Kürtszó harsant,  s távfutók hada iramodtak neki a táv leküzdésének a Tihanyi Belső tónál, a  Magyar Nemzeti Parkok Hete  nyitórendezvényén, az Ultrabalaton futóversenyen  2009.

 

Kürtszó harsant,  s távfutók hada iramodtak neki a táv leküzdésének a Tihanyi Belső tónál, a  Magyar Nemzeti Parkok Hete  nyitórendezvényén, az Ultrabalaton futóversenyen  2009. június 20-án  délelőtt.   Tapadószalagos chip az ezernyi rajtoló bokáján, így indult automatikusan a versenyzők teljesítményének számítógépes ellenőrzése a rajtvonalon,  az ellenőrzőpontokon újabb kontroll, majd a befutást is így regisztrálták a célvonalnál.

  32 órán belül kellett teljesíteni a  212 km-nyi távot, de még a szintidőknek is meg kell ám felelni.  Magyar, japán, szlovén, macedon, lengyel és más nációk versenyzői,  kísérői bolydultak meg az indítójelre, kutyás hölgyek, kerekes székek és biciklik sorjáztak az egyéni és váltófutás versenyzői nyomában.  Nike cipők verték fel a port, a cég kitelepült gépkocsijából akár teljes szerelést is kölcsönözhetnek a résztvevők a verseny vezető szponzorának jóvoltából.

A fülekben még ott csengett a verseny moderátorának intése; „ a vasúti piros jelzésnél meg kell állni!…., a holnapi viszont látásra!"

A helyben maradott népek megindulnak csemegézni a 10 hazai nemzeti park standjainak kínálatából, de már szólította is őket a bemondó, hogy Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter,  Tósoki Imre  tihanyi polgármester, valamint Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója  üdvözöljön mindenkit a Levedula-ünnep alkalmából.

A miniszteri üdvözletből kiderült, hatalmas tömegek látogatják évente a hazai nemzeti parkokat, melyek kiemelkedően fontos kulturális értékőrzők, szabadidőnk fontos helyszínei, segítenek bennünket közel kerülni a természethez, annak értékeihez.  A június 19-28 között zajló Magyar Nemzeti Parkok Hete számos vidéki és budapesti helyszínen várja különleges programokkal érdeklődő látogatóit.  www.nemzetipark.gov.hu/mnph

A Tihanyi félszigeten virul az ünnep névadója, az Öreglevendulás és az új telepítésű levendula-ültetvény, erről a hasznos növényről a szakavatott árus mondja;  a levendula a meszes talajt kedveli, gyűjteni a sötét színű virágokat érdemes.  Ma már hatféle fajtáját is termesztik, keresett változat pl. a francia levendula.  A virágból tea is készíthető, megkóstoltuk, kellemes!   A Levendula-ünnepen megjelentek akár mintát is vehetnek a virágjában pompázó közeli levendula mezőről, a sikeres gyűjtést látva, nem kis bosszúság vár még a molyokra!

A hétvége balatoni eseményei egy ugrással, déltájban már a közeli Balatonfüreden folytatódtak, ahol a miniszter átadta a legjobb 29 hazai tóparti strandnak és kikötőnek a  Kékhullám zászlót;  Fertő-tavi,  Velencei-tavi,  Tisza-tavi és 26 balatoni strand, egy Fertő-tavi és négy balatoni kikötő birtokolja idén a lobogót, a miniszter a nyertes strandok között szereplő, házigazda Estreházy strandon felvonta a kitüntetés jelképét.  

Nem adják könnyen ezt az elismerést, biológiai mintáknak, vízminőségnek, tisztaságnak, higiéniának, tájékoztatásnak, mozgáskorlátozottak ellátásának kell előírtak szerint megfelelni!  A minősítésért egy év múlva ismét bizonyítani kell.

A Balaton vízminőségéről szóló hivatalos vélemény:  a víz kiváló!  

A tóban elegendő víz található, mehetünk fürödni. 

http://www.bfnpi.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük