Kérem szépen, nem rajtam múlt. Én akartam. Tiszta szívemből akartam. Minden porcikámmal azon voltam, hogy klinikai mikrobiológus lehessek. Nem tudom jobban fokozni… álmom volt. Szertefoszlott. Miért? Röviden összefoglalva: értelmetlen diszkrimináció az, amit érzek. És elkeseredés…

 

Kérem szépen, nem rajtam múlt. Én akartam. Tiszta szívemből akartam. Minden porcikámmal azon voltam, hogy klinikai mikrobiológus lehessek. Nem tudom jobban fokozni… álmom volt. Szertefoszlott. Miért? Röviden összefoglalva: értelmetlen diszkrimináció az, amit érzek. És elkeseredés…

 

20-21 éve lettem szerelmes. Azóta is tart. Szerelmem tárgya: mikrobiológia. Már akkor elhatároztam, ezt szeretném csinálni. A 90-es években nem volt annyi lehetőség, mint most, így sok-sok kerülőutam volt. Első körben, az érettségi megszerzése után az ELTE Természettudományi Karán mikrobiológus technikusi képesítést szereztem. Szerelmem egyre mélyült, így eszemben sem volt itt abbahagyni a tanulást.

Sok lehetőségem még mindig nem volt, ráadásul-mint 17 éves korom óta, és azóta is- csak levelező tagozat jöhetett szóba, mert dolgoznom kellett.

 

Biológia estin, levelezőn nem volt. Mikrobiológia pláne. Miben van a legtöbb mikrobiológia? Hát persze, hogy az élelmiszeriparban. Következő iskolám a Corvinus Egyetem, élelmiszertechnológiai mérnök képzése. Ezt is elvégeztem. Itt is, mint az előző iskolámban, mikrobiológiai szakdolgozatot készítettem.

 

Pici kitérő következett, bár nem véletlen, hisz arra gondoltam, taníthatnék is mikrobiológiát, ahhoz is nagy kedvem lenne. Corvinus Egyetem, Társadalomtudományi Kar. Imádtam, de ugye a labor, mégiscsak labor. Még le sem vizsgáztam, de már elkezdtem a Corvinus Egyetemen az Élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök szakot. Fantasztikus volt mind az iskola, mint a tanárok, a tanulnivalót egyszerűen imádtam. Ismét egy mikrobiológiai szakdolgozat, majd egy MsC diploma.

 

Az iskolai végzettségeim mellett fel tudok mutatni 17 évnyi klinikai mikrobiológiai gyakorlatot, és két nagy nevű mikrobiológus ajánlólevelét. Egyikükkel 10 évig dolgoztam együtt, és higgyék el, nem az az ember, aki csak úgy osztogatja az ajánlásokat. A másik mikrobiológussal (elnézést, de direkt nem használok neveket, intézmény megnevezéseket) pedig egy ellenőrzés (igen engem, és a munkámat ellenőrizte) során ismerkedtem meg.

 

A klinikai mikrobiológus bemeneti képzései a biológiai területéről származhatnak. Tavaly született egy levél, mely a minisztériumba ment, abban érdeklődtem, hogy léphetnénk át a korlátokat. A levél tartalmazta az egyik képzési központ vezetőjének ajánlását is, ha sikerült volna, Ő felvett volna a képzésbe. Akkor azt a választ kaptam, hogy rendeletet kellene módosítani.

Idén ismét született egy levél, melyben arról érdeklődtem, hogy mikor, hogyan lehetne rendeletet módosítani, hiszen csak az idő telik. Leírtam, hogy bármilyen megoldás érdekel, akár egyéni elbírálás is. A válasz ugyan lassan, de megérkezett: a szakmai kollégium egyértelműen elutasította a végzettségemet.

 

Egy kedves ismerősöm megtudakolta, hogy a döntéshozó szerint az én végzettségemnek semmi köze a mikrobiológiához. Minden bizonnyal eme döntéshozó nem evett még sajtot, nem ivott még sört, bort, nem kanalazott joghurtot, kefirt, és sosem hallott az élelmiszerfertőzésekről, élelmiszermérgezésekről, melyeket különböző baktériumok, vírusok okozhatnak.

 

Segítséggel próbáltam tovább-, és továbbmenni, különböző pozíciókban levő emberekkel beszéltem, kivel személyesen, kivel telefonon.

Egyértelműen leírtam, hogy kérem szépen fel tudok mutatni képzettséget mikrobiológiából, államvizsgát is mikrobiológiából, három szakdolgozatot mikrobiológiából, 17 év gyakorlatot, két ajánlást nem kis nevektől. Tanultam én is -többek között- kémiát, biológiát, biokémiát, sejtbiológiát, genetikát, különböző elválasztástechnikákat, analitikát, tanultam algológiát, virológiát, kórtan-közegészségtant, és több évnyi mikrobiológiát is. Igen, én is tanultam klónozást, DNS szekvenálást, futattam gélben, hallottam már a PCR-ról, bármily furcsa, még csináltam is, tanultam, és ismerem a Salmonellát, E.colit, Campyloactert, Staphylococcust, és társaikat….

 

Kedves döntéshozók! (akikkel személyesen sosem tudtam beszélni, hiszen sosem hallgattak meg)

Tisztelettel kérdezem, hogy ha elvégzem a biológusképzést (melyet egyetlen egy útnak tartanak -és ajánlanak nekem- , hogy beléphessek a klinikai mikrobiológus képzésbe), mennyivel fogok közelebb állni ahhoz, hogy el tudjam végezni azt a képzést, ahova egy biológusnak (itt kell leszögeznem, hogy nem a biológusokat kritizálom!!!) sima út vezet???

A klinikai mikrobiológus végzettségért több évet kellett volna még tanulnom, tehát igenis megküzdöttem volna a tudásért. Azért a tudásért, amire ráadásul éhezem is. Azért a tudásért, melyet szerettem volna magamnak.

De esélyt sem kaptam erre.

 

Most keresek. Keresem az új szerelmemet. Bár igen nehéz úgy, hogy szerelmem a mikrobiológia iránt régi, és igen erős. Nehéz, mert azt gondoltam, hogy a klinikai mikrobiológiában fogok megöregedni. Ha már alig látok, majd belenézek a mikroszkópba, mert azokat az élőlényeket, akik egyben ellenségeim, és egyben barátaim is, akikkel nap, mint nap együtt „dolgozunk"….mikroszkóppal még látni fogom. De váltanom kell, mert nem vagyok orvos, és nem vagyok biológus. Váltanom kell, mert más a végzettségem megnevezése. Váltanom kell, mert nincs rugalmasság, nincs nyitottság, nincs esélyegyenlőség.

Keresem. Keresem azt a munkát, melybe legalább ennyire szerelmes tudok lenni. Melyben ki tudok teljesedni. Melyhez megvan a képzettségem, melyhez értek, vagy legalábbis az alapokat továbbfejlesztve érteni fogok, melyben akár a nyugdíjig is dolgozhatnék. Keresem….

 

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük