Részvényajánlások és  célárakRészvényajánlások és célárak

Alulárazott Kelet-Közép-Európa olaj- és gázszektora, a régióbeli részvények jelentős része eladásajánlással forog. A nemzetközi Erste Csoport legújabb 2008 szeptember 24-én kiadott elemzése szerint a kulcskérdés a jövőben az lesz, hogy a részvénypiacokon végigdúló globális eladási hullám továbbgördül-e vagy sem. Ez a kelet-közép-európai energiaszektort is megviselte, ennek ellenére 2008-ban még izmos nyereség várható.

 Részvényajánlások és  célárakRészvényajánlások és célárak

Alulárazott Kelet-Közép-Európa olaj- és gázszektora, a régióbeli részvények jelentős része eladásajánlással forog. A nemzetközi Erste Csoport legújabb 2008 szeptember 24-én kiadott elemzése szerint a kulcskérdés a jövőben az lesz, hogy a részvénypiacokon végigdúló globális eladási hullám továbbgördül-e vagy sem. Ez a kelet-közép-európai energiaszektort is megviselte, ennek ellenére 2008-ban még izmos nyereség várható.


A kilátások 2008 után sem rosszak: euróban számolva ugyan szűkebb árrés, de jóval stabilabb olajár várható a pénzügyi csoport elemzői szerint.

A vártnál is magasabb nyersolaj-ár, valamint a tőkepiacokon jelenleg tapasztalható negatív hangulat és eladói nyomás ellenére az Erste Csoport elemzői szerint a kelet-közép-európai olaj- és gázszektor nyereségessége idén még a 2007-es szintet is felülmúlja. Az enyhén romló makrogazdasági környezetre vonatkozó várakozások, a csökkenő olajár és finomítói árrések ellenére az olajpapírok többségének jelenlegi árfolyama többnyire mélyen az értéke alatt tartózkodik.

 

A kelet-közép-európai olajrészvények a 2008-ra várt nyereséghez viszonyítva nyolcszoros P/E ráta mellett forognak (ám az INA papírjai nélkül ez az érték mindössze 6,1-et mutat), a 2009-es becsült nyereség alapján pedig csak 7,3-szoros értéket mutatnak (az INA nélkül mindössze 6,2-et). Ezzel szemben az európai szektortársak 2008-ra vonatkozóan 10,8-szeres, 2009-re vonatkozóan pedig 9,8-szeres P/E ráta mellett cserélnek gazdát. A kelet-közép-európai olaj- és gázszektor alulértékeltsége az elkövetkezendő két évre szóló EV/EBITDA értékekben is visszatükröződik, jóllehet a számadatokat alaposan megdobja a Petrom és kiváltképp az Mol általi felvásárlás hírére felértékelődött INA.

A jelenlegi kedvezőtlen piaci hangulat alapján az Erste Csoport elemzői úgy látják: a kelet-közép-európai olajrészvények nem csak hogy az európai szektortársakhoz képest alacsonyabb P/E, EV/EBITDA és EV/Sales értékek, hanem mélyen a hosszú távú átlaguknak számító 8-12-szeres P/E ráta alatt forognak. „A befektetők nagy kockázatot tulajdonítanak a kelet-közép-európai papíroknak, emellett a részvényárfolyamok a pénzpiacokon eluralkodó általános eladási hullám miatt nyomás alatt állnak. Mindezek ellenére az érintett táraságok üzemi teljesítménye igen nagy" – jelentette ki Jakub Zidon, az Erste Csoport olaj- és gázipari elemzője.

 

A kelet-közép-európai részvények zöme vételajánlással forog

  • Az upstream-szegmensnek való nagyfokú kitettsége és a termelési kapacitás felfuttatását célzó tervei miatt továbbra is az OMV a top pick vételajánlás és 55, 0 eurós célár mellett.
  • Jóllehet nincsenek potenciális növekedési tényezők a láthatáron a jövőre nézve, a MOL jelenleg magas dízel-árréssel büszkélkedhet és rekordközeli negyedéves üzemi eredményekről számol be. Az Erste Csoport éppen ezért tartásról vételre módosítja ajánlását némiképp csökkentett,
    22 500 forintos célár mellett.
  • A lengyel finomítók erőteljes támaszt találtak a 2008 első negyedévében történt felértékelődés nyomán keletkezett extraprofitban, ám a kilátásokkal óvatosan kell bánni, mivel a finomítói árrések csökkenése várható. A részvényárfolyam jelentős esésének köszönhetően a Lotos és a PKN Orlen részvényeire szóló ajánlás egyaránt vételre javult, a 12 havi célárfolyamuk pedig 33,0 zloty, illetve 45,0 zloty lett.
  • Az Unipetrol megsínylette a litvinovi üzem vártnál hosszabb leállását és a petrolkémiai üzletág árrésében bekövetkezett jelentős eróziót. Ennek ellenére az Erste Csoport elemzői megerősítik vételi ajánlásukat, ugyanakkor jelentősen, 250 cseh koronára csökkentik a célárat.
  • A Petrom szerkezetátalakítása még folyamatban van, ám az eredményekre még várni kell főként a növekvő kitermelési költségek miatt. A 0,570 lejre történő kismértékű felértékelés jórészt a vártánál magasabb olajáraknak köszönhető.
  • Az Erste Csoport elemzői csökkentésre minősítették le az INA papírjait, hiszen a részvényárfolyamot a MOL 2800 kunás részvényenkénti felvásárlási ajánlata hajtotta fel, az ajánlott ár pedig magasabb a 2500 kunás célárnál. Azonban a MOL általi felvásárlás esetén jelentkező potenciális szinergiahatások akár részvényenként 460 kunával is feljebb srófolhatják az árfolyamot, ami viszont már igazolná a jelenlegi árszintet.

Kilátások 2008-ra és az azt követő időszakra: stabil olajár euróban számolva, szűkülő árrések

Olajárak alakulásaOlajárak alakulása

„Az euró/dollár árfolyamra vonatkozó várakozásainkkal összhangban a 2008. évre és az azt követő időszakra 105 dollár/hordóra emeltük a nyersolaj piaci árára vonatkozó előrejelzésünket (ám ezt a várakozások szerint fokozatos áresés követi egészen 80 dollár/hordóig, ami hosszú távon fenntartható árat jelent)" – mondta Jakub Zidon. „Az árrésekre vonatkozóan azzal számolunk, hogy a finomítói árrések középtávon csökkenni fognak a nagyobb kínálat által kifejtett nyomás következtében, ugyanakkor a petrolkémiai árrések (a csökkenő olajár nyomán) némiképp magukhoz térnek az elkövetkezendő években. A kelet-közép-európai olajtársaságokkal kapcsolatban továbbra is az erős upstream-üzletággal rendelkező vállalatok (OMV, Petrom), illetve a közepes olajpárlatokat nagy százalékban előállító finomítók (MOL) a kedvenceink rövid távon.

Folytatódnak a vállalategyesülések az elkövetkező években

Az Erste Csoport elemzői úgy vélik, hogy az olaj- és gáziparban elindult felvásárlási láz idővel folytatódik majd. A világ tőkepiacain jelenleg végigsöprő eladási hullám mélyen nyomott részvényárfolyamokat hagyott maga után, jelentősen megnehezítve a papírok értékelését. A PKN Orlen és a Lotos közti esetleges egyesülés a következő lengyelországi parlamenti választás után kerülhet újra napirendre, míg a jelenlegi helyzetből kiindulva nem valószínű, hogy az OMV és a MOL egyhamar frigyre lépne. A harmadik lehetőség – a MOL és a PKN összefonódása – szintén valószínűtlen jelenleg, ám az elemzők szerint nem elképzelhetetlen. Az OMV és a MOL tervezett „házassága" az igen alacsonyfokú szinergiahatás miatt futott zátonyra, míg a MOL és a PKN közti esetleges integráció a régió északi és déli részét köthetné össze úgy, hogy a beolvasztott társaságnak nem kellene megszabadulnia az eszközeitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük