Virágvasárnapi ünnepi összejövetelét március 16-án tartotta a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend. Az eseményen jelen voltak a meghívott társ-lovagrendek képviselői is.

 

 Virágvasárnapi ünnepi összejövetelét március 16-án tartotta a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend. Az eseményen jelen voltak a meghívott társ-lovagrendek képviselői is.

 A lovagok, a meghívott vendégek és a még avatásukra váró, a rendbe belépni kívánó posztulánsok a budapesti Egyetemi templom hivatali aulájában gyülekeztek és onnan díszmenetben vonultak át a templomba, ahol ünnepi szentmisén vehettek részt. Már a bevonuláskor kezükbe vehették a barkát, a tavasz, az újraéledő természet jelképét, mely itt, Közép-Európában, a Jeruzsálembe vezető út mentén egykor Jézus üdvözlésére lengetett pálmaágat van hivatva pótolni.

A Kiss Antal máriapócsi kegyhelyigazgató és Mosolygó Béla esperes, kisvárdai parókius által concelebrált mise Szent János evangéliumából felolvasott részletre, a bethániai Lázár történetére épült. Az evangélium pontosan tudósít bennünket Lázár létéről, betegségéről és haláláról. A leírás szerint Jézus, Lázárt barátjának nevezte és segítségére indult. Az evangélium lépésről-lépésre beszámol az ekkor történtekről. A mise során a szentbeszéd ebből az elbeszélésből jutott el a ma élő, mindennapi ember gondolatáig, az érzésekig szeretteink elvesztésekor. Jézus itt azt üzeni nekünk, hogy mindannyian a barátai lehetünk, Lázár feltámasztásában mindannyiunk örök életének lehetőségét mutatja be nekünk – zárta le a gondolatkört a szentbeszéd.

Az esemény ünnepi jellegét a Rákospalotai Kórus avatott részvétele fokozta. A vegyeskar a liturgiailag indokolt pontokon komoly művészi teljesítményt nyújtott. A mise végeztével mindazok, akik a jelenlévők között katolikusok szentáldozáson vehettek részt, majd a behozott barkák megszentelése következett. A lovagrend találkozója ez után ismét az aulában folytatódott, ahová a Kommendák zászlai alatt vonultak vissza a lovagok és vendégeik. Az eseményen jelen voltak a Templomos Lovagrend és a Szent György Lovagrend lovagjai valamint a Történelmi Családok egyesületének képviselői.

 Most került sor a régen várt lovagi diplomák kiosztására, melyeket a máltai Nagykancellária küldött meg, a korábban már felavatott lovagok rendi tagságának elismeréseként. Az iratot dr. Simóka Tamás magyarországi nagyperjel kezéből vehették át tulajdonosaik. A nagyperjel tájékoztatta a tagokat a soron következő összejövetelek – augusztus 20. és az új lovagok avatása – várható időpontjáról, majd az ünnepi találkozó fogadással ért véget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük