2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Muzsikál az erdő” — MÁTRAI MŰVÉSZETI NAPOK 2011

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51338"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/korona,%20Rado%20GYula%20002.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>2011. július 2. és 10. között nyolcadik éve rendezik meg a mátrai erdészek a sorozat programjait. Tíz helyszínen, Mátra erdőségeiben tartanak koncerteket, erdészek vezetésével kirándulásokat vezetnek, de nem maradhatnak el hozzá a gasztronómiai programok: borkóstoló, falusi vendéglátás, képzőművészeti kiállítások, népzene, ismeretterjesztő előadások, teljesítménytúra és tájfutóverseny a Mátra lábától Galyatetőig. Kivisszük az embereket az erdőbe - mondta Pápai Gábor, az Erdészeti Lapok főszerkesztője.

korona,%20rado%20gyula%20002.thumbnail2011. július 2. és 10. között nyolcadik éve rendezik meg a mátrai erdészek a sorozat programjait. Tíz helyszínen, Mátra erdőségeiben tartanak koncerteket, erdészek vezetésével kirándulásokat vezetnek, de nem maradhatnak el hozzá a gasztronómiai programok: borkóstoló, falusi vendéglátás, képzőművészeti kiállítások, népzene, ismeretterjesztő előadások, teljesítménytúra és tájfutóverseny a Mátra lábától Galyatetőig. Kivisszük az embereket az erdőbe – mondta Pápai Gábor, az Erdészeti Lapok főszerkesztője.

korona,%20rado%20gyula%20002.thumbnail2011. július 2. és 10. között nyolcadik éve rendezik meg a mátrai erdészek a sorozat programjait. Tíz helyszínen, Mátra erdőségeiben tartanak koncerteket, erdészek vezetésével kirándulásokat vezetnek, de nem maradhatnak el hozzá a gasztronómiai programok: borkóstoló, falusi vendéglátás, képzőművészeti kiállítások, népzene, ismeretterjesztő előadások, teljesítménytúra és tájfutóverseny a Mátra lábától Galyatetőig. Kivisszük az embereket az erdőbe – mondta Pápai Gábor, az Erdészeti Lapok főszerkesztője.

A programok megvalósításában több mint 300 zenész, művész, erdész, önkormányzati vezető vesz részt, ami példamutató összefogás a közös célokért, bemutatkozhatnak a térség tehetséges ifjú művészei is. Több ezer ember részvételére számítanak a rendezők. A koncertek után a jó falatok mellett kötetlen beszélgetésre hívják a helyi látogatókat, a nyaralókat, a gyerekeket és a felnőtteket. 

A szintén fellépő Szabó Sipos Máté, a Magyar Állami Operaház karigazgatója szerint szép szimbólum a zene és a természet harmóniája, amit talán először a görögök ismertek fel. E különleges atmoszférában jelen lesz a természettudatosság és a művészettudatosság. Élő környezetben mindig családiasabb az együttlét.

Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke, a rendezvény fő mentora állítja, hogy „az erdő zaja maga is muzsika". Ez a rendezvény egyedülálló Magyarországon, de talán másutt is. 2011 az Erdők Éve, ennek aktualitását az adja, hogy világszinten csökkennek az erdőterületek. Nálunk épp fordítva van: a trianoni veszteség óta mind több erdőt létesítettek kis hazánkban. Észre kell vennünk, hogy a társadalmak az erdőből élnek bútorok, épületek, állatok, növények hasznából. Az emberi élet akkor fenntartható, ha gazdasági-társadalmi környezet között megvan az egyensúly. Szerinte Magyarország alappélda a fenntartható gazdálkodásra.

szabó sipos máté, szabó lajos és lomniczi gergelySzabó Sipos Máté, Szabó Lajos és Lomniczi Gergely

Egykor a Soproni Erdészeti Egyetem hallgatói kezdték el az erdei éneklést. Az egész program célja a környezettudatosság, a valódi természeti értékek megbecsülése és a közösségépítés. Ebben segítenek a mátrai borok kulturált fogyasztása és a jó palóc ételek is.

 A megnyitót Bátonyterenye bányásztelepülésének Gyürky-Solymossy Kastélyában tartják, ahol kastélykerti séta, szoborkiállítás, természetfotók, végül koncertek várják a látogatókat. Július 3-án Mátraverebély-Szentkúton lesz kórusmuzsika, séta a Remete-barlanghoz. 4-én erdei séta indul Apcról a koncert helyéig, a Széleskői bányatónál, majd cimbalommuzsika mellett kóstoló a falusi vendéglátásból. Július 5-én Tar községben, a Szent Mihály templomnál kezdődnek a programok, július 6-án Pásztón, 7-én Kozárdon, 8-án Szurdokpüspökinél, 9-én Mátrakeresztesen sportnapokkal folytatódnak. Július 9-én érnek Galyatetőre a koncertek és a kiállítások. 10-én a sorozat Fenyvespusztán ér véget erdei étkek estjével. A hangulatos záróünnepségen egyszerre három hegycsúcsról hangzanak fel a fanfárok. 

  Szabó Lajos erdőmérnök azt hirdeti: „nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés".

További információk a www.muzsikalazerdo.hu honlapon találhatók a részletek és a támogatók sokasága mellett.

 DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.