2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MITEM – Sikeres nemzetközi fesztivál a Nemzetiben

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79193"><img class="image image-_original" src="/files/images/mite%20(1).jpg" border="0" width="478" height="286" /></a></span>Tizenhárom nap alatt tizenhárom ország huszonegy előadása került színpadra a Nemzeti Színházban. A hagyományteremtő céllal létrehozott színházi találkozó minden előadása nagy sikert aratott. <p> 

Tizenhárom nap alatt tizenhárom ország huszonegy előadása került színpadra a Nemzeti Színházban. A hagyományteremtő céllal létrehozott színházi találkozó minden előadása nagy sikert aratott.

 

Tizenhárom nap alatt tizenhárom ország huszonegy előadása került színpadra a Nemzeti Színházban. A hagyományteremtő céllal létrehozott színházi találkozó minden előadása nagy sikert aratott.

 

„Az a célunk, hogy Magyarország felkerüljön a nemzetközi színházi találkozók térképére" – fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti főigazgatója februárban, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatóján. (lásd: http://euroastra.hu/node/78703)

 

Nyolchónapos előkészület előzte meg a MITEM-et, a Nemzeti Színház tavaly nyár végén vette fel a kapcsolatot a vendégszínházakkal. Az előadások jelentős részére a jegyek már a meghirdetéskor elkeltek, két előadást leszámítva minden produkciót telt ház fogadott.

Az eredetileg tervezett 20 előadás mellett a Viktor Rizsakov rendezte Gogol: Revizor előadásból – a nagy érdeklődésre tekintettel – plusz előadást is be kellett iktatni, nagy örömünkre a moszkvai társulat és a rendező ezt azonnal vállalta.

 

Az előadásokat összesen 6377 néző látta, megtisztelő, hogy a hazai színházi szakma meghatározó szakemberei szinte egytől-egyig részt vettek egy vagy több előadáson. A tizenhárom nap alatt a Nemzeti 620 vendégművészt és műszaki szakembert fogadott, az előadások összhosszúsága 2740 perc volt, azaz több mint 45 óra. Az előadások közül 10 a Nagyszínpadon került színre, a többi stúdióelőadás volt. A leghosszabb előadás az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház három felvonásos, 6 óra hosszúságú, rendkívül izgalmas Csehov darabja, a Sirály, a legrövidebb előadás Bagdadi Nemzeti Színház 50 perces Camp című előadása volt. Az előadásokat feliratozás vagy szinkrontolmácsolás kísérte.

 

A MITEM sikerei között könyvelhetjük el, hogy a Nemzeti Színház előadásai több külföldi színház és rendező figyelmét felkeltették, így – reményeik szerint – produkcióik Európa jeles teátrumainak színpadán is feltűnnek majd.

 

A MITEM meghívására Magyarországra látogatott – többek között –  Anatolij Vasziljev, az orosz rendezőóriás; Rimas Tuminas, a kortárs litván színház egyik legnagyobb alakja; Jon Fosse, a norvég bestseller drámaíró; a Sztanyiszlavszkij-díjas Viktor Rizsakov, a világ minden színházában elismert orosz rendező; Claude Régy, a francia rendezők doyenje és Valerij Fokin, a Mejerhold Központ alapítója, az Alekszandrijszkij Színház művészeti vezetője; Andrej Mogucsij, az első diplomáját repülőmérnökként szerző sztárrendező „fenegyerek", az edinburgh-i fesztivál első orosz nagydíjasa.

 

A MITEM kísérőprogramjai is sikeresek voltak, a mesterkurzuson például tucatnyi magyar színésznövendék vett részt.

A MITEM szervezője, a Nemzeti Színház köszönetet mond minden vendégszínházának, nézőjének, támogatójának! A MITEM médiatámogatója a Heti Válasz, az MTVA, a Magyar Rádió és az Info Rádió volt, a MITEM a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében került megrendezésre.

 

http://nemzetiszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.