2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem csak a zenei látásmódot, a valóságot is kiterjeszti a Müpa Hangjáték

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/102222"><img class="image image-preview" src="/files/images/Logo_CTA_01-01.preview.jpg" border="0" width="477" height="404" /></a></span>Amellett, hogy az aktivitással párhuzamosan a Müpa Hangjáték zenei palettája is kibővült, a magyarországi kulturális intézmények között a Müpa elsőként augmented reality, azaz kiterjesztett valóság eszközökkel élt.<a name="_GoBack" title="_GoBack"></a><strong> </strong>  <p><strong>

logo cta 01 01.previewAmellett, hogy az aktivitással párhuzamosan a Müpa Hangjáték zenei palettája is kibővült, a magyarországi kulturális intézmények között a Müpa elsőként augmented reality, azaz kiterjesztett valóság eszközökkel élt.  

logo cta 01 01.previewAmellett, hogy az aktivitással párhuzamosan a Müpa Hangjáték zenei palettája is kibővült, a magyarországi kulturális intézmények között a Müpa elsőként augmented reality, azaz kiterjesztett valóság eszközökkel élt.  

A Müpa Hangjáték logó idén a telefonképernyőnkön is megelevenedik, egy kiterjesztett valóssággal foglalkozó start-up, a BlippAR alkalmazásának segítségével. Ez nem varázslat, a fejlesztés viszonylag „friss": az angol cég csupán 5 éve alakult, viszont maga a kiterjesztett valóság nem új keletű jelenség. Az elmúlt időszakban egyre többet hallani virtuális valóságról, Oculus Riftről és Microsoft Hololens-ről. Ez nem véletlen, mivel egyre inkább azon fáradoznak a nagy tech-újítók, hogy a meglévő valóságunkhoz társítsanak látszólagos, kivetített elemeket.

 

A BlippAR ezek közül az újítók közül az egyik legnépszerűbb alkalmazás tulajdonosa. Kitűzött céljuk, hogy a jövőben, a mobiltelefonok kamerájának segítségével, a keresőmotorokat megkerülve közvetlenül a termék segítségével kaphassunk információt egy-egy tárgyról. Ehhez nemrég egy nagyobb összegű támogatást is kaptak, ami jelentősen előrelendítette a törekvéseiket.

 

A vállalkozó szellemű cégek előszeretettel használják a fogyasztók újfajta megközelítésére az applikációt, mivel látványelemekben gazdag, kisebb a belépési küszöbe, és a nagyságrendileg Power Point bonyolultságú – az alkalmazás sokoldalú „csináld-magad" eszköztárával – saját maguk készíthetik el egyedi kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) tartalmaikat. A BlippAR üzleti modellje is innovatív: a szolgáltatásért interakciók után kell fizetni, tehát ténylegesen csak annyi pénzügyi befektetést igényel, amennyit a felhasználók is profitáltak az élményből, és ez merőben új megközelítés. A korábbiakban milliós programozási költségek így jelentősen csökkenhetnek.

 

Mit jelent ez a Müpa esetében? Amellett, hogy a BlippAR segítségével érdekességeket olvashatunk a Müpa Hangjáték installációról, újra át is élhetjük a hangszer által nyújtott élményt – bárhol, ahol meglátjuk a Müpa Hangjáték logóját. A Blipp-ben található online játékban ugyanazokat a dalokat játszhatjuk végig, amiket a Müpa Hangjáték kerekében sétálva, azzal a különbséggel, hogy most a kézügyességünket kell próbára tennünk: színes csempékre kattintva ugrálhatunk végig egy általunk választott dal hangjain. Ez korántsem könnyű feladat, mivel, ha valósághűen szeretnénk „előadni", minden esélyünk megvan rá, hogy hibázunk az egyébként végtelenített pályákon.

 

„A Müpa, mint Magyarország egyik legmeghatározóbb kulturális intézménye, folyamatosan keresi azokat a különleges és kreatív megoldásokat a piacon, melyekkel sikeresen tudjuk kibővíteni a Müpa-élmény fogalmát. Kifejezetten örültünk egy ilyen lehetőségnek, amivel a Müpa Hangjáték aktivitásunk esetében az offline és online világot ilyen könnyedén össze tudtuk kötni. A digitális fejlesztések és újítások eddig és a jövőben továbbra is meghatározó szerepet fognak játszani mindennapjainkban és kommunikációnkban is egyaránt." – mondta Káel Csaba a Müpa vezérigazgatója.

 

https://we.tl/SvjfYlMP2h

 

A Müpa valóság-kiterjesztésének a partnere az Adamsky Budapest volt, akik az első magyarországi BlippAR partnerként készítenek AR aktivitásokat. Vaszary Ádám, ügyvezető a következőket mondta az együttműködésről: „Nagyon örülünk, hogy sikerült megtalálnunk azt a partnert, aki nem csak érdeklődően fogadja a technológiai újításokat, hanem az elsők közt ki is meri próbálni azokat. Szerintünk ez a hozzáállás az, ami a következő nagy platformok előtt megnyithatja az utat".

 

Töltsd le a Blippar alkalmazást az alábbi linkekről, és próbáld ki Te is!

 

Appstore: https://itunes.apple.com/us/app/blippar/id410604563?mt=8

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.blippar.ar.android

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.