Payer András – S. Nagy István szerzőpárosnak népszerű dala egy fodrászüzletről szól. A dalszövegből idézek két sort: „Elvarázsolt meseország az egész; Meseország királya egy őszes úr, kit mindenki szeret." Az őszes úr nem más, mint Gedeon bácsi, a mesterfodrász.

Payer András – S. Nagy István szerzőpárosnak népszerű dala egy fodrászüzletről szól. A dalszövegből idézek két sort: „Elvarázsolt meseország az egész; Meseország királya egy őszes úr, kit mindenki szeret." Az őszes úr nem más, mint Gedeon bácsi, a mesterfodrász.

   Erről jutott eszembe, hogy szeretnék Meseországban élni. De mit is jelentsen ez? Milyen ország Meseország? Keresem a választ.

   Olyan ország, ahol harminchét fokos, két és fél hete tartó hőségben, csontszáraz erdők területén nem kell kihirdetnie a katasztrófavédelemnek a tűzgyújtási tilalmat, mert minden lakosnak van annyi esze, hogy ilyen körülmények között meg sem kísérli a tűzgyújtást.

   Olyan ország, ahol nem kell törvényben határidőre előírni hosszas vita után a városok, falvak polgármestereinek, hogy tegyék lehetővé a kerekes székes ügyfélnek az akadálymentes bejutást a hivatalba. Mert minden polgármesternek van annyi belátása, hogy ez a minimum, amit a település polgáraiért megtehet.

   Olyan ország, ahol a vasúti kalauzok udvariasak, náluk is lehet jegyet váltani ha muszáj, a vonatok késés nélkül közlekednek. Ahol nem lopják el a felső vezetéket, a biztosító berendezések akkumulátorait, és sem jármű, sem ember nem próbál átmenni piros jelzésnél a síneken.

   Olyan országban, ahol nincs adó visszaigénylés, fizetési pótlék, Mária Terézia utalvány, családi kedvezmény, mert mindenki tisztességes fizetést kap, amelyből meg tudja venni amire a családjának szüksége van. És senki sem fagy meg a saját lakásában azért, mert nincs pénze tüzelőanyagra.

   Olyan országban, ahol nincs pilótajáték. Ahol a bankokból, pénzintézetekből egyetlen forint sem tűnik el nyomtalanul. De ha mégis eltűnne, a rendőrség elsősorban nem azt vizsgálja, hogy ki volt a sikkasztó, hanem azt, hogy hová lett az elsikkasztott összeg.

   Olyan országban, ahol egyszerűsített adóbevallását minden felnőtt állampolgár maga készíti el. És nem kell vagyonosodási vizsgálatokat tartani az adóhivatalnak, mert mindenki törvényesen és becsületesen szerzi meg a vagyonát.

   Olyan országban, ahol én döntöm el, kinek adjak hálapénzt az egészségügyben dolgozók közül, és ha adok, ha nem, ugyanolyan magas színvonalú ellátást kapok. Továbbá nincsenek gyógyszer reklámok, a kezelőorvos dönti el, milyen gyógyszert szedjek. És a természetgyógyászat épp olyan szakorvosi tevékenység, mint például a belgyógyászat, vagy a sebészet.

Amíg kívánságaim meg nem valósulnak, vigaszként hallgatom Szécsi Pál szép hangját: Gedeon bácsi, a nők bálványa…..

https://www.youtube.com/watch?v=T_rmbyj_tL4

 

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük