2023.március.27. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Minden második megkérdezett anyagi helyzete romlásától tart – Változatlanul borúlátó lakosság

4 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/3315"><img class="image thumbnail" src="/files/images/1b.thumbnail.gif" border="0" alt="1. ábra - KLIKK A KÉPRE!" title="1. ábra - KLIKK A KÉPRE!" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>1. ábra - KLIKK A KÉPRE!</strong></span></span>2007. júniusában immár második alkalommal mérte fel a Szonda Ipsos a lakosság gazdasági hangulatát. Az elõzõ negyedévhez képest a Hogylét index összességében nem mutat változást, továbbra is alacsony, mindössze 37 pontos értéken áll.</strong> </p><p>

1. ábra - klikk a képre!1. ábra – KLIKK A KÉPRE!2007. júniusában immár második alkalommal mérte fel a Szonda Ipsos a lakosság gazdasági hangulatát. Az elõzõ negyedévhez képest a Hogylét index összességében nem mutat változást, továbbra is alacsony, mindössze 37 pontos értéken áll.

1. ábra - klikk a képre!1. ábra – KLIKK A KÉPRE!2007. júniusában immár második alkalommal mérte fel a Szonda Ipsos a lakosság gazdasági hangulatát. Az elõzõ negyedévhez képest a Hogylét index összességében nem mutat változást, továbbra is alacsony, mindössze 37 pontos értéken áll.

 Az egyetlen érdemi változás márciushoz képest, hogy valamivel kevesebben gondolják azt, hogy a következõ 12 hónapban romlik háztartásuk pénzügyi helyzete – igaz, minden második megkérdezett most is erre számít.

Ettõl az évtõl kezdve negyedévente végez felmérést a magyar lakosság körében, 1500 fõs reprezentatív mintán a Szonda Ipsos. A Figyelõ gazdasági hetilappal közösen végzett kutatás arra keresi a választ, hogy milyennek ítélik meg a magyarok saját gazdasági helyzetüket és az ország állapotát. A Szonda-Figyelõ Hogylét index nevet viselõ kutatás 2007. márciusában már lehangoló képet adott arról, hogy milyennek érzik a magyarok pénztárcájuk lehetõségeit és az ország gazdasági helyzetét, s a lakosság túlnyomó többsége egyik téren sem várt javulást a következõ 12 hónap során. A Szonda-Figyelõ Hogylét indexe 2007. elsõ negyedévére vonatkozóan ennek megfelelõen alacsony, mindössze 37 pontos értéken állt.

Változatlanul alacsonyan áll a Hogylét-mutató

A kutatás során feltett hat kérdés összesített és súlyozott eredményét figyelembe vevõ Szonda-Figyelõ Hogylét indexének értéke nem változott 2007. második negyedévében sem: továbbra is alacsony, az elõzõ negyedévivel megegyezõ 37 pontos. A 100-as skála alsó felében található mutató szerint a magyarok pesszimistán látják mind saját anyagi mozgásterüket, mind az ország gazdasági lehetõségeit.

A lakosságnak mindössze egy tizede számít javulásra a következõ egy évben

2. ábra2. ábraA felmérés szerint 12% azok aránya, akiknek nincsenek anyagi gondjaik, s akár félre is tudnának tenni, ezzel szemben 71% a jövedelmükbõl szûkösen megélõk aránya. Az index kérdéseire adott válaszok között egyetlen olyan akadt, amely némileg bizakodásra adhat okot: az elsõ háromhavi 58% helyett az év második negyedévében a válaszadók mindössze 51%-a gondolja úgy, hogy a következõ 12 hónapban rosszabb lesz háztartásának pénzügyi helyzete, viszont gyakorlatilag nem változott azok tábora, akik javulásra számítanak, vagyis a pesszimizmus mérséklõdése nem jár együtt az optimisták számának növekedésével. A lakosságnak mindössze 11%-a gondolja úgy, hogy saját anyagi helyzete javulhat a következõ 12 hónapban.

Válság van ugyan, de mekkora?

A lakosság véleménye gyakorlatilag nem változott számottevõen az ország gazdasági teljesítményérõl a második negyedévben. Továbbra is csak 1% gondolja úgy, hogy dinamikus fejlõdésnek vagyunk tanúi, s 11% beszél egészséges mértékû növekedésrõl, de a lehetõségei alatt teljesítõ gazdaságról. A válaszolóknak azonban túlnyomó többsége válságként éli meg a jelenlegi helyzetet: 37%-uk kisebb, 46%-uk pedig komoly krízist lát – az elõzõ negyedévhez képest nem történt érdemi változás e tekintetben. A válaszadók véleménye szerint a következõ 12 hónap során sem számíthatunk lényegi változásra: 17% azok aránya, akik javulásra számítanak, a válaszadók pontosan fele romló kilátásokkal számol, míg 33% szerint stagnálás várható. A lakosság borúlátó várakozásait jól jellemzi, hogy mindössze 7% a következõ fél év során nagyobb értékû fogyasztási cikk vásárlását tervezõk aránya, míg 91% nem tervez jelentõsebb pénzkiadást ezen a téren. A válaszadók szerint továbbra is 100 magyar családból 58-at tekinthetünk kifejezetten szegénynek. ?A Szonda-Figyelõ Hogylét mutatója szerint a lakosság gazdasági hangulata stabilan és konzisztensen rossz. Ez a rossz közérzet egyaránt érinti a saját helyzet értékelését, az ország gazdasági és a társadalom anyagi helyzetének megítélését, vagyis általánosnak tekinthetõ. Egy ilyen masszív, negatív véleményklíma nehezen változtatható meg, és egyelõre nincsenek is olyan jelek, amelyek változásra utalnának." – mondta Hack József, a Szonda Ipsos kutatásvezetõje.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.