A város új kulturális színterét Seregi Zoltán igazgató és Szarvas Péter polgármester március 19-én adta át a közönségnek. Mindkét szónok hangsúlyozta: azt reméli, hogy a múlt század eleji hangulatot idéző, patinás termekkel, különleges kínálattal és programokkal az egykori legendás kávéházi hagyományt sikerül újra teremteni, és a szép környezet a város szívében a polgárok kedvelt találkozóhelyévé válhat.

 

A város új kulturális színterét Seregi Zoltán igazgató és Szarvas Péter polgármester március 19-én adta át a közönségnek. Mindkét szónok hangsúlyozta: azt reméli, hogy a múlt század eleji hangulatot idéző, patinás termekkel, különleges kínálattal és programokkal az egykori legendás kávéházi hagyományt sikerül újra teremteni, és a szép környezet a város szívében a polgárok kedvelt találkozóhelyévé válhat.

 

Niedzielsky Katalin tudósítása szerint „három nagyon elegáns termet rendeztek be a vendégeknek, középen a bejárat a sétálóutcáról, rögtön ott a pultrendszer korszerű kávégépekkel, hátul a pódium a fellépőknek. Balra meghitt cukrászdai légkör, kisebb és nagyobb asztalokon újságok, folyóiratok, ahogyan kell, kényelmes székek, fotelok. Jobbra, a régi színházi bejárat kapualjában még többen elférnek, két átadón szolgálhatják ki az ételeket. Mindenütt a forró kávé és a gyümölcstea csábító illata keveredik, a pincérek öltözete nagyon tetszetős."

 

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a munkatársaink saját erőből hozták létre ezt a gyönyörű kávéházat, amely vendéglátóhelyként nagyon különleges ételeket, italokat, bort és kávét kínál a vendégeknek. Ugyanakkor kulturális színtér is lesz, a pódium itt marad, különböző rendezvényeket tartunk, ma könyvbemutatót, később versműsorokat, igyekszünk tartalommal megtölteni ezt a szép teret – mondta a megnyitón Seregi Zoltán. – A harmadik funkciója az épületnek, hogy a folyosó (a színházi előcsarnok felé) büféként működik, előadás előtt, szünetben itt rendelhet a közönség enni-, innivalót. A színház örömmel adja át ezt az ajándékot a városnak, hogy az még színesebb, még élhetőbb lehessen.

 

Az új Művész Kávéházban március 25-én tartotta meg első sajtótájékoztatóját a Jókai Színház, melyen „Közérthető művészet – minőségi szórakoztatás" jegyében hirdette meg a következő évad műsortervét, bemutatóit Seregi Zoltán igazgató. A teátrum 12 új bemutatóra, ígéretes nagyszínházi és stúdió-előadásokra készül, újdonság többek között a szabadbérlet bevezetése, ami azt jelenti, hogy a néző választhatja meg a színházlátogatás időpontját.

 

12 bemutató az új évadban – tájékoztatott Niedzielsky Katalin az eseményről:  „Öt felnőtt színházi bemutatót láthat a közönség, az elsőt, Örkény István Macskajátékát – Orbánné szerepében Felkai Eszterrel – szeptemberben. A Balkán Kobra című zenés komédiát Katkó Ferenc rendezi, premier 2017 januárjában lesz. Schiller Ármány és szerelem című drámája Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész rendezésében februári bemutató, a Légy jó mindhalálig című musicalt, amely eddig az ifjúsági bérletben szerepelt, októbertől láthatják a felnőttek. Az üvegcipőt, Molnár Ferenc vígjátékát Tege Antal rendezi, áprilisban tűzi műsorra a színház.

Szintén öt ifjúsági és gyermekszínházi előadás készül az új évadban. A Diótörő és Egérkirály családi musical lesz Szomor György rendezésében, Molière-től A fösvény, amit Merő Béla rendezett, az iskolai bemutatók után „költözik" a színházba. A széttáncolt cipellők című mesejátékot (Grimm műve alapján) Szalma Dorotty állítja színre, Arany Jánostól a Bolond Istókot a Jászai-díjas Árkosi Árpád rendezésében láthatja a közönség. Az Állat(i)mese koreográfusa ifj. Mlinár Pál, ez a darab koprodukcióban készül a Balassi Táncegyüttessel.

 

Négy bemutatót terveznek a stúdiószínházban. Az első egy komédia, amit Merő Béla rendez: Csak semmi szexet kérem, angolok vagyunk. Mrożek drámáját, a Tangót Csiszár Imre állítja színre, a Stratégia két sonkára című monodrámát Tege Antal adja elő, Tapasztó Ernő rendezi. Gogol Egy őrült naplója című monodrámájában Katkó Ferenc lép a publikum elé.

 

Az előző évadokból repertoáron marad a Monte Cristo grófja, az Orient, a Mezítláb a parkban, A szűz és a szörny, a Mario és a varázsló, Az Isten balján – Situs inversus, a Jóccakát, anya… és a Bánk bán.   

 

A bérleteket április 11-étől május 20-áig lehet megújítani, május 23-ától már újak vásárolhatók. Bevezetik újdonságként a szabadbérletet, ami hat darabot kínál 15 ezer forintért, és az előadás időpontját a néző választhatja meg. Mint megtudtuk, jelenleg 13 ezernél több a Jókai Színházban a bérletesek száma; ebből nagyjából 4 ezer bérlet fogyott a felnőttek és a nyugdíjasak körében, diák- és mesebérletet hatezren vásároltak.

 

A nyári programokról egyelőre annyi tudható, hogy Tokajba a Légy jót, Egerbe a Monte Cristót viszik, meghívásra Aradra és Temesvárra a Bánk bánt. A május végi khersoni fesztiválra, Ukrajnába A szűz és a szörny utazik." (Niedzielsky Katalin)

 

 

 

http://jokaiszinhaz.hu

 

https://www.facebook.com/jokaiszinhaz.bekescsaba

 

 

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük