A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértője által támogatott, francia Rhône-Alpes csapat nyerte el a Solar Decathlon Europe 2012 első díját, Canopea névre hallgató nanotorony koncepciójával. A szintén a Schneider Electric támogatását élvező MED in Italy projektnek a harmadik helyet ítélték oda.

 

A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértője által támogatott, francia Rhône-Alpes csapat nyerte el a Solar Decathlon Europe 2012 első díját, Canopea névre hallgató nanotorony koncepciójával. A szintén a Schneider Electric támogatását élvező MED in Italy projektnek a harmadik helyet ítélték oda.

 

A 19 egyetemista csapat pályaműveinek értékelése tíz különböző szempont alapján zajlott: építészet, tervezés és kialakítás, energiahatékonyság, villamosenergia-felhasználás, kényelem, működési funkciók, kommunikáció és társadalmi tudatosság, ipari megvalósíthatóság és piaci életképesség, innováció, valamint fenntarthatóság. A szempontok értékelésének összegzése után a következőképpen alakult az első három helyezett pontszáma:

 

– 1. hely: Canopea, Rhône-Alpes csapat (Franciaország), 908,72 pont

– 2. hely: Andalucia csapat (Spanyolország), 897,39 pont

– 3. hely: MED in Italy (Olaszország), 863,49 pont

 

A Canopea projekt kis épületek, úgynevezett „nanotornyok" együttese. Az elképzelés a Francia Alpok népsűrűségi problémáira kínál olyan megoldást, amely könnyedén integrálható a városok ökoszisztémájába. A projekthez a Schneider Electric szolgáltatta az összes elektromos, automatizálási, valamint energiamenedzsment-rendszert és megoldást, továbbá mérnöki tanácsadást is nyújtott.

 

 

A MED in Italy projekt a hagyományos mediterrán építészeti elemeket egy technológiailag fejlett energiamenedzsment-rendszerrel ötvözte. A Schneider Electric által támogatott olaszországi csapat az villamos elosztórendszer megtervezésével, valamint különböző termékek és megoldások biztosításával támogatta a projektet.

 

„A győztes csapatok, valamint az összes hallgató figyelemre méltó munkája és eredményei hihetetlen kreativitásról és innovációs képességről tettek tanúbizonyságot. Széles körű ismereteiknek köszönhetően olyan energiamenedzsment-projekteket valósítottak meg, amelyek minden szakterületre kiterjednek, az építészettől és a tervezéstől kezdve az üzleti megfontolásokig és a fenntarthatóságig" – mondta Jo Hart, a Schneider Electric vállalati és megoldásmarketingért felelős alelnöke.

 

A Schneider Electric a versenyen induló projektek felét támogatta, emellett azt az intelligens mikrohálózatot is biztosította, amely a Villa Solar házait és az esemény különböző szolgáltatásait kötötte össze. A mikrohálózatnak köszönhetően a házak 2676 kWh pozitív energiamérleget mutattak, ami egy 4000 m2 területű erdő szén-dioxid-megtakarításával ér fel.[1]

 

A következő, 2013-as Solar Decathlon versenyekre Kínában (Datong) és az Egyesült Államokban (Irvine, Kalifornia) kerül sor, a Solar Decathlon Europe pedig új helyszínre, Versailles-ba (Franciaország) költözik 2014-ben.

 

A Schneider Electric 2007 óta támogatja a versenyt, és a jövőben is elkötelezetten kiáll mellette, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy az innováció és a fenntarthatóság iránti szenvedélyt felébressze a jövő energiájáért felelős vezetőkben.

 


[1] Ültetett fánként 20 kilogrammos szén-dioxid megkötéssel számolva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük