2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Miért hagyták futni Oszama bin Laden-t a Bora-Bora akcióban?

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/34812"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Tora_Bora_Report.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://foreign.senate.gov/imo/media/doc/Tora_Bora_Report.pdf" title="http://foreign.senate.gov/imo/media/doc/Tora_Bora_Report.pdf" width="59" height="100" /></a><span style="width: 57px" class="caption"><strong><a href="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2009/11/Tora_Bora_Report.pdf">http://foreign.senate.gov/imo/media/doc/Tora_Bora_Report.pdf</a> </strong></span></span><p>A cikk végéről letölthető az az Amerikai Szenátus Külügyi Bizottsága által készített jelentés, mely szerint 2001 decemberében - valószínűleg tudatosan futni hagyták az USA első számú közellenségét Oszama bin Laden terrorista vezért.</p><p>

 http://foreign.senate.gov/imo/media/doc/tora_bora_report.pdfhttp://foreign.senate.gov/imo/media/doc/Tora_Bora_Report.pdf

A cikk végéről letölthető az az Amerikai Szenátus Külügyi Bizottsága által készített jelentés, mely szerint 2001 decemberében – valószínűleg tudatosan futni hagyták az USA első számú közellenségét Oszama bin Laden terrorista vezért.

 http://foreign.senate.gov/imo/media/doc/tora_bora_report.pdfhttp://foreign.senate.gov/imo/media/doc/Tora_Bora_Report.pdf

A cikk végéről letölthető az az Amerikai Szenátus Külügyi Bizottsága által készített jelentés, mely szerint 2001 decemberében – valószínűleg tudatosan futni hagyták az USA első számú közellenségét Oszama bin Laden terrorista vezért.

A jelentés elolvasása során kiderül, hogy  2001 decemberében a Tora-Bora hadművelet során a hegység barlangjaiban rejtőző vezér és stábja elérhető lett volna az akciózó amerikai katonák számára. De nem tettek semmit, sőt hagytak, hogy kisétáljon kezeik közül. Kísérletet sem tettek elfogására. Erre tér most ki a szenátus külügyi bizottsága számára készült jelentés, mely szerint a kudarc a az előző, republikánus kormányzat hibája. De a jelentés abban a poltikai környezetben, amiben most már nyilvánosságra került egészen mást is sugall:

– Vajon miért a terrorizmus elleni háború végletekig történő elhúzása a kormány érdeke? Mindezzel párhuzamba állítható az a botrány, mely szerint Tony Blair akkor regnáló angol kormányfő már az Irak elleni támadás előtt fél esztendővel tudta, hogy hamisak a casus belli-t jelentő hírszerzési információk. Sőt azt is, hogy  mindenképpen meg fogják támadni Irakot. S mindezért egy, a hátteret ismerő elemzőnek meg kellett halnia. „Megöngyilkolta magát".

A most bemutatott USA jelentés szerint Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetõje 2001 decemberében elérhető lett volna az amerikai csapatok számára az afganisztáni Tora Bora hegyei közt, de a katonai vezetők akkor és tudatosan úgy döntöttek, nem üldözik. Vajon miért? A testület jelenlegi elnöke, John Kerry szenátor -aki 2004-ben a demokraták elnökjelöltje is volt –  régóta azt állítja, hogy  George Bush által vezetett kormány elnökséges idején  elmulasztotta a lehetőséget, és szándékosan  hagyott menekülési lehetőséget az al-Kaida és a tálibok vezetőinek. A nyolc esztendővel korábban készült  katonai jelentések alapján készült jelentés  készült jelentés arra törekszik, hogy a Bush-kormányzat állami és katonai vezetőit, mindenekelőtt Donald Rumsfeld védelmi minisztert és Tommy Franks tábornokot tegye felelősség bin Laden meneküléséért. "Nem kétséges, hogy Oszama bin Laden karnyújtásnyira volt" – írja a jelentés korabeli dokumentumokra és a hadművelet fontos résztvevőivel készített interjúkra hivatkozva.

2001. december 16. körül azonban bin Laden és testőrei "zavartalanul kisétáltak a Tora Borából, és eltûntek Pakisztán szabályozatlan törzsi területein" – írja a jelentés. Átfogó hadművelet helyett csak alig száz kommandós és néhány afgán milicista próbálta elkapni, miközben "az amerikai haderő széles skálája, mesterlövész egységektől a hadsereg és tengerészgyalogság mobil alakulataiig a pálya szélén maradtak" – állítja a tőlünk is letölthető jelentés.

Ma ennek a következményeként a  térségbeli háború beláthatatlan ideig elnyúlik, és ugyanakkor destabilizálja nem csak az eddig már amúgy is feje tetején álló államokat: Irakot és Afganisztánt, hanem a korábban viszonylag nyugodt Pakisztánt is, amelyik ráadásul atomfegyverrel, mégpedig bevethető atomfegyverrel és a hozza szükséges hordozóeszközökkel rendelkezik.

A jelenlegi helyzet pedig úgy néz ki, hogy Amerika a háborút szeretné Iránra is kiterjeszteni. Vajon miért,,,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.