Magyarország települései együtt változtatnak az éghajlatváltozáson! WWF Föld Órája Fővárosa verseny negyedszer.

Magyarország települései együtt változtatnak az éghajlatváltozáson! WWF Föld Órája Fővárosa verseny negyedszer.

A WWF Magyarország meghirdeti a Föld Órája Magyarország kihívásához kapcsolódó Nagy Zöldítési Akcióját. Március 21-én, egy héttel a Föld Órája előtt, Magyarország települései versengenek majd a Föld Órája Fővárosa címért. Elérkezett a cselekvés ideje: mutassuk meg, hogy változtathatunk az éghajlatváltozáson!

 

A WWF Magyarország idén negyedszer szólítja ringbe a települési önkormányzatokat, hogy induljanak a WWF Föld Órája Fővárosa címért és Nyíregyháza, Szigetszentmiklós és Pusztaszabolcs után közülük kerüljön ki az idei nyertes. Zanin Éva PR kommunikáció tájékoztatása szerint, idén azonban bonyolódik a kihívás, még inkább a tetteké, és a helyi vállalásokon keresztül történő kapcsolódásé a főszerep. Éppen ezért a szervezők arra kérték Magyarország településeit, hogy szervezzenek saját zöldítő akciót 2015. március 21-re a Föld Órája előrendezvényeként. Az ezen a napon történő, előzetesen regisztrált Zöldítési Akciók eredményeinek beküldését követően, a WWF Magyarország belső zsűrije választja majd ki azt a települést, ahol a legtöbben vettek részt az önkéntes akcióban, a legtöbb szemetet gyűjtötték össze vagy a legnagyobb területet tisztították meg – természetesen a számokat a településméretekkel arányosan súlyozzuk.

 

A várostisztításból a WWF is kiveszi a részét! 2015. március 21-én, a Víz Világnapja előtt egy nappal és a Föld Órája előtt pontosan egy héttel a WWF Magyarország Budapesten csatlakozik a FŐKERT Nonprofit Zrt. és Budapest Főváros Önkormányzata által szervezett „Miénk itt a Park!" elnevezésű, tavaszváró parkszépítési akciójához a Szent István Parkban, ahol a Víz  Világnapjára készülődve útjára indítja Élő Duna Turnéját is.

A WWF vizes élőhelyekhez kapcsolódó interaktív térbeli társasjátéka a család minden tagja számára játékos és szórakoztató formában kínál ismeretszerzési lehetőséget a vizes élőhelyek egészségének és az ivóvíz tisztaságának összefüggéseiről.

 

„A Föld Órája globális kezdeményezése arról szól, hogy ismerjük fel a cselekvés erejét és vegyük észre, hogy a tetteinkkel nem csak arra vagyunk képesek, hogy előidézzük az éghajlatváltozást, de arra is, hogy változtassunk rajta. A döntés a mi kezünkben van, ezért arra kérünk mindenkit, hogy saját eszközeivel álljon ki és mutassuk meg együtt, hogy változtathatunk az éghajlatváltozáson" – közölte Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. Hozzátette: „Mindazok, akik egy héttel a Föld Órája előtt részt vesznek egy nagy település zöldítési akcióban, vagy akik anyagi eszközökkel járulnak hozzá, hogy további bivalyokat adjunk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarjánnak, és azok is, akik a Föld Órája alatt jelképesen lekapcsolják fényeiket, mindannyian azt mutatják majd meg, hogy Magyarország kiáll a hazai természet értékek mellett és hajlandó tenni azért, hogy megőrizze."

 

A WWF Magyarország több éve dolgozik együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarján településsel. Olyan földhasználat kialakítása a cél, amely jobban alkalmazkodik az éghajlatváltozás által felerősített jelenségekhez, amilyenek például az árvizek, belvizek és aszályos időszakok. Az együttműködés egyik eredménye, hogy az árvízi kockázatot növelő és gyorsan terjedő invazív növényekből előállított biomassza, mint tüzelőanyag ellátja az önkormányzati intézmények fűtőenergia szükségletét. Mindeközben a megtisztított ártéri területeket legeltetéssel tartják karban, a Magyarországon őshonos vízibivalyok segítségével.

A vízibivalyok nyújtotta új lehetőség az ökoturizmus, melynek fellendítésére a WWF Magyarország idén új fejlesztéseket tervez. A tanösvény, és mintaterület bővítés mellett a Tiszatarjániak a bivalymozarella helyben történő előállítását is szeretnék beindítani, amely a helyi közösségek éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási képességét erősítheti. Ehhez azonban további segítségre van szükség.

http://wwf.hu/klima_/1/bivalymozarella-es-fold-oraja

https://www.youtube.com/watch?v=ht1F3o6Fk-c

 

2007 óta a Föld Órája 162 ország mintegy 7000 városában mozgósított kormányokat, üzleti szereplőket, civil szervezeteket és több százmillió egyéni támogatót, akik mind közösen léptek fel egy fenntartható jövő érdekében. a Föld Óráját 2015. március 28-án, helyi idő szerint este 20:30 és 21:30 között ünneplejük.

 

http://www.foldoraja.hu

www.earthhour.org/timescape

www.earthhour.org

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük