2013. december 13-án, pénteken minden babonát félretéve bemutatkozó estet tartott az Élesztő színháztermében a sörfőző, Branda Gyula, és az újonnan nyílt BigFoot sörfőzde.

2013. december 13-án, pénteken minden babonát félretéve bemutatkozó estet tartott az Élesztő színháztermében a sörfőző, Branda Gyula, és az újonnan nyílt BigFoot sörfőzde.

A meghívottak az est folyamán végigkóstolták a főzde szortimentjét, – amit már három hete ihatnak a helyi sörisszák – hogy megtudják, illetve megízleljék mit jelent az a határozott célkitűzés, hogy „Mindig jó sört mindenkinek!"

 

Nagyszámú sörre szomjazó újságíró jelenlétében a színpadon Pikó András, műsorvezető, kérdező mellett helyet foglalt az Alcatraz Porterhez készült Vanilla Crack-et prezentáló Vásárhelyi István, sörblogger, – mert valamit nassolni is kell és hasznos a sörözés közben vagy után – valamint Bartl Dani, – ahogyan a sörbarátok ismerik – a sörguru. És természetesen Branda Gyula a BigFoot kitalálója megalkotója, üzemvezetője, menedzsere, szóval mindenese és a testvére.

 

A BigFoot sörfőzde az alábbiak szerint kezdte áldásos tevékenységét:

 

„Lenyűgözve figyeljük a magyar sörszcéna robbanásszerű fejlődését, és látva a számtalan új kézműves sörökre alapozott kocsma indulását, úgy éreztük, egyre nagyobb szükség van egy megbízhatóan jó minőséget kínáló sörfőzdére. Nagy örömmel és kíváncsisággal figyeljük, ahogy Budapesten és Magyarország nagyobb központjaiban egy újfajta, 21. századi sörkultúra kezd kialakulni, és úgy éreztük, nem maradhatunk ki a jóból. Ezért 2013-ban elkezdtünk dolgozni azon, hogy egy vadonatúj sörfőzdét alapítsunk az egyre növekvő szomjúság kielégítésére.

 

Így született a BigFoot Sörfőzde, ami végül idén novemberben lépett ki a rivaldafénybe. A név az nagyon sajátos, ugyanis Branda mester lábának a mérete, 51-es azaz bigfoot.

A Pest megyei Domony településen működő főzde szakít a huszadik századi magyar sörfőzés nyomasztó egyhangúságával és nem fog a domináns német hagyomány szerint lágersöröket főzni, csakis felsőerjesztésűeket, melyek sokkal nagyobb teret kínálnak a sörfőző kreativitásának, a különféle izgalmas ízekkel való játéknak. A felsőerjesztésű sörök világát ma mindenekelőtt amerikai, angol és belga mintára képzelik el az emberek, és persze mi is. De közben titokban meg vagyunk győződve róla, hogy ha elég jól végezzük a munkánkat, akkor ebben az ősibb és talán autentikusabb, őszintébb sörfőzési stílusban is megtaláljuk a saját, csak ránk – a BigFoot-ra és a magyar sörivókra – jellemző ízvilágot. Ennek jegyében már a kezdő szortimentünket is úgy hangoltuk, hogy egyszerre legyen lefegyverzően ízes és finom, és közben mégis ismerős, barátságos.

 

Nem toltuk túl a komlót, nem döntögetünk rekordokat, nem sokkolunk meglepő különlegességekkel. Mi más célt tűztünk ki magunk elé: mindig jó sört csinálni mindenkinek!

Kiemelt törekvésünk vevőink elismerésének elnyerése, az általuk megfogalmazott értékelések minél alaposabb felhasználása, igazodva az értékes hazai hagyományokhoz és a korszerű nemzetközi irányvonalhoz.

Bízunk benne, hogy a visszajelzések segítségével a megfelelő irányba tudjuk irányítani söreink ízvilágának, jellegének fejlődését. Ennek elengedhetetlen formája az évszázados gyakorlat továbbvitele, azaz a tiszta alapanyagoknak alkalmazása: ezek a maláta, a komló, az élesztő és a jó minőségű ivóvíz.

 

Cégünk menedzselését és szakmai irányítását Branda Gyula látja el:

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kilencvenes években induló magyarországi sörfőzdék életének alakulását közvetlen közelről kísérhettem figyelemmel. Ez azt jelenti, hogy a legkülönfélébb kisebb és nagyobb szakmai munkálatokban vettem részt. Az ország számos sörfőzdéjében megfordulhattam, hogy ott tevékenyen segítséget nyújtsak, vagy új lehetőségeket ismerjek meg. Van rálátásom a sörpiac emelkedő jó szakaszaira, de rossz ciklusaira is. Szerencsére mára elmondhatjuk, hogy ez a piac megfelelő pozícióba jutott, és bízom benne, hogy partnereinknek / vevőinknek és saját magunknak is számtalan örömet és lehetőséget tartogat. Lehetővé vált, hogy egy most kínálkozó bíztató lehetőséggel éljek. A legjobb itthoni szakemberek támogatásával, valamint kétéves angliai tartózkodásom alkalmával összegyűjtött benyomások segítségével, az élelmiszeripar eme nemes szomjoltóját végre igazi kézműves termékekké léptethessem elő. Reményeim szerint munkánk minden sört szerető és abban kételkedő ember tetszését el fogja nyerni."

 

És íme, ismerkedjünk meg közelebbről is a szortimenttel:

 

Brand-Ale

Sörfőzdénk szortimentjének belépő szintű söre – frissítő, malátaközpontú ital – egyszerű és barátságos szűrt sör.  Négy és fél százalékos alkoholtartalma kiváló lehetőséget nyújt akár a közepesnél nagyobb mennyiség elfogyasztására is.

Szürke ballon, borosta, AK-47 és világos sör – minden gengszter így kezdi.

 

Silver Street:

világos búzasörünk. A Weihenstephan színtenyészet élesztőjével készül, mely a világ legjobb törzseként ismert. Egy búzasör lelke az élesztő, testnek pedig a búzamaláta mellé hagyományos pilzeni malátát választottunk. Jól iható szűretlen, világos búzasör, az 5,4%-os alkoholtartalom miatt lassan mosolygósra fordulnak a beszélgetések felette.

Nincs is annál jobb, mint egy selymes búzasör mellett nézegetni a táncosnőket a Silver Streeten.

 

Razzia:

Sokáig azt sem tudtuk itthon, hogy búzasörből van sötét is. Ma már szerencsére tudjuk, hogy a varázslatos weihenstephani élesztő a sötétebb malátákból is kihozza a maximumot, és hogy a pörköltebb ízek nem feltétlenül vesznek össze a búza napfényes személyiségével. A razziában négy féle sötét maláta keveréke biztosítja a harmonikus mélységeket.

Egy durva razzia után semmi nem nyugtatja meg annyira a gengszteridegeket, mint egy testes barna búza.

 

Chicago:

A korai XX. század ízeire emlékeztető pale ale, amit az egyedisége hangsúlyozása végett új műfajmegjelöléssel illetünk és Alphonse pale ale-nek hívunk. Gyönyörű vöröses színét számtalan féle minőségi malátából nyeri, leheletnyi pikáns keserűségét pedig abból, hogy csakis aromakomlókat adtunk hozzá – Saphirt és Traditiont.

Ez Chicago éjszakai élete – habkönnyű züllöttség – ez az amitől frászt kapnak a prohibicionisták!

 

Al'e Capone:

Al Capone még nem ihatott igazi amerikai IPA-t, mert a szesztilalomig 1920-ban hazavágta az amerikai sörkultúrát és az IPA-t csak a nyolcvanas években élesztették újra. Ezért a mi IPA-nk sem klasszikus IPA, inkább egy századeleji ale, ötféle malátából, és hatalmas, frissítő tavaszi komlóillattal.

Ez a sűrű balzsamos keserűség a hatalom íze, és jobban megnyugtat, mint a revolver súlya.

 

Alcatraz Porter:

Sötét és édeskés, alkohol tartalmát tekintve 5,6 %-os, közepesen erős, hagyományos felsőerjesztésű barna sör. Ízében a müncheni maláta dominanciája uralkodik, kóstolásánál testes jelleme szembetűnő.

Egész életében arra vágyott, hogy jó kocsiban furikázhasson – most megkapta: gyönyörű fekete hullaszállítóban gyönyörű fekete koporsó.

 

http://www.kezmuvessorok.hu/bigfootsorfozde.php

https://www.facebook.com/pages/Bigfoot-S%C3%B6rf%C5%91zde/426711674118539

http://www.youtube.com/watch?v=HXt0grQQaIo

 

Lantai József