Sétáljon az emlékezet aranyalapját őrző nemzeti könyvtárban! Nézze meg az Arany János-kiállítás kincseit, köztük a Toldi trilógia, a Tetemrehívás és más Arany-művek kéziratát. Ismerkedjen meg Arany szobrászával, Stróbl Alajossal, s megtekintve a magyar hangosfilm aranykorát bemutató kiállítást, hallgassa meg a Hot Jazz Band kapcsolódó koncertjét!

 

Sétáljon az emlékezet aranyalapját őrző nemzeti könyvtárban! Nézze meg az Arany János-kiállítás kincseit, köztük a Toldi trilógia, a Tetemrehívás és más Arany-művek kéziratát. Ismerkedjen meg Arany szobrászával, Stróbl Alajossal, s megtekintve a magyar hangosfilm aranykorát bemutató kiállítást, hallgassa meg a Hot Jazz Band kapcsolódó koncertjét!

 

Licitáljon kincsekre aukción és sétáljon elemlámpával a raktárakban! Várja önöket a Shakespeare hősei utáni Szentivánéji hajsza, egy mindez idáig lappangó Ady-kézirat és a magyar rajzfilm aranykorának zenéje, a Pom Pomtól a Nagy Ho-Ho-Ho-Horgászig! Fagylalt, aranygaluska és kézműveskedés – földgömbragasztás, corvinamotívumos kirakójáték és Arany-minikönyv készítése!

 

„MÁS CSAK LEVELENKÉNT KAPJA A BOROSTYÁNT…" – KINCSEK, KULTUSZ, HATÁSTÖRTÉNET

Hat különleges tárlatvezetés az Arany János-kiállításon!

   18.00: Szörényi László irodalomtörténés

   19.00: Rózsafalvi Zsuzsanna, a kiállítás kurátora

   20.00: Boka László tudományos igazgató

   21.00: Rózsafalvi Zsuzsanna, a kiállítás kurátora

   22.00: Molnár Krisztina Rita költő

   24.00: Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapítója

 

 „ARANYDIAFILMEK"

Rózsa és Ibolya, Toldi és a többiek. stb. Bíró Ferenc gyűjteménye régi vetítőkön!

   18.00-19.30 és 21.30-23.00

 

„FÖLDI EMBER KEVÉSSEL BEÉRI, / VÁGYAIT HA KEVESEBBRE MÉRI"

Arany Stróbl Alajos szemével – Stróbl Mátyás vetített előadása

    20.00

 

ÉLŐ JELMEZFANTÁZIA

Molnár Dániel dizájner segítségével megidézzük a Szentivánéji álom szereplőit!

 

ÉJSZAKA HELSINGŐRBEN

Szentivánéji hajsza Shakespeare hősei után. Játék és nyomozás a könyvtárban! Találják meg és leplezzék le Shakespeare híres-hírhedt alakjait, akik közül többeket Arany János fordításaiból ismerünk.

 

A MAGYAR HANGOSFILM ARANYKORA

Plakátkiállítás – Több, mint 100 plakát az 1931-1944 közötti időszakból!

Különleges tárlatvezetések:

   18.30: Fekete Dávid kurátor

   19.30: Kurutz Márton filmesztéta

   20.30: Kopcsay Ágnes könyvtáros

 

VIVALDI: NÉGY ÉVSZAK A BUDAPESTI KAMARAZENEKAR ELŐADÁSÁBAN

A Magyar Állami Operaház virtuóz zenészeiből alakult Budapesti Kamarazenekar a komolyzene egyik legszebb és legnépszerűbb művével Vivaldi A négy évszakának előadásával várja a látogatókat. Szólisták: Alexandre Dimcevski (Franciaország), Stankowsky Nóra, Hutás Erzsébet. Közreműködik a Magyar Állami Operaház tagjaiból alakult Budapesti Kamarazenekar vonósötöse. Az előadás közben elhangzik a Vivaldi által a kottába beírt hat szonett is.

   21.00

 

BORKOSTOLÓ

Az este folyamán a villányi Jackfall Bormanufaktúra díjnyertes borait kóstolhatják meg az érdeklődők. A Jackfall Bormanufaktúra 2001-ben alakult Villányban. A Jackfall, Kisjakabfalva sváb neve, ahol a borászat helyezkedik el. Ez a mesebeli kis zsákfalu Villánytól 2 km-re található, 13 hektáron gazdálkodik a családi pincészet.

   18.00 – 02.00

 

HOT JAZZ BAND

A harmincéves fennállását ünneplő jazz-zenekar koncertje, amely kapcsolódva plakátkiállításunkhoz, ízelítőt ad a Karády-, a Kabos- és a Jávor-filmek zenéiből is.

    23.15

 

NYÍLIK A TREZOR – SENKI TÖBBET, HARMADSZOR!

Árverés ötödször, baráti árakon, barátságos közegben. A gyűjtőszenvedély, a birtoklási vágy, a bibliofil elkötelezettség könyvek, dokumentumok sokaságát mentette meg a pusztulástól az évszázadok folyamán. Az OSZK dolgozói és barátai által felajánlott régi és új könyvek, mesekönyvek, ponyvák, hírlapok, térképek, plakátok és más meglepetéstételek! Tegye ön is próbára gyűjtőkedve hőfokát! Tud-e küzdeni a végsőkig, avagy veszteni emelt fővel?

   19.00 és 22.00

 

TÉRKÉPEINK ARANYALAPJA – Egy kozmográfiai atlasz különlegességei 6. – Németalföld aranykora. Flamand és holland térképek, atlaszok. Térképkincsek gróf Széchényi Ferenc gyűjteményéből.

   19.00 és 22.00

 

CSILLAGÁSZATTÖRTÉNETI KINCSEINK – bemutató a gyűjteményből, rövid előadás a csillagképek történetéről Földgömbragasztás, kvíz!

   18.30, 20.00, 21.30, 23.00

 

POM POM, MIRR-MURR ÉS A TÖBBIEK

Milliók fülében élnek együtt a mesefigurákkal azok a dallamok is, amelyeket Pethő Zsolt komponált e sorozatokhoz. Az egy esztendeje elhunyt zeneszerző hagyatéka Zeneműtárunk egyik új kincse. Felelevenítjük az animációs filmeket, bepillanthatunk a filmzeneírás műhelytitkaiba érdekes dokumentumokon keresztül a hivatalos felkérőlevéltől kezdve, a rajzokkal ellátott „storyboard"-on és a vázlatokon át egészen a „kész kompozíciókig."

 

EGY LAPPANGÓ ADY-KÉZIRAT

Egy most felfedezett levél a Könyvtártudományi Szakkönyvtár állományában és egyéb érdekes kéziratok egy 1918-ban kiadott könyvben!

   18.00: Egyéjszakás minikiállítás – megnyitás

   21.30: Az értékes lelet kézirattári átvétele

 

TOMPA MIHÁLY 200

„Nincs talán még elfeledve a dal" kiállítás tárlatvezetésekkel. Eddig még nem publikált kincsek, kéziratos levelek, fényképek Arany János barátjáról, a szintén 1817-ben született Tompa Mihály költőről szóló kiállításunkban.

   21.30, 22.30, 00.30

 

A BŐSÉG ZAVARA – APRÓK ÉS NAGYOK

183 kincs a négymillióból, a Plakát és Kisnyomtatványtárból vezetésekkel

   21.30, 22.30

 

ALKOSS, JÁTSSZ VELÜNK!

Arany-minikönyv és fűzött füzetke, corvina-motívumos kirakó. Hazavihető meglepetésajándék készítése restaurátorainkkal, múzeumpedagógusunkkal, kollégáinkkal.

  18.00-24.00

 

A POLCTÓL A FELHŐIG – A desktoptól az elektronikus kézirattárig, a floppy-tól a diszkpolcig. Különleges digitalizáló eszközök működés közben – KI ŐRZI MEG A DIGITÁLIS VILÁGOT?  – Az Internetről már eltűnt dokumentumok gyűjteménye, valamint betekintés a webarchiválás készülő gyűjteményébe.

   18.00-24.00

 

KALANDTÚRA A SÖTÉT RAKTÁRAKBAN

Barangolás zseblámpával! Érdekességek az időszaki kiadványok történetéből az 1500-as évektől kezdve, Radnóti Miklóson át napjainkig! Hírlaptárunk néhány különleges kiadványa!

   18 órától óránként 1 óráig 20 fős csoportok részére.

 

SÉTÁLJON VELÜNK AZ ÉPÜLETBEN!

Ybl Miklós terveitől, a Hauszmann-féle építkezéseken át, a Horthy-korszakon keresztül az OSZK 1985-ös beköltözéséig!

18.30-tól óránként 00.30-ig.

 

Beiratkozási akció: 50% kedvezményt biztosítanak az éves könyvtárhasználati díjból.

Fragola fagyi az Infopult mellett, aranygaluska a büfében és borkóstoló!

 

2017. június 24. szombat 17:00-02:00

Múzeumok Éjszakája

Országos Széchényi Könyvtár

Budapest, Szent György tér 4-5-6.

 

http://www.oszk.hu

http://www.oszk.hu/content/tajekozodas-koenyvtarban

https://www.facebook.com/events/716294358530559

https://www.jegymester.hu/hun/Event/8131937/Orszagos-Szechenyi-Konyvtar

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük