóságoknak mindazokat az adatokat, amelyeket az EU-ba közlekedő járatokra jegyet foglaló utasok megadnak. Az Európai Bizottság még 2011-ben készített irányelv-tervezetet a Passenger Name Record angol kifejezés (magyarul utasnévlista) után elnevezett rendszer felállításáról, de az Európai Parlament tavaly adatvédelmi aggályokra hivatkozva elvetette a javaslatot.
    A párizsi mészárlás azonban megmutatta, hogy szükség van az utasadatok ellenőrzésére – mondta Thomas de Maiziere. Ugyanakkor nem szükséges újabb német jogszabályokat alkotni a terrortámadás miatt, hiszen az utóbbi hónapokban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet előretörése nyomán már több lépésben szigorították az előírásokat – mondta a német belügyminiszter.
    Így a napokban kerül a kormány elé az a javaslat, miszerint a hatóságok az útlevél mellett a személyi igazolványt is bevonhatják az erőszakos cselekményekre elszánt iszlamistaként számon tartott személyektől, hogy semmiképpen ne utazhassanak a Közel-Keletre harcolni az IÁ vagy más iszlamista szervezetek oldalán.
    A CDU elnöksége a hamburgi ülésen külön határozatban fejezte ki a párt szolidaritását Franciaországgal. A dokumentumban hangsúlyozták, hogy "a terror ellen az a legerősebb fegyver, ha az európai értékközösség tagjai összetartanak". Nem szabad megengedni, hogy "erőszakos iszlamisták gyűlöletet szítsanak és megosszák a társadalmat" – tették hozzá, rámutatva, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni az iszlamista terrorizmus és a muzulmán vallás közé.
    A terrortámadások áldozatainak emlékére rendezendő vasárnapi párizsi felvonuláson a német kormányból Angela Merkel mellett Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke is részt vesz. Kedden Berlinben tartanak megemlékezést a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD) felhívására, amelyet több parlamenti párt, köztük a CDU és az SPD is támogat.

Bálint Marcell

pbm \ kpk \ hgp

MTI 2015. január 10., szombat 19:47

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük