Két örömteli hír a Fonóval kapcsolatosan: a Fonó kiadásában megjelent a Dresch Quartet: Kapu és kert című lemeze, és a Fonó Magyar Örökség díjat kap 2013. december 21-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Nézzük hát sorjában, kezdve a Dresch lemezzel.

Két örömteli hír a Fonóval kapcsolatosan: a Fonó kiadásában megjelent a Dresch Quartet: Kapu és kert című lemeze, és a Fonó Magyar Örökség díjat kap 2013. december 21-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Nézzük hát sorjában, kezdve a Dresch lemezzel.

 

A Fonó kiadásában az ünnepekre megjelent a következő "Dresch opus"; a legendás kvartett új lemezének címe Kapu és kert.

"Azoknak, akik nem tudják: minden igaz, amit Dresch Mihályról írni szoktak. Hogy igazi hős, hogy két évtizede járja a maga útját, hogy úgy rakja össze a magyar népi és bartóki hagyományt a legmagasabb színvonalú jazzel, mintha a Village Vanguard Mérában lenne" (Quart.hu)

"Nem tartja magát műfajteremtőnek, pedig nagyon is az: nincs még egy alkotó, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamozgását és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel, akinél e két egymástól távoli világ ennyire míves és természetes egységet alkotna. Aki tényleg ennyire hamisítatlan „magyar jazzt" játszana. Dresch Mihály számára az elmúlt harmincöt évben a zenélés persze mindig is személyes identitáskeresés volt, befelé élt, belülről építkezett, konokul, következetesen járta a maga útját, függetlenül attól, hogy az mennyire tűnt korszerűnek vagy sikeresnek." (Jávorszky Béla Szilárd)

 

Kapu és kert – track lista:

1. Át a kőtengeren (M. Gizi Néni emlékére) / Dresch 10:53

2. Ereszkedő / Dresch 13:08

3. Futás Miska / Dresch 3:59

4. Kapu és kert / Dresch 9:33

5. Széki köszöntő / trad./arr., Dresch 6:52

6. Bizalom (Zsuzsinak ajánlom) / Dresch  6:27

 

A Dresch Quartet tagjai:

Dresch Mihály tenor és szoprán szaxofon, fuhun, ének/tenor and soprano sax, fuhun, vocals Lukács Miklós cimbalom/dulcimer

Hock Ernő nagybőgő/double bass

Baló István dob/drums (magyar készítésű Gustavito dobok/Gustavito drums made in Hungary)

 

Magyar Örökség díjat kap a Fonó.

A díjat 2013. december 21-én adják át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

A Fonó nevében az alapító, Lukács József és a Fonó ügyvezető igazgatója, Horváth László veszik át a Magyar Örökség díjat, amelyet a Fonó "Népművészeti és Hagyományőrző tevékenységéért" kap. A díjátadón a Fonó tevékenységét Birinyi József hangszeres előadóművész, néprajz- és népzenekutató, a Hungarikum Szövetség elnöke méltatja.

A jelenlegi díjazottak névsora megtekinthető a következő honlapon:

http://www.magyarorokseg.hu

 

A Magyar Örökség díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság "Láthatatlan Szellemi Múzeumát". A Magyar Örökség díj kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség-díj Bírálóbizottsága kizárólag az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében.

 

http://www.fono.hu/

http://webbolt.fono.hu/termekek.php?ea=6

 

Lantai József