Az idei kötelező kampány első közel három hetének tapasztalatai alapján a biztosítót váltó ügyfelek döntő többsége, mintegy nyolcvan százaléka a független alkuszokon keresztül köti meg új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződését.

 

 

Az idei kötelező kampány első közel három hetének tapasztalatai alapján a biztosítót váltó ügyfelek döntő többsége, mintegy nyolcvan százaléka a független alkuszokon keresztül köti meg új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződését.

 

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint ugyanakkor a nem várt jelentős díjcsökkenés a jövő évtől problémákat is generálhat a piacon. Várakozásaik szerint ugyanis a kieső díjbevételt egyes biztosítók már csak a kárrendezési szolgáltatások színvonalának csökkentésével tudják majd kompenzálni. Ez nehézkesebb, a megszokottnál hosszabb ügyintézést is eredményezhet. Ezért az elkövetkező időszakban a biztosítási alkuszokra – szakmai tapasztalatuk és biztosítói kapcsolatrendszerük miatt – érdemes lesz még fokozottabban támaszkodniuk az ügyfeleknek.

Az ügyfelek a teljes piaci kínálat megismerésén kívül többféle adminisztrációs segítséget is igényelnek. Ezért a biztosítói direkt csatornák tavalyinál markánsabb megjelenése nincs hatással az alkuszok népszerűségére. „Az alkuszok a választást segítő tanácsadáson kívül az ügyfél megbízása alapján felmondják az előző szerződést, intézik az új szerződésre vonatkozó adminisztrációt, káresemény esetén pedig – az ügyfél ilyen irányú megbízása alapján – ügyféloldalon működnek közre a kárügyintézésben" – mondta el Papp Lajos, az FBAMSZ elnöke.

A végső hajrá a jövő hétre várható

Az év ezen időszakában természetesen magára a kötelező biztosítási kampányra koncentrál a sajtó és az ügyfelek is. Az idei kampányban a kötések listáját az eddigi tapasztalatok alapján nagy biztosítók vezetik: A képet ugyanakkor árnyalja, hogy van olyan társaság, ahol az újrakötések mértéke a szokásosnál is nagyobb méreteket ölthet. A várakozásokkal szemben ugyanis az idén 15-20 százalékkal csökkentek az átlagdíjak: míg tavaly 30 ezer forintért köthettek kötelező biztosítást az autósok, az idén 25 ezer forint az átlagos szerződési díj. „Összességében a tavalyinál intenzívebb első hetek ellenére az utolsó héten várható a kötések 40 százaléka, így a végeredmény az előzetesen nem várt 900 ezres határt is átlépheti, igaz, ezeknek a kötéseknek akár harmada is a saját biztosítónál való újrakötés lehet."- mondta el Papp Lajos.

 

Ne csak a kötelezőre figyeljünk!

Bár a kötelező biztosítások piacán egyre látványosabb az a tendencia, hogy az autósok mérlegelésük során nem csak árat, hanem a biztosító által nyújtott szolgáltatásokat is figyelembe veszik, már néhány ezer forint megtakarításának a lehetősége is százezreket mozgat meg minden évben. Érdekes módon azonban sem a média, sem a szolgáltató biztosítók nem kampányolnak más termékek, például a casco, vagy a lakásbiztosítások kapcsán. Pedig az alkuszok által folyamatosan biztosított összehasonlíthatóság, a személyes tanácsadás nyomán ezeken a területeken is komoly optimalizációt hajthatunk végre..

A casco esetében az idei kötelező kampány különösen jó lehetőséget kínál a szerződés kedvező díjon való megkötésre: amennyiben együtt kötjük meg a két autós biztosítást, akár 30-40 százalékot is spórolhatunk. Sajnos még mindig kevesekhez jutott el, , hogy egy ideje már a 4 évnél idősebb járművekre is igen kedvező díjú, speciális casco ajánlatok közül válogathatnak az ügyfelek.

Fontos lenne, ha az ügyfelek nem csak autójuk, hanem otthonuk biztosításaira is odafigyelnének. Itt nem elsősorban az anyagi megtakarításra, hanem a megfelelő biztosítási összegekre, és a szükséges biztosítási fedezetek meglétére kell odafigyelni. A realizálható megtakarításnál ugyanis sokkal fontosabb az értékeink valós értéken történő biztosítása, a biztosítási összegek helyes megállapítása. Az optimalizáció során lehetőség nyílhat például változatlan díj mellett a korábbinál magasabb ingóságfedezet elérésére (gondoljunk a folyamatosan gyarapodó lakberendezéseinkre, elektronikai eszközeinkre). Ma még jellemző, hogy a szerződésekben hosszú évekig változatlan marad a kötéskori biztosítási fedezet, akár az összegszerűség, akár kockázati kör tekintetében, amely óhatatlanul is magában hordozza azt a veszélyt, hogy egy esetleges káresemény bekövetkeztekor nem lehetséges a valós kár megtérítése.

Ügyfélbarát szabályozás

A januárban életbe lépő kötelező biztosítási törvény több ponton írta felül a kötelező biztosítás jelenlegi szabályozását. Az egyik legfontosabb változás – melynek kezdeményezésében a FBAMSZ úttörő szerepet vállalt – , hogy a biztosítási évforduló a jövőben nem a naptári évhez, hanem a megkötés dátumához igazodik majd. „Az egyező évfordulók miatt előbb-utóbb nem kgfb-ről és cascóról külön, hanem gépjármű-biztosításról beszélhetünk majd, így a háztartások saját alkuszuk segítségével egyszerre foglalkozhatnak valamennyi biztosításukkal, azok időszakos felülvizsgálatával is." – állítja az alkuszszövetség elnöke. „Az átmenet azonban hosszú folyamat lesz: a jövő év végi kampányban a válság gépjárműpiacra gyakorolt tényleges hatásának függvényében az autók 80-90 százaléka részt vesz majd, hiszen az új szabályázás szerinti évközi évforduló csak a jelenlegi autó lecserélésekor keletkezik."

HÁTTÉR-INFORMÁCIÓ:

A FBAMSZ szakértő vezetői az idei kgfb-kampány hátralévő napjain is készek arra, hogy a cégektől független pozícióból, objektíven tájékoztassák az autósokat és a teljes közvéleményt az eddigi tapasztalatokról, a biztosítóváltás menetének legfontosabb pontjairól, a lehetőségekről és a kockázatokról mind az írott médiában, mind az elektronikus sajtó műsorain keresztül.

Amennyiben a fentiek alapján felmerül az igény a segítségünkre, kérjük, jelezze a Goodwill Communications munkatársánál (Varga Péter – 70/9339-790).

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ)

A szövetség 1991-ben 13 alkuszcég elhatározásából jött létre, jelenleg 115 tagot számlál. Tagjai a teljes alkuszi piac teljesítményének több mint négyötödét biztosítják, az általuk közvetített és kezelt több mint 100 milliárd forintos állomány alapján ma a szervezet az ország második legnagyobb biztosítótársasága lehetne. A FBAMSZ célja a szakmai érdekvédelem mellett az alkuszi tevékenység önszabályozása, szakmai és etikai hátterének kialakítása, az alkuszok oktatásáról, szakmai felelősségbiztosításáról történő gondoskodás, valamint a részvétel a biztosítási alkuszokra vonatkozó jogszabályok kialakításában. A szövetség 1993 óta tagja a biztosításközvetítők európai szervezetének (BIPAR), és kapcsolatban áll más országokban működő szövetségekkel is. A FBAMSZ az egységes arculat kialakításával, a szakmai érdekvédelmi munka erősítésével, a képzés és tudásszint színvonalának emelésével arra törekszik, hogy a biztosítási piacon az alkuszok számára kivívja az őket megillető rangot és helyet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük