SYMA RendezvényközpontSYMA Rendezvényközpont

A szokásos egy hónap helyett már nyolcadik hónapja várja a SYMA Sport- és Rendezvényközpont a zuglói önkormányzat építésügyi hatóságának engedélyét, amely alapján  elindulhatna a már régóta várt 4-5000 fő befogadására is alkalmas, multifun

  SYMA RendezvényközpontSYMA Rendezvényközpont

A szokásos egy hónap helyett már nyolcadik hónapja várja a SYMA Sport- és Rendezvényközpont a zuglói önkormányzat építésügyi hatóságának engedélyét, amely alapján  elindulhatna a már régóta várt 4-5000 fő befogadására is alkalmas, multifunkcionális kongresszusi központ  kivitelezése. Az 5 milliárd forintos beruházás, amely állami illetve önkormányzati források bevonása nélkül 2010 májusára valósulna meg, akár évi 8-10 milliárd forint többlet adóbevételhez juttathatja a kerületet illetve az országot – tudtuk meg Szántó Andrástól, a SYMA + SD Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatójától, aki hozzátette, minden más szakhatósági engedélyezési folyamat és bírálat már pozitívan lezárult. 

A 4-5000 fő befogadására alkalmas, multifunkcionális SYMA Kongresszusi Központ a jelenlegi SYMA Sport és Rendezvényközpont mellett, azzal egybenyitva készülne el, a lebontásra váró Körcsarnok helyén. A tervek kongresszusi és sportszakértők bevonásával készültek, és figyelembe vették a hasonló adottságú külföldi létesítmények tapasztalatait, jelenleg az építkezés elkezdéséhez szükséges engedélyekre várnak. A tervek szerint a kongresszusi központ fix felső és összetolható alsó nézőtérrel készül, kiállítás esetén a lelátók területe is kiállítótérként üzemelhet. A plenáris terem rugalmasan szekcionálható, valamint 19 egyéb szekcióterem is rendelkezésre áll majd. A létesítmény egyaránt lehetne otthona kongresszusoknak, színpados előadásoknak, sporteseményeknek, koncerteknek, kiállításoknak és vásároknak. 

Az idén október 15-16-án, hatodik alkalommal megrendezett Business Travel Show alkalmával  a nagy befogadóképességű budapesti kongresszusi központokról szóló és a hazai MICE-szektor számára szervezett panelbeszélgetésen a SYMA Kongresszusi Központ mellett a Tüskecsarnok (Atlantis Congress and Events Hall) terveinek bemutatására is sor került. Az eseményen a hazai kongresszusi piac sajátosságait Faragó Hilda, az Országos Idegenforgalmi Bizottság titkára ismertette, a két létesítmény a főváros turizmusára gyakorolt hatásáról, illetve a szükséges promócióról Fekete László, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetője beszélt, Sztojanovits Kristóf, a Magyar Turizmus Zrt. termékcsoport-vezetője a Magyar Kongresszusi Iroda feladatairól és a Konferencia Nagyköveti Programról számolt be. Egyben minden előadó egyetértett, hogy szükség van a budapesti eseménypiacon egy nagy befogadóképességű létesítményre. A konferencia óta eltelt időben azonban csak a SYMA-projekt maradt  érdemben napirenden, melynek sorsa azonban úgy tűnik, szintén viszontagságos.  

Szántó András tájékoztatása szerint ugyanis a beruházás indítását megakasztotta egy egyszerű telekrendezési eljárás, amelynek során az állami tulajdonban levő Népstadion és Intézményei (NSI), illetve a XIV. kerületi önkormányzat kezelésében levő közterület kapcsán kell egy nem jelentős méretű terület sorsát – egymás közötti területcserével – rendezni, amely ráadásul egyáltalán nem érinti a tervezett kongresszusi központ alapterületét. "Természetesen nem adjuk fel a projekt megvalósítását, és reméljük sikerül Zugló polgármesterével, illetve a kerületi építésügyi hatósággal a kialakult kommunikációs nehézséget elhárítani. Nagyon örülünk az olyan szervezetek, mint a Magyar Rendezvényszervezők Szövetsége (MARESZ), a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ), a Magyar Turizmus Zrt. erkölcsi és szakmai  támogatásának és pozitív várakozásának. A beruházás tervét kiemelten fontosnak tartja az önkormányzati, turisztikai és sportminiszter, illetve az Országgyűlés  sport- és turisztikai bizottsága is. Nemzetközi szinten már most számos megkeresést kaptunk az USA-tól a Távol-Keleten át Ausztráliáig, amit ugyancsak jó előjelnek veszünk " – hangúlyozza a jövendőbeli létesítmény tulajdonosa.

Az ügyben megkérdeztük Lochné Jármay Paulát, a XIV. kerületi önkormányzat építésügyi szakhatóságának vezetőjét is, aki az önkormányzat sajtóosztályán keresztül elmondta: „A 2008. április 28-án benyújtott tervdokumentáció nem tisztázott minden körülményt, nem felelt meg több előírásnak és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Építésügyi és Építési Főosztály Központi Építészeti-Műszaki Tervtanácsa a tervdokumentációt engedélyezésre nem javasolta. A kérelmet a fentiek alapján 2008. július 3-án – a vonatkozó jogszabályok alapján – el kellett utasítani. A II. fokú hatóság a fellebbezést 2008. október 9-én bírálta el, és új eljárásra utasította hatóságunkat. A másodfokú határozat részben egyetértett döntésünkkel, részben pedig felhívta figyelmünket arra, hogy a fellebbezést követően a Beruházó által benyújtott új módosított tervek vizsgálatánál az új eljárásban milyen szempontokat kell még vizsgálnunk." Kiegészítésképp elmondta még, hogy „az engedély kiadását a hatóság nem tudja tervezni, ez mindig a Beruházó együttműködésétől függ, azon, hogy a  felmerült problémák milyen gyorsan kerülnek tisztázásra, milyen gyorsan nyújtják be a szükséges dokumentumokat és javítják a terveket. A tervek javításának mélységétől függően sokszor a szakhatóságoktól újra szakvéleményt kell kérni, mely az eljárás időtartamát tovább növelheti."

Szántó András szerint a másodfok valóban új eljárásra kötelezte az önkormányzatot, melynek oka egyrészt az volt, hogy elsőfokon jogellenesen jártak el, amikor nem várták meg a szakhatóságok véleményét – melyek kivétel nélkül pozitívak voltak. Másrészt a terület rendezését célozta meg a másodfokú ítélet, amely viszont a leendő kongresszusi központ területét nem érinti.

Az engedély csúszása miatt ugyanakkor a turisztikai és rendezvényszervező szakma által nagyon várt SYMA Kongresszusi Központ is meghiúsulhat. Infomációink szerint amennyiben idén nem születik meg az engedély, a beruházó az építéstől eláll, és a jövőbeni fejlesztéseket is más városba viszi, melyről tárgyalások is folynak.   

Az idei évről Szántó András az általános gazdasági  helyzet ellenére úgy nyilatkozott, hogy a SYMA egyik kiemelkedő éve volt, hiszen  38%-kal sikerült növelnie forgalmát. A multifunkcionális rendezvényközpont bebizonyította, hogy akár párhuzamosan is képes kiszolgálni nemzetközi kiállításokat, konferenciákat, sporteseményeket, illetve koncerteket. Az ügyvezető a 2009-es évben is további növekedésre számít. Amennyiben a beruházás megvalósulna 2010-re, a SYMA Rendezény- és Kongresszusi központ 51.000 négyzetméteresre bővülne.

O|G|H

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük