Magyar Termék Nagydíjat kapott  a SkyCourt acélszerkezete, amelyet a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. gyártott kecskeméti üzemében. Épület vagy annak egy része még soha nem kapott Magyar Termék Nagydíjat. A Skycourt teljes egészében magyar: magyar tervezés – magyar gyártás – magyar építés és szerelés. 

 

Magyar Termék Nagydíjat kapott  a SkyCourt acélszerkezete, amelyet a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. gyártott kecskeméti üzemében. Épület vagy annak egy része még soha nem kapott Magyar Termék Nagydíjat. A Skycourt teljes egészében magyar: magyar tervezés – magyar gyártás – magyar építés és szerelés. 

 

A Sky Court acélszerkezete, melyet a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. kecskeméti acélszerkezet gyárában gyártottak, a hazai és a közép-európai piacon egyedülálló. Magyarországon először valósítottak meg ilyen méretű, teljesen hegesztett kivitelű csőszerkezet tervezését és gyártását. Nemzetközi viszonylatban létezik több, hasonló konstrukciójú létesítmény, amelyek szintén repülőterek, de olyan ahol a termék tervezési folyamatától kezdve a megvalósítás utolsó fázisáig egy azon projekt csapat irányít és hoz létre, nem létezik.

 

„Példaértékű ez az elismerés, hiszen a SkyCourt acélszerkezet tervezése, gyártása és felépítése magyar tudás és munka eredménye. Büszke vagyok, hogy az ország kapuja magyar termék lett." – mondta Farkas Dezső, a Kész Ipari gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Ferihegy T2 Terminál bővítése és modernizációja a BUD Future program keretein belül zajlott. Ennek egyik legfontosabb és leglátványosabb eleme a Sky Court vagyis Égi Udvar megépítése. Az építész koncepció merész céljainak megvalósításához innovatív tartószerkezeti megoldások is szükségesek voltak. Az acélszerkezetek statikai számításához a KÉSZ Csoport és a Budapesti Műszaki Egyetem saját, magyar fejlesztésű ConSteel programját használták. (lásd: http://euroastra.hu/node/70685) A ConSteel szoftver az európai méretezés-elméleti tudásbázis (Eurocode 3) által adott gazdaságos tervezésen alapul, és a tervezési folyamatok automatizálása révén eddig nem tapasztalt módon gyorsítja a statikus mérnökök munkáját. A szoftver a magyar Virtuális Erőmű Program egyik alkotóelemévé nőtte ki magát 2012-re.

 

A SkyCourt funkcióját tekintve elsődleges szempont a felhasználók kényelme, biztonsága és hangulata volt. Amellett, hogy a formák letisztultak, az anyag megmunkálás a tökéletességig kivitelezett, maximálisan kiszolgálja az utazóközönség igényeit, áttekinthető, kihasználható tereket biztosít. Maga a szerkezet egy szárnyat formál, amely a repülés szabadságát szimbolizálja. Arra törekszik, hogy az utazó a légi oldal felé történő nyitottsággal kényelmesen rá tudjon hangolódni a repülés élményére.

 

Az innovatív technológia és szakértelem felhasználásával elért eredmények a tervezés, kivitelezés során:

-24.000 m2 használható új terület az utazóközönségnek

– A value engineering technológiának köszönhetően:

750 tonna anyagmegtakarítás az elemek gyártása során

1800 munkaóra megtakarítás

2 millió forint energia megtakarítás a gyártás során

– 95%-os magyar hányad a projekt megvalósítása során

– A tervezés és gyártás során kizárólagos magyar erőforrás alkalmazása

– Ergonomikus, a nemzetközi elvárásoknak maximálisan megfelelő termék

– Energia hatékony és energiatudatos tulajdonságok a hosszú távú üzemeltetés során is

– Környezet és felhasználóbarát tulajdonságok

– Hosszú élettartam, könnyű javíthatóság

– Több mint 1000 magyar ember tudásának, szorgalmának és munkájának eredménye

 

A KÉSZ 30 évvel ezelőtt gyakorlatilag családi vállalkozásként kezdte meg működését, mára pedig egy igazi holdinggá vált, amely a környező országokat is beleértve több ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele pedig elérte a 70 milliárd forintot. A KÉSZ Csoport tagvállalatai révén jelen van Magyarországon az építőipari kivitelezés, az építőelem-gyártás, az ingatlanfejlesztés, a létesítmény-üzemeltetés, a flottamenedzsment és a környezetipar területén.

 

A KÉSZ Holding Zrt. a KÉSZ Csoport vezető társasága, amely összefogja a tagvállalatok erőforrásait, és ezeket felhasználva komplex szolgáltatásokat – építőipari kivitelezés tervezéssel, ingatlanfejlesztés, üzemeltetés – tud nyújtani a beruházóknak. A Holding nagy előnye és értéke sok versenytárssal szemben, hogy saját ingatlanokon, saját gépekkel, berendezésekkel, saját fejlesztések révén tudja megvalósítani a legkülönbözőbb létesítményeket, és rendelkezik a fejlesztésükhöz, üzemeltetésükhöz szükséges tapasztalatokkal, eszközökkel is.

 

A Holding Magyarországon túl a környező európai országokban is kifejti aktivitását. A KÉSZ Csoport építette fel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Sky Court épületét, a Daimler kecskeméti gyárának jelentős épületeit, valamint jelenleg is a KÉSZ a kivitelezője a nemzet főterének is nevezett budapesti Kossuth tér felújításának. A KÉSZ Csoport idei nagyberuházása az Új Széchenyi Terv segítségével épülő Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont is. (lásd: http://euroastra.hu/node/71476)

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük