2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nemzetközi tagság és licenc a győri ökolábnyom számoláshoz

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/42882"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/iff-logo.thumbnail.jpg" border="0" width="60" height="100" /></a></span> <p>A Győr ökológiai lábnyom számítását végző Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület is csatlakozott a Global Footprint Network nevű nemzetközi szervezethez és ezzel négyre emelkedett a szervezet magyar tagjainak száma.</p><p> 

 iff logo.thumbnail

A Győr ökológiai lábnyom számítását végző Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület is csatlakozott a Global Footprint Network nevű nemzetközi szervezethez és ezzel négyre emelkedett a szervezet magyar tagjainak száma.

 

 iff logo.thumbnail

A Győr ökológiai lábnyom számítását végző Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület is csatlakozott a Global Footprint Network nevű nemzetközi szervezethez és ezzel négyre emelkedett a szervezet magyar tagjainak száma.

 

 Az ökolábnyom fontosságát hirdető nemzetközi szervezetnek jelenleg 80 tagja van szerte a világon, a tagok nagy része európai (például Best Foot Forward, Water Footprint Network), de számos jelentős amerikai, ázsiai, ausztráliai és afrikai szervezet is tag. A magyar tagok között találhatjuk a Budapesti Corvinus Egyetemet, a KÖVET Egyesületet a Fenntartható Gazdálkodásért, a Dandelion Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft-t, és most már a győri Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület is.

gfn logo.thumbnailA Global Footprint Network elnevezésű nemzetközi szervezetet 2003-ban alapították azzal a céllal, hogy hozzájáruljon egy fenntartható világ kialakításához, melyben minden ember a bolygó ökológiai határain belül él. E cél elérésének egyik eszköze az ökológiai lábnyom számítása, mellyel ki lehet fejezni, hogy mekkora a bolygó kapacitása, és ehhez képest a valóságban mekkora területet használunk el. A Föld lakosságának jelenlegi fogyasztásának kielégítéséhez 1,4 Földre lenne szükségünk, azonban csak 1 Föld áll rendelkezésünkre. A Túllövés Napja, mikor az 1 évre rendelkezésre álló erőforrások nagyságát elérjük, 2010-ben augusztus 21-ére esett, azóta „hitelből", a Föld erőforrásait a megengedettnél sokkal jobban kizsákmányolva élünk.

A Global Footprint Network elnöke az a Mathis Wackernagel, aki doktori disszertációjával megalkotta az ökológiai lábnyom mutatót. A világ több mint 100 egyetemén tartott már előadást a környezetvédelmi gondolkodás elősegítése érdekében, de a kormányzati szerveket és hatóságokat is segíti munkájával a döntéshozatalban. Szerzője, illetve társszerzője több mint 50 ismert és elismert fenntarthatósággal foglalkozó szakmai cikknek, tudósításnak és könyvnek, közreműködik számos napjainkban zajló ökológiai lábnyom számításban.

A Global Footprint Network tagság számos előnyt és lehetőséget nyújt partnereinek. Egyrészt lehetővé teszi a világ vezető fenntarthatósággal foglalkozó tudósaival való együttműködést, másrészt hozzáférést biztosít a legújabb ökológiai lábnyom számítási módszerekhez. Az úgynevezett Footprint Fórumon megvalósuló tudástranszfer, az új ötletek, innovációs megoldások, a számítás tökéletesítése elengedhetetlen minden környezetvédő szervezet számára ebben a gyorsan változó világban. Az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület jelenleg Győr ökológiai lábnyom számítását végzi. A Global Footprint Network tagság az egyesület számára hozzájárul ahhoz, hogy a végeredmény publikálásra kerülhessen, valamint – amennyiben igényt tart rá – segítséget kaphat a számítás során felmerülő stratégiai kérdésekben a szervezet tagjaitól, tudósaitól.

A Global Footprint Network olyan szervezeteket tud tagjai között, mint a Best Foot Forward (Egyesült Királyság) és a Water Footprint Network (Hollandia). Főként Európa (39) és Észak-Amerika (19), ezen belül pedig az Egyesült Királyság (10) és az Egyesült Államok (12) adja a legjelentősebb tagokat. Hazánkat európai viszonylatban az Egyesült Királyságon kívül csak Svájc (7) és Olaszország (5) előzi meg a tagok létszámát tekintve. Az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület mellett magyar tagja a nemzetközi szervezetnek a Budapesti Corvinus Egyetem az akadémiai szférából, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért nonprofit szervezetként és a Dandelion Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft. mint tanácsadó.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.