2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Most érdemes olajrészvényt venni – Erste elemzés Kelet-Közép-Európa olajvállalatairól

5 perc olvasás
<strong>  </strong><p><span class="inline left"><a href="/node/10958"><img class="image thumbnail" src="/files/images/oljareszveny.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az utolsó két év olajára" title="Az utolsó két év olajára" width="100" height="57" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Az utolsó két év olajára</strong></span></span>Stabil bevételekre tesznek szert Közép-Kelet-Európa olajtársaságai főként a dollár mélyrepülésének köszönhetően, miközben az olajrészvények árfolyama az idei várható eredményekre vetítve az európai szektortársaknál jóval kedvezőbb - állapítja meg az Erste Bank Csoport legújabb elemzése. A pénzintézet felhalmozásra javasolja a román Petrom, vételre az osztrák OMV és a cseh Unipetrol papírjait, tartásra pedig a magyar MOL és a horvát INA részvényeit. </p><p>

 

az utolsó két év olajáraAz utolsó két év olajáraStabil bevételekre tesznek szert Közép-Kelet-Európa olajtársaságai főként a dollár mélyrepülésének köszönhetően, miközben az olajrészvények árfolyama az idei várható eredményekre vetítve az európai szektortársaknál jóval kedvezőbb – állapítja meg az Erste Bank Csoport legújabb elemzése. A pénzintézet felhalmozásra javasolja a román Petrom, vételre az osztrák OMV és a cseh Unipetrol papírjait, tartásra pedig a magyar MOL és a horvát INA részvényeit.

 

az utolsó két év olajáraAz utolsó két év olajáraStabil bevételekre tesznek szert Közép-Kelet-Európa olajtársaságai főként a dollár mélyrepülésének köszönhetően, miközben az olajrészvények árfolyama az idei várható eredményekre vetítve az európai szektortársaknál jóval kedvezőbb – állapítja meg az Erste Bank Csoport legújabb elemzése. A pénzintézet felhalmozásra javasolja a román Petrom, vételre az osztrák OMV és a cseh Unipetrol papírjait, tartásra pedig a magyar MOL és a horvát INA részvényeit.

A Brent típusú kőolaj áremelkedése nagyon szép eredményeket hozott dollárban számolva, ám a szintén dollárban számolt hordónkénti olajár emelkedésének egy része a zöldhasú leértékelődésének tulajdonítható – állapítják meg az Erste Bank elemzői. Az összes kelet-közép-európai olajtársaság hasonló devizakitettséggel rendelkezik, hiszen az upstream (kutatás-termelés) és a downstream (kapcsolódó felhasználók) üzletág nyeresége is a dollárhoz kapcsolódik, ugyanakkor a bevételek többnyire helyi devizában érkeznek. „Euróban az olajárak sokkal stabilabbnak látszanak, mint dollárban számolva, ami alapot ad az OPEC azon állításának, hogy nem szükséges a termelést növelni" – jelentette ki Jakub Zidon, az Erste Csoport olaj- és gázpiaci szakértője. „A dollárnak az euróval szembeni erőteljes leértékelődése okozta azt, hogy legutóbb az olaj hordónkénti ára a százdolláros álomhatár fölé emelkedett. 2007-ben a helyi devizák is erősödtek az euróval szemben, így részben ellensúlyozták az elszaladt olajárnak az upstream üzletágra (kapcsolódó felhasználókra) tett kedvezőtlen hatását" – tette hozzá Zidon.

Az Erste Bank elemzői azzal számolnak, hogy a kőolaj jegyzése az év eleji hordónkénti 60 eurós ár környékén stabilizálódik. A dollárban számolt lehetséges árcsökkenés tehát inkább az amerikai deviza leértékelődésének köszönhető.

Az egyes társaságokra érvényben lévő ajánlásokkal kapcsolatban az Erste elemzői úgy látják: a román lej leértékelődése pozitív az OMV számára, hiszen a devizaköltségek mintegy 70 százalékkal járultak hozzá a nyersolaj-termelés költségeihez. A magyar MOL esetében viszont még mindig kérdés a közepes olajpárlatoknak való nagyfokú kitettség. Jakub Zidon elmondta: „az OMV ismét a kedvencünk (vételi ajánlással) a finomítói leállások és a Petrom optimálistól elmaradó teljesítménye ellenére, ugyanis portfoliójának közel 70 százaléka kitermelésből és gyártásból áll, emellett stabil jelenléttel bír a gyorsan bővülő gáziparágban is. A MOL nagymértékű árrést élvez a dízelolajak terén, ugyanakkor nem látunk olyan tényezőket, amelyek potenciális bővülést eredményezhetnének a jövőben. Ezért fenntartjuk tartási ajánlásunkat a magyar olajpapírra.  Az Unipetrol komolyan megsínylette a litvinovi finomító tervezettnél hosszabb leállását (a hűtőtároló csak április/május folyamán készül el, emiatt kénytelenek leszünk valamelyest csökkenteni a 2008-ra szóló előrejelzésünket). Ennek ellenére arra számítunk, hogy a petrokémiai üzletág magára talál 2008-ban (a polimertermékek árrése januárban és februárban máris megemelkedett). Az Unipetrol ezüstérmes marad tehát kedvenc részvényeink versenyében, mégpedig változatlan vételi ajánlás és csökkentett, 358 cseh koronás célár mellett".

Az Erste Csoport elemzői a következő részvényajánlásokat fogalmazták meg:

Társaság

Előző

ajánlás

Érvényben lévő ajánlás

Előző célár

Érvényben lévő célár

Jelentés publikálásának időpontja

OMV

Felhalmozás

Vétel

EUR 49,20

EUR 59,70

2008.01.24.

Unipetrol

Vétel

Vétel

CZK 367,0

CZK 358,0

2008.03.14.

Petrom

Felhalmozás

Felhalmozás

RON 0,608

RON 0,608

2007.05.29.

MOL

Tartás

Tartás

HUF 24 800

HUF 24 125

2008.01.24.

INA

Tartás

Tartás

HRK 3030

HRK 3030

2007.02.28.

Az elmúlt hetekben tapasztalt részvénypiaci korrekció nyomán a kelet-közép-európai olajpapírok jelenleg 4,6-szeres 2008-as és 2009-es EV/EBITDA rátával forognak, amely jóval alatta marad a nyugati szektortársak 2008-ra és 2009-re szóló 5,8-szeres, illetve 5,7-szeres EV/EBITDA értékének. Az Erste Bank elemzői szerint jelenleg jogos ez az árazás, hiszen a befektetők pillanatnyilag magasabb kockázatot hordozó befektetésnek tartják a kelet-közép-európai részvényeket. Ennek ellenére az Erste elemzői csapata úgy véli, hogy a közép-kelet-európai olajszektor nagyobb profitnövekedési ütemet produkál az elkövetkező években.

A következő évekre várható kilátásokkal kapcsolatban az Erste Bank elemzői azzal számolnak, hogy a nyersolaj hordónkénti ára 50 euró fölött marad, míg a finomítói árréseket továbbra is nyomás alatt tartja a gázolaj alacsony árrése. „Az OMV-t és MOL-t emeljük ki, előbbit erős upstream kitettsége és a bővülő gázüzletága, utóbbit pedig a közepes olajpárlatoknál rövid távon élvezett erőteljes árrése miatt. Az Unipetrol a várakozások szerint szép nyereségre tesz szert az erős petrokémiai üzletágból. Mindezek ellenére nem számítunk arra, hogy a jobb teljesítmények a második negyedév előtt megjelennének a cégek eredményeiben" – tette hozzá Jakub Zidon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.