2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A Nagyhét kezdetén

3 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/10960"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kezd11.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Virágvasárnapi ünnepi összejövetelét március 16-án tartotta a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend. Az eseményen jelen voltak a meghívott társ-lovagrendek képviselői is.</p><p>

 

kezd11.thumbnail Virágvasárnapi ünnepi összejövetelét március 16-án tartotta a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend. Az eseményen jelen voltak a meghívott társ-lovagrendek képviselői is.

 

kezd11.thumbnail Virágvasárnapi ünnepi összejövetelét március 16-án tartotta a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend. Az eseményen jelen voltak a meghívott társ-lovagrendek képviselői is.

vonul1.thumbnail A lovagok, a meghívott vendégek és a még avatásukra váró, a rendbe belépni kívánó posztulánsok a budapesti Egyetemi templom hivatali aulájában gyülekeztek és onnan díszmenetben vonultak át a templomba, ahol ünnepi szentmisén vehettek részt. Már a bevonuláskor kezükbe vehették a barkát, a tavasz, az újraéledő természet jelképét, mely itt, Közép-Európában, a Jeruzsálembe vezető út mentén egykor Jézus üdvözlésére lengetett pálmaágat van hivatva pótolni.

mise 1.thumbnailA Kiss Antal máriapócsi kegyhelyigazgató és Mosolygó Béla esperes, kisvárdai parókius által concelebrált mise Szent János evangéliumából felolvasott részletre, a bethániai Lázár történetére épült. Az evangélium pontosan tudósít bennünket Lázár létéről, betegségéről és haláláról. A leírás szerint Jézus, Lázárt barátjának nevezte és segítségére indult. Az evangélium lépésről-lépésre beszámol az ekkor történtekről. A mise során a szentbeszéd ebből az elbeszélésből jutott el a ma élő, mindennapi ember gondolatáig, az érzésekig szeretteink elvesztésekor. Jézus itt azt üzeni nekünk, hogy mindannyian a barátai lehetünk, Lázár feltámasztásában mindannyiunk örök életének lehetőségét mutatja be nekünk – zárta le a gondolatkört a szentbeszéd.

mise2.thumbnailAz esemény ünnepi jellegét a Rákospalotai Kórus avatott részvétele fokozta. A vegyeskar a liturgiailag indokolt pontokon komoly művészi teljesítményt nyújtott. A mise végeztével mindazok, akik a jelenlévők között katolikusok szentáldozáson vehettek részt, majd a behozott barkák megszentelése következett. A lovagrend találkozója ez után ismét az aulában folytatódott, ahová a Kommendák zászlai alatt vonultak vissza a lovagok és vendégeik. Az eseményen jelen voltak a Templomos Lovagrend és a Szent György Lovagrend lovagjai valamint a Történelmi Családok egyesületének képviselői.

diploma.thumbnail Most került sor a régen várt lovagi diplomák kiosztására, melyeket a máltai Nagykancellária küldött meg, a korábban már felavatott lovagok rendi tagságának elismeréseként. Az iratot dr. Simóka Tamás magyarországi nagyperjel kezéből vehették át tulajdonosaik. A nagyperjel tájékoztatta a tagokat a soron következő összejövetelek – augusztus 20. és az új lovagok avatása – várható időpontjáról, majd az ünnepi találkozó fogadással ért véget.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.