A hét kérdése, hogy vajon feltámad-e a kockázatviselési hajlandóság a múlt heti hatalmas görög sokkot követően – bár lehet, hogy az európai tőzsdék megtorpanása csak egy kis pihenő volt azok után, hogy olyan hihetetlen fellendülést produkáltak az év kezdete óta.

A hét kérdése, hogy vajon feltámad-e a kockázatviselési hajlandóság a múlt heti hatalmas görög sokkot követően – bár lehet, hogy az európai tőzsdék megtorpanása csak egy kis pihenő volt azok után, hogy olyan hihetetlen fellendülést produkáltak az év kezdete óta.

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy most sokkal nagyobb a periféria országaiban a gazdasági válság átterjedésének veszélye, mint amilyet bármikor is láthattunk eddig, miután a periférián található mediterrán országok hozamai az elmúlt héten masszívan megugrottak, tükrözve ezzel a görög hozamok megugrását. A tízéves portugál hozam 190 bázisponttal haladja meg a német szintet – összehasonlításképpen elmondható, hogy a mennyiségi lazítás kezdetén, március elején ez a hozamfelár még 130 bázispont volt. Spanyolország és Olaszország hozamfelára körülbelül 140 bázispont – ez a szint a mennyiségi lazítás kezdetén még körülbelül 90 bázispont volt.

 

A GBPUSD devizapár pénteken nem tudta áttörni az 1,5000 szintet, az EURGBP pedig inkább az EURUSD-vel korrelál, így egyáltalán nem biztos, hogy bármi érdekeset is látunk majd a GBP frontján ezen a héten az euró keresztekkel összehasonlítva, jóllehet néhány fontos hír várható még a héten.

 

Az EURCHF lassan morzsolódik egyre lejjebb, tükrözve ezzel a Görögország és a periféria tagállamai iránti gyengülő bizalmat – a következő technikai szint 1,0170 lehet, érdemes tehát erre odafigyelni. Ha a folyamat folytatódik, akár az 1,0000 szintet is elérheti az árfolyam, ugyanakkor a piac esetleges hirtelen felfutása gyorsan eloszlathatja a viharfelhőket.

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük