Az alig fél éve létrejött Spicy Analytics Kft. adatbázis-alapú, a klinikai kutatásokhoz történő betegreferálási szolgáltatásaival idén már a szlovák és a cseh piacot célozza.

Az alig fél éve létrejött Spicy Analytics Kft. adatbázis-alapú, a klinikai kutatásokhoz történő betegreferálási szolgáltatásaival idén már a szlovák és a cseh piacot célozza.

Egy adatbányász startup, amely Magyarország legnagyobb magánkézben lévő anonim egészségügyi adatbázisát kezeli – röviden így határozható meg a mindössze féléves Spicy Analytics Kft. A 100 százalékig magyar tulajdonú mikrovállalkozás főként adatgyűjtéssel és komplex adatelemzéssel foglalkozik, és például olyan kérdésekre kínál választ, hogy miként lehet az eddiginél jóval gyorsabban megfelelő betegeket találni a gyógyszerjelöltek és orvostechnikai eszközök hatékonyságát vizsgáló klinikai kutatásokhoz, illetve hogy milyen valószínűséggel várható nagy kereslet egy piaci bevezetés előtt álló gyógyszerre. A tavaly ősszel létrejött startup idén már a szlovák és a cseh piacokra való kilépést tervezi.

 „Egy gyógyszertárban, egy kórházban vagy mondjuk egy biztosítónál napjában óriási mennyiségű adat keletkezik, ám az ebben rejlő lehetőségeket sok esetben nem használják ki az adatok tulajdonosai. Például az orvosok kezelési, receptfelírási szokásainak, valamint a betegek jellemzőinek elemzésével pontosan láthatjuk egy gyógyszer eladásához kapcsolódó trendek látens okait is, ami óriási érték lehet egy gyógyszergyártó cég számára" – mondja Horváth Bence, a Spicy Analytics Kft. ügyvezető igazgatója.

A Spicy Analytics 2014 őszén jött létre, miután az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramban részt vevő Gran Kockázati Tőkealap tőkeemeléssel részesedést szerzett a cégben. A mikrovállalkozás elsősorban adatgyűjtéssel, szofisztikált módszertanú adatelemzéssel, piackutatással és alkalmazásfejlesztéssel foglalkozik, és szolgáltatásaikat egyaránt kínálják a bankok, telekommunikációs és biztosítási cégek, valamint az egészségügy és a gyógyszeripar szereplői számára. Ugyanakkor a cég most elsősorban a gyógyszergyártó és egészségügyi cégekre fókuszál, miután a Spicy Analytics rendelkezik Magyarország legnagyobb magánkézben lévő anonim egészségügyi adatbázisával.

Az adatbázis nem kevesebb mint 180 millió anonim gyógyszerfelírási adatot tartalmaz, amelyeket az egészségügyi adatgyűjtő -és szolgáltató Doktorinfo Kft. gyűjtött össze 2003 óta; az adatbázist tulajdonosi jogosítványokért cserébe adták át a mikrovállalkozásnak. Az adatbázis a háziorvosoktól és a szakorvosi rendelésekről származó – vényfelírási, gyógyszerjavaslati, egyéb ambuláns ellátási – adatok révén folyamatosan frissül, ráadásul a háziorvosi ellátásban gyűjtött vényfelírási adatokat a Spicy Analytics real-time, azonos időben dolgozza fel.

Az egészségügyi adatgyűjtéshez- és elemzéshez kapcsolódóan a cég a gyógyszerjelöltek és orvostechnikai eszközök hatékonyságát vizsgáló klinikai kutatásokat is támogatja. Ennek keretében idén márciusban létrehozták a Klinikai Kutatási Iránytű programot (www.kutatasiranytu.hu), amelynek segítségével a betegek információkat szerezhetnek a fejlesztés alatt álló diagnosztikus vagy kezelési lehetőségekről, továbbá konkrét javaslatokat is kaphatnak az egészségügyi állapotukhoz illeszkedő orvostudományi kutatásokban való részvételre. A program szakmai felelőse a klinikai kutatások egyik legismertebb hazai szakértője, Dr. Lakner Géza, akinek több könyvét tankönyvként jegyzik a hazai szakorvosképzésben.

„Idén a szlovák és cseh piacot céloztuk meg adatbázis-alapú, a klinikai kutatásokhoz történő betegreferálási szolgáltatásainkkal, egy-két éven belül pedig a többi közép- és kelet-európai országban is szeretnénk megjelenni. Az úgynevezett Big Datában, a folyamatosan bővülő, strukturálatlan adatbázisokban való eligazodás révén mindenütt üzleti előnyre tehetnek szert a döntéshozók, legyenek azok gyógyszergyárak, biztosítók vagy állami szereplők" – zárja gondolatait Horváth Bence, a Spicy Analytics Kft. ügyvezető igazgatója.


A Spicy Analytics Kft. (www.spicyanalytics.com) adatgyűjtő- és elemző cég, amely Magyarország legnagyobb magánkézben lévő anonim egészségügyi adatbázisával rendelkezik. A Spicy Analytics Kft. portfóliójában az adatgyűjtés, -elemzés, -modellezés, valamint a piackutatás és az alkalmazásfejlesztés szerepel, és szolgáltatásaival elsősorban az egészségügyi és gyógyszeripari szereplőket, emellett pénzügyi, telekommunikációs és biztosítási cégeket célozza. A Spicy Analytics hozta létre a Klinikai Kutatási Iránytű programot, amely a fejlesztés alatt álló diagnosztikus és kezelési lehetőségek társadalmi megismertetését szolgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük