2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem hozott változást a Fed döntése – a mai japán jegybanki döntésre figyel a piac

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98437"><img class="image image-preview" src="/files/images/aaaa_33.jpg" border="0" width="153" height="170" /></a></span>A piac talán abban reménykedett, hogy lesz valami érdemi lereagálni való a Fed Nyíltpiaci Bizottságának tegnapi nyilatkozatait követően, de úgy tűnik, hogy mindenki pontosan azt kapta, amire számított, így nem történt különösebb mozgás a nagyobb dollárkeresztekben.</p><p> 

A piac talán abban reménykedett, hogy lesz valami érdemi lereagálni való a Fed Nyíltpiaci Bizottságának tegnapi nyilatkozatait követően, de úgy tűnik, hogy mindenki pontosan azt kapta, amire számított, így nem történt különösebb mozgás a nagyobb dollárkeresztekben.

 

A piac talán abban reménykedett, hogy lesz valami érdemi lereagálni való a Fed Nyíltpiaci Bizottságának tegnapi nyilatkozatait követően, de úgy tűnik, hogy mindenki pontosan azt kapta, amire számított, így nem történt különösebb mozgás a nagyobb dollárkeresztekben.

 

A gazdaság állapotát leíró beszámolójában a Fed néhány apróbb, negatív irányú kiigazítást hajtott végre, majd galamb hangvételű megjegyzést fűzött az elmondottakhoz, így ismét sikerült fokozni a nemzetközi eseményekkel kapcsolatos aggodalmakat (ahogy azt tette a tavaly augusztusi kisebb piaci esés után is). „A Bizottság figyelemmel kíséri a nemzetközi gazdasági és pénzügyi eseményeket, és értékeli azok munkaerőpiacra és inflációra, illetve az előrejelzésekben foglalt kockázati egyensúlyra gyakorolt hatásait."

 

Az új-zélandi jegybank ezzel szemben jóval egyértelműbben galambjellegű álláspontot foglalt el azzal, hogy kijelentette, az új-zélandi fizetőeszköz további gyengítése „megfelelőnek tekinthető", és utalt arra, hogy 2016-ban több kamatcsökkentés várható. A devizaárfolyam azonnal reagált a kommentekre, a kamatláb-várakozások azonban csak pár ponttal csökkentek az ülést megelőző szintekhez képest – fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a kamatlábak már most is a ciklus mélypontja közelében tartózkodnak. Az új-zélandi jegybank bejelentésére komolyabb mértékben megindult az új-zélandi dollár shortolása, különösen az AUDNZD keresztben.

 

Az euróból lassan kifogy a szufla, már csak az ingatag kockázatviselési hajlandóság tartja a jelenlegi szinteken – az EURJPY esetében pedig azok a várakozások, hogy vajon a japán jegybank előáll-e bármilyen új lépéssel a ma esti ülésén.

 

Az USDJPY fennakadt az előző eladási hullám korrekciójának 38,2 százalékos szintjén, kicsivel 119,00 alatt, mivel a piac bizonytalan a japán jegybank mai ülésén várható lépésekkel kapcsolatban. Ha a japán jegybank nem változtat monetáris politikáján, a kockázatviselési hajlandóság mértéke pedig romlik, akkor a JPY még jobban nekiindulhat, míg a kockázatviselési kedv megélénkülése és a japán jegybank esetlegesen új monetáris politikájára utaló jelek komoly nyomást gyakorolnának a jenre. Meg lennék lepve, ha a mai ülés bármilyen komoly változást hozna – valószínű, hogy konkrét lépések helyett inkább csak utalások lesznek.

 

A fontra ráférne egy kis erősödés az euróval szemben, amellyel kapcsolatban alacsonyabb szinteket tartanánk kívánatosnak, miután az EKB egy inkább galamb hangulatú márciusi ülést vetített előre. Szükség lenne azonban a kockázatviselési kedv javulására ahhoz, hogy végre meg tudjon mozdulni a font.

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.