2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

NAPSZÚRÁS 50 EZERÉRT — Utasbiztosítás nélkül elszabadulhatnak a nyaralás költségei

4 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51351"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/bb_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="54" /></a></span>A magyarok többsége még mindig biztosítás nélkül utazik külföldre, óriási kockázatot vállalva ezzel. Az extra, nem tervezett kiadások azonban nem csak nagyobb baleset esetén jelentkezhetnek; egy napszúrás vagy gyomorrontás következtében tett egyszeri orvoslátogatás biztosítás nélkül akár 50 ezer forintba is kerülhet - még az Európai Unió országain belül is.   

bb 1.thumbnailA magyarok többsége még mindig biztosítás nélkül utazik külföldre, óriási kockázatot vállalva ezzel. Az extra, nem tervezett kiadások azonban nem csak nagyobb baleset esetén jelentkezhetnek; egy napszúrás vagy gyomorrontás következtében tett egyszeri orvoslátogatás biztosítás nélkül akár 50 ezer forintba is kerülhet – még az Európai Unió országain belül is.   

bb 1.thumbnailA magyarok többsége még mindig biztosítás nélkül utazik külföldre, óriási kockázatot vállalva ezzel. Az extra, nem tervezett kiadások azonban nem csak nagyobb baleset esetén jelentkezhetnek; egy napszúrás vagy gyomorrontás következtében tett egyszeri orvoslátogatás biztosítás nélkül akár 50 ezer forintba is kerülhet – még az Európai Unió országain belül is.   

Az utazás költségei mellett az utasbiztosítás költségei elenyésző pluszkiadást jelentenek, ugyanakkor az így biztosított védelem óriási (anyagi és szolgáltatási) segítséget jelent baj esetén. „Sokan tévesen azt hihetik, hogy az Európai Unió országain belüli utazásokhoz nincs szükség utasbiztosításra, mert EU-s polgárként az alapszolgáltatások mindenkit megilletnek, azonban ez nem teljesen fedi a valóságot" – mondja Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Ennek egyrészt feltétele, hogy rendelkezzünk Európai Egészségbiztosítási Kártyával, amelyet a regionális egészségbiztosítási pénztárban, illetve annak kirendeltségein igényelhetnek a Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek. Tehát ez a kártya nem azonos a Magyarországon használt tb-kártyával. Másrészt érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak az adott ország alapszolgáltatásait fedezi, ami országonként – így a kedvelt nyári úti célnak számító mediterrán országok esetében is – eltérő lehet. A probléma pont ezekből a különbségekből következik, hiszen egy átlagutazótól nem lehet elvárni, hogy az adott ország alap egészségügyi szolgáltatásaival tisztában legyen.

„A legjobb példa erre, hogy míg Magyarországon a betegszállítást a tb fizeti, addig ez más európai országokban nem jellemző, hanem térítés ellenében lehetséges. Ezzel szemben egy jól megválasztott utasbiztosítás véd minden ilyen típusú problémától, és a széles körű orvosi szolgáltatás fedezése mellett olyan  költségeket is térít, amelyek biztosítás nélkül jelentős pluszkiadást jelentenének" – teszi hozzá a szakember.

Az utasbiztosítással kapcsolatos tapasztalatok alapján a káresemények elsősorban – 80 százalékban – egészségügyi problémák miatt következnek be, a poggyászkár nagyjából 15 százalékot, az egyéb káreset pedig kb. 5 százalékot tesz ki.

Az egészségügyi problémák többségében helyben történt megbetegedések miatt következnek be (napszúrás, gyomorrontás, vírusfertőzés); baleset csupán az esetek 10 százalékában történik. A számok ismeretében elmondható, hogy a megbetegedések következtében tett orvoslátogatás a leggyakoribb káreset, amelyre számíthatunk nyaralásunk során.

Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy a kedvelt üdülőhelyek általában magánorvosi szolgáltatást biztosítanak, amelyet az Európai Biztosítási Kártya nem fedez, így egy rutinvizsgálatnak tűnő orvosi vizsgálat – amely például napszúrás miatt lehet szükséges – akár 40-50 ezer forintos költséget is jelenthet.

Ezzel szemben az utasbiztosítás – persze a választott csomagban szereplő térítési limitig – minden orvosi ellátást fedez, és olyan egyéb szolgáltatásokat is biztosít, mint például a baleset következtében meghosszabbított külföldi tartózkodás költségeinek a fedezése, a családtagok hazautaztatása, vagy akár a helyi jogképviselet és óvadék fizetése, ami például a koccanásos közlekedési balesetek esetén lehet óriási segítség.

 

Mit tartalmaz általánosságban egy utasbiztosítás?

·        egészségügyi biztosítást (pl.: megbetegedés vagy baleset esetén kórházi elhelyezés, betegszállítás)

·        balesetbiztosítást (pl.: baleseti halál, baleseti rokkantság)

·        poggyászbiztosítást (pl.: poggyászkésedelem, csomagbiztosítás sporteszközökre, műszaki cikkekre és okmányokra is vonatkozóan)

·        jogvédelmet (pl.: ügyvédi – szakértői költségek, óvadék)

·        személyi felelősségbiztosítást (pl.: harmadik személynek okozott balesetből eredő testi sérülés)

·        utazási segítségnyújtást és biztosítást (pl.: beteglátogatás megszervezése, külföldi tartózkodás meghosszabbítása, telefonköltség megtérítése)

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.