2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mesterséges intelligencia alkalmazásokat támogat a Samsung új SSD-je

3 perc olvasás

z-ssd_1.jpgA Samsung új 800 gigabájtos (GB) SZ985 Z-SSD™ szilárdtest meghajtója mérföldkövet jelent a mesterséges intelligenciához, IoT alkalmazásokhoz és a nagy mennyiségű adatfeldolgozáshoz köthető tárhelyproblémák megoldásában. A Z-SSD olyan korszerű vállalati alkalmazásokat támogat, mint a mesterséges intelligencia elemzésekhez szükséges szuper-számítástechnika.

 

A 2017-ben kifejlesztett, új 800GB Z-SSD a leghatékonyabb tárhely megoldás a cache és a log adatok gyors feldolgozásához, valamint az egyéb vállalati adattárolási alkalmazásokhoz, amelyeket már kifejezetten arra terveztek, hogy megfeleljenek a mesterséges intelligencia, a big data és az IoT piac egyre növekvő teljesítményigényének.

 

„Bízunk abban, hogy az élvonalbeli 800GB Z-SSD-vel a jövőben jelentősen hozzájárulhatunk a szuper-számítástechnikai rendszerek új generációjának piaci bevezetéséhez, ezáltal fejlett befektetési hatékonyságot és páratlan teljesítményt teszünk lehetővé az informatika területén – mondta Jinman Han, a Samsung Electronics Memóriatermékek fejlesztéséért és alkalmazásáért felelős üzletágának alelnöke. – Arra törekszünk, hogy egyre nagyobb sűrűségű és mindinkább versenyképes, új generációs Z-SSD-ket fejlesszünk, hogy piacvezetőként továbbra is ösztönözzük a prémium SSD* piac fejlődését.”

 

Az új, egy portos, négy csatornás Z-SSD 1,5GB-os LPDDR4 DRAM-ot, nagy teljesítményre képes vezérlőeszközt, valamint Z-NAND chipeket tartalmaz, amelyek tízszer magasabb olvasási sebességgel rendelkeznek, mint a 3 bites V-NAND chipek. Az iparág legfejlettebb alkatrészeivel felszerelt 800GB-os Z-SSD a 3 bites V-NAND chipeken alapuló Samsung PM963 NVMe SSD-vel összehasonlítva 1,7-szer gyorsabb véletlenszerű olvasási sebességet, 750 000 másodpercenként elvégezhető műveletet (IOPS), és ötször alacsonyabb, mindössze 16 mikromásodperces írási késleltetést biztosít. Mindemellett a Z-SSD véletlenszerű írási sebessége akár 170 ezer másodpercenként elvégezhető művelet (IOPS) is lehet.

 

Magas megbízhatóságának köszönhetően a 800GB-os Z-SSD akár napi 30 lemezre írást is lehetővé tesz (DWPD), négy éven keresztül, akár összesen 42 petabyte fájlterjedelemben. Ez azt jelenti, hogy egy öt éves periódus alatt összesen akár 8,4 millió, 5 GB méretű, full-HD film tárolására is képes. Ezt a megbízhatóságot az a tény még inkább kiemeli, hogy a Z-SSD-k meghibásodásai közötti átlagosan eltelt idő nem kevesebb mint 2 millió óra.

 

Az új Z-SSD-t a Samsung 800GB-os és 240GB-os változatban 2018. február 11-15. között a San Francisco-i ISSCC konferencia (International Solid-State Circuits Conference) keretein belül mutatja be, a hozzá kapcsolódó technológiákkal együtt.

 

* A prémium SSD-k közé azon SSD-ket soroljuk, amelyeknél a másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek száma (IOPS) meghaladja az 500 000-t a véletlenszerű olvasási műveleteknél, miközben a késleltetésére vonatkozó értékek alacsonyabbak mint 20 mikromásodperc.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.