Hajdúszoboszló -Aquapark

A Központi Statisztikai Hivatal napokban publikált végleges adatai szerint a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken folyamatosan növekszik a belföldi vendégek és vendégéjszakák aránya.

 Hajdúszoboszló -Aquapark

A Központi Statisztikai Hivatal napokban publikált végleges adatai szerint a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken folyamatosan növekszik a belföldi vendégek és vendégéjszakák aránya.

Ez a tendencia az elmúlt évben is érvényesült: 2005 és 2006 között a belföldi vendégek aránya 51%-ról 54%-ra, a belföldi vendégéjszakák aránya 45%-ról 49%-ra emelkedett, mind jobban megközelítve a legfejlettebb belföldi turizmussal rendelkezõ európai országok átlagát. (A belföldi turizmus szerepét jelzi, hogy a Magyar Turizmus Zrt. kutatásai szerint a magyar háztartások körülbelül 60%-a csak belföldi utazáson, további 20%-a belföldi és külföldi utazáson is részt vett az elmúlt években.)

            Az elmúlt évben 3,9 millió belföldi vendég 9,6 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ezen belül a szállodák 2,3 millió belföldi vendéget fogadtak, akik összesen 5,8 millió vendégéjszakát töltöttek ott el. 2006-ban minden tíz belföldi vendégéjszakából hatot szállodában regisztráltak.

2006-ban a kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégeinek száma kiemelkedõen magas ütemben, 7,1%-kal, vendégéjszakáinak száma 7,2%-kal emelkedett a 2005. évhez képest, miközben csökkent a külföldre látogató magyarok száma. A belföldi keresletnek a magasabb színvonalú szálláshelyek irányába történõ elmozdulását jelzi, hogy a szállodák belföldi vendégeinek száma 11,3%-kal, belföldi vendégéjszakáinak száma ennél is nagyobb mértékben, 12,9%-kal bõvült. A legjelentõsebb növekedést a három- és négycsillagos szállodák könyvelhették el, miközben kiugró mértékben, 80%-kal növekedett a wellness-szállodák belföldi vendégéjszakáinak száma. A gyógyszállodák szintén a belföldi vendégforgalom növekedésérõl számoltak be. A folyamatosan bõvülõ látnivalóknak és programkínálatnak köszönhetõen a belföldiek átlagos tartózkodási ideje a kereskedelmi szálláshelyeken (2,5 nap) hosszabb volt, mint 2005-ben.

A belföldi vendégforgalom számottevõ elõnye, hogy a külföldi vendégforgalomnál mind területi, mind idõbeli eloszlását tekintve kevésbé koncentrált: 2006-ban minden száz, kereskedelmi szálláshelyen eltöltött belföldi vendégéjszakából 25-öt a Balaton régióban regisztráltak, a vendégéjszakák 13,8%-át a Budapest-Közép-Dunavidéken, 13,0%-át az Észak-Alföldön, 12,7%-át pedig Észak-Magyarországon töltötték honfitársainak. Az elmúlt évben a belföldi vendégforgalom növekedésében az Észak-Alföld, a Balaton és a Nyugat-Dunántúl turisztikai régiók játszották a legnagyobb szerepet. A szezonalitás csökkenését mutatja ugyanakkor, hogy 2006-ban az éves átlagot meghaladó mértékben növekedett az õszi-téli hónapok belföldi vendégforgalma. A belföldiek tartózkodási ideje is a fõszezonon kívüli hónapokban emelkedett.

2006-ban a kereskedelmi szálláshelyek belföldiektõl származó szállásdíj-bevételei jelentõsen, 15,1%-kal emelkedtek a 2005. évi bevételekhez viszonyítva. A belföldi vendégforgalom egyenletesebb területi eloszlását mutatja az is, hogy a belföldiektõl származó szállásdíjak növekedését elsõsorban a vidéki szálláshelyek jelezték. A szállodák ebben a vonatkozásban is még kedvezõbb eredményeket értek el: belföldiektõl származó szállásdíj-bevételeik 16,5%-kal növekedtek, amiben kiemelkedõ szerepet játszottak a gyógy- és wellness-szállodák. Utóbbiak kiugró, 90%-ot meghaladó szállásdíj-bevételt regisztráltak.

A magánszálláshelyek belföldi vendégforgalma szintén dinamikusan emelkedett 2006-ban: a belföldi vendégek száma csaknem egynegyedével, az általuk magánszálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma több mint egyötödével növekedett 2005-höz képest.

            2006-ban a magyar lakosság jelentõsen többet fordított többnapos belföldi utazásokra, mint 2005-ben. A lakosság belföldi költése 17%-kal növekedett és 290 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt évben a Magyar Nemzeti Bank által regisztrált, a magyarok kiutazásaihoz köthetõ devizakiadások több mint 10%-kal csökkentek, miközben a beutazó turizmusból származó devizabevételek növekedtek, így a turizmus devizaegyenlege jelentõs pozitívumot mutatott.

2007-ben folytatódik a kedvezõ tendencia: a KSH legfrissebb, 2007. január-májusi adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégeinek száma 5,4%-kal, belföldi vendégéjszakáinak száma 9,3%-kal emelkedett az elõzõ év azonos idõszakához képest. A vizsgált öt hónap mindegyike során növekedést tapasztaltunk. A legnagyobb forgalombõvülést a felsõbb kategóriájú szállodákban, az ifjúsági szállókban és a kempingekben regisztrálták. A belföldi szállásdíj-bevételek jelentõs mértékben, 22%-kal növekedtek 2006 elsõ öt hónapjához viszonyítva.

A szolgáltatók és a lakosság körében egyaránt egyre népszerûbb az üdülési csekk: az idei év elsõ félévében több mint kétszer annyi üdülési csekket váltottak be, mint 2006 elsõ félévében, jelentõsen emelkedett a vásárolt csekkek értéke, amit immár közel 7500 helyen használhat fel a belföldi lakosság.

A 2007. év a Zöldturizmus Éve a belföldi turizmusban. A Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett eseménysorozat kedvezõ fogadtatását alapozza meg, hogy – a kampányévet megelõzõ kutatásunk szerint – a magyar lakosságban kifejezetten pozitív kép él a hazai természetjárási, túrázási, lovaglási lehetõségekrõl és a többek között mindezeknek teret adó nemzeti parkokról. A belföldi turizmus további megerõsítését szolgáló kampányév és egyéb tevékenységei során az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. széles körû partnerségre, együttmûködésre törekszik a turisztikai szolgáltatókkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük