2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nehogy már a nyúl vigye a jogosítványt

3 perc olvasás

nyulh.jpgTízből egy halálos közúti balesetet ittas járművezetők okoznak – ennek a felelőtlen „műfajnak” a veszélyeire és következményeire hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) és a HEINEKEN Hungária, mert az alkoholos befolyásoltságuk ellenére volánhoz ülő sofőrök által okozott szerencsétlenségek túl sok életet követelnek.

 

Bár az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma évek óta csökken, a 2016-ban történt 16,6 ezer balesetből még mindig közel 1600 esetben játszott szerepet az alkohol. Ez a szám 2017-re szerencsére 1400-ra esett vissza, ami jókora javulás, főleg az egyetlen év alatt közel 40 százalékos javulást felmutató Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéknek köszönhetően. A számokat Vas és Békés megyében rontották a leginkább: előbbiben 18, utóbbiban pedig 7 százalékkal több alkohol miatti közlekedési tragédia történt, mint 2016-ban.

 

A statisztikák szerint az ittasan okozott szerencsétlenségek mintegy 55-60 százalékáért a személygépkocsival közlekedők a felelősek. Az ittas vezetéssel összefüggésbe hozható esetek közül 2016-ban 866 a személygépkocsik sofőrjeinek hibájából következett be. Az eredményeket súlyosság szempontjából is ők rontják leginkább: az általuk okozott karambolok egyedül 2016-ban 38 halálos áldozatot követeltek. Közülük 29-en már a helyszínen életüket vesztették.

 

Kevesen vannak tisztában vele, hogy 0,2-0,3 ezrelék véralkohol értéknél – amit körülbelül egy korsó sör elfogyasztása eredményez – 3-szorosára, 1,2 ezrelékes véralkohol értéknél 10-szeresére, 2,0 ezrelékes értéknél pedig csaknem 90-szeresére emelkedik a baleseti kockázat a szeszes italt nem fogyasztó járművezetőhöz képest. A nyári vakáció lazulós időszaka mellett az ünnepi alkalmak jelentenek évente ismétlődő kihívást, köztük a húsvét.

A csábítás gyakran ellenállhatatlan, ahogy a HEINEKEN Hungária és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának közös kampányában is, ahol egy-egy rendezvényre, klubba, vagy ünneplő baráti társaságba autóval érkezőt próbálja Tóth Edu rávenni arra, hogy igyon meg vele legalább egy pohárral. Az „iszik vagy vezet” dilemmát sokan gyorsan a szőnyeg alá söprik, miközben azzal csak kevesen számolnak, hogy néhány pohárnyi alkoholos ital elfogyasztása után autóba ülni már nem egyszerű szabálysértés. Bűncselekménynek számít, még akkor is, ha nem okoznak balesetet, csak egy rutinszerű rendőri igazoltatáson akadnak fenn.

 

A kampány az ital és az autóvezetés között dilemmázóknak kínál megoldást. A HEINEKEN Hungária által támogatott, ingyenesen letölthető „SofőrHívó” mobilalkalmazással a poharazgatni vágyók akár húsz sofőrszolgálat valós idejű ajánlatából választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet. Ezt követően pár kattintással tudják megrendelni a sofőrt, aki őket és az autójukat egyaránt biztonságban hazajuttatja. Aki pedig az ünnepek idején sem engedi át szívesen a volánt, annak kézenfekvő választás az alkoholmentes Heineken 0,0%.

 

A videósorozat 2018. március 28-tól követhető nyomon a HEINEKEN Hungária Facebook oldalán!

https://www.facebook.com/heinekenhungaria/videos/1137515023056197

 

https://www.heineken.com/hu

https://soforhivo.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.