Borfujtó Szent Márton, Márton-napi libator az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményében 2009. november 7.-én.

 

  

Borfujtó Szent Márton, Márton-napi libator az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményében 2009. november 7.-én.

 

  
    Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményében több éve – a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódva – rendezvénnyel várjuk a látogatókat, november elején, Szent Márton emléknapjához legközelebb eső szombaton.

    Az ókeresztény idők pannóniai születésű vértanú katonája, Szent Márton ünnepnapja november 11-e, amely naphoz két dolog, a liba és a bor kapcsolódik. A libator római szokás volt, onnan szivárgott be a keresztény hagyományba, a bor pedig körülbelül ekkorra forr ki, így hordóba be lehet ütni a dugót. Innen a szegedi nagytájon ismert borfujtó Szent Márton elnevezés.

    Az Emlékpark Márton-napi eseményei is a liba és a bor köré csoportosulnak. A Szent Vince Borrend közreműködésével megrendezett programon az ünneplő közönség muzsikaszóval vonul a skanzen közepén található olvasóköri épülethez. Az újbor kóstolása, értékelése után a szertartásos dugózás következik, majd a vállalkozó szellemű résztvevők bevonásával libafogó versenyt rendezünk. Meg lehet kóstolni a libatepertőt és az újbort, de itt még azt is megtudhatják, a szépasszony jobb-e feleségnek, vagy a csúnya.

   2009. november 7-i  PROGRAMOK 11.30-16.00.

    Zenés hírverés az Emlékparkban, felvonulás a Rotunda bejáratától az Olvasókörig – gyülekezés 11.30-tól a déli harangszóig a Rotundánál
     Márton a bor bírája – az újbor bemutatása, értékelése, lopózás az Olvasókör előtt
     Borfujtás – A hordók ünnepélyes dugózása
    Libaterelő verseny az Iparos műhelyek körül
    A gúnár búcsúztatója
     Dufla pofon , A Zördög – mulatságos történetek Móricz nyomán a házasságról – színre vitte az Impro Stúdió
    Márton napi ínyencségek: libazsíros kenyér, libatepertő lilahagymával, forralt bor, tea
     Padkaporos muzsika
    János-áldás 16 órakor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük