2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Növekedés előtt?

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43630"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/no.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="77" /></a></span>A QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt. tizenhetedik alkalommal készítette el Navigátor című kiadványát, amely befektetői számára nyújt információkat az aktuális gazdasági helyzetről mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. <td valign="top"> </td>  </p><p>

no.thumbnailA QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt. tizenhetedik alkalommal készítette el Navigátor című kiadványát, amely befektetői számára nyújt információkat az aktuális gazdasági helyzetről mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.

 

  

no.thumbnailA QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt. tizenhetedik alkalommal készítette el Navigátor című kiadványát, amely befektetői számára nyújt információkat az aktuális gazdasági helyzetről mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.

 

  


    Visszaesés után – növekedés előtt?
    Az első félévben látott gazdasági fellendülés mértéke a korábbi várakozásokat felülmúlta. Az látható egyelőre, hogy egy mélyponton túl vagyunk, a jövőt azonban még mindig nagyfokú bizonytalanság jellemzi. Az európai adósságproblémákról a figyelem részben a nyári hónapokban sorra érkező és kiábrándító amerikai makroadatok felé fordult, amelyek előrevetítették, hogy az év második felében alábbhagy az amerikai gazdaság növekedési üteme. Az uniós országok gazdasági kilátásai tovább differenciálódtak. Elsősorban Németországból a várakozásoknál kedvezőbb adatok jelentek meg, azonban a legutóbbi értékek szerint a második negyedévben látott növekedés nem lesz fenntartható, míg a déli országok alulteljesítenek. A görög válság hatására az expanzív költségvetési politika helyett Európa-szerte a megszorítás vált divatossá. A költségvetési visszafogás az éppen az állami szubvenciókon beinduló gazdasági növekedést a visszájára fordíthatja. Amennyiben a tengerentúlon nem lesz kedvező fordulat, az még a maradék optimizmust is elviheti a piacokról. Az ázsiai gazdaságok, bár szintén vannak növekedési kockázatok, jól tartják magukat. Az inflációs kockázatok egyelőre mérsékeltek, a nyersanyagárak lassú emelkedést mutatnak, kockázatot az élelmiszerárak alakulása, valamint a kedvező növekedésre gyorsan reagáló esetleges bértárgyalási folyamatok jelenthetnek. A monetáris politika tovább maradhat alkalmazkodó, expanzív a G3 országokban (Egyesült Államok, Eurozóna, Japán).

    Magyarország: Keskeny út
    A hazai növekedés továbbra is exportvezérelt, a munkanélküliség kismértékben javult ugyan, az állástalanok száma továbbra is magas szinten marad, gátolva a fogyasztás beindulását. A nemzetközi pénzpiacok gondolkodásában bekövetkezett változás igencsak megnehezíti a kormányzat lehetőségeit, hiszen egyszerre kell szigorú fiskális politikát folytatni és növekedést produkálni. Tavasszal a helyzet még lényegesen egyszerűbbnek látszott. Megítélésünk szerint jogosan tárgyal a kormány keményen az IMF-fel, a bizonytalan helyzet miatt azonban egy készenléti hitelmegállapodás tető alá hozása hasznos lenne.

    Nemzetközi részvénypiacok – Továbbra is inkább short
    A befektetői hangulat és ezzel együtt az indexek pengeélen táncolnak. Mindaddig, amíg nem kapunk kedvező híreket a munkanélküliségről, a fogyasztói bizalom alakulásáról, addig inkább short pozíciók felvételére adódik jó alkalom a nemzetközi indexekben. A pozitív forgatókönyv megvalósulásához arra is szükség van, hogy az európai hitelezési válság ne újuljon ki.

    Az amerikai 10 éves állampapír-hozamok jelenleg 2,7% körül mozognak, ezzel összevetve több nagy cég részvénye is vonzó osztalékhozamot kínál. (Verizon Communications, AT&T, Pfizer, Merck, DuPont)

    A piacra ömlő pénz inkább a defenzív papírok iránti keresletet élénkítheti (gyógyszer, telekommunikáció, közszolgáltatók). Utóbbi szektorok növekedéséből ETF-eken keresztül vehetik ki részüket a befektetők leghatékonyabban.

    Hazai részvénypiac
    A budapesti tőzsde fontosabb papírjai között erős a differenciálódás, ami jól látható a gyógyszerpapírok iránti fokozott érdeklődésben. A hazai blue chip-ek közül elsőszámú kedvencünkké ismét az Egis vált, amely vállalati szinten is jó növekedési lehetőségekkel rendelkezik exportpiacain.

    Vételi pozíciók felvétele a következő három deviza mellett látszik ésszerűnek:
    – GBP – A piacok kedvezően fogadták a jövő évi költségvetést, és a gyenge font miatt fokozódó inflációs félelmek vannak. A brit jegybank az első lehet, ahol az emelkedő infláció kamatemelésre sarkallja a központi bankot.
    – NOK, AUD – Továbbra is a legkeresettebb nyersanyagdevizák, ahol a kamatemelés valószínűsége a legmagasabb.
    – SEK – A svéd korona a jelenlegi bizonytalan időkben az élénk belső keresletre támaszkodva erősödhet tovább.

Nyersanyagpiaci árfolyam emelkedés
XAUUSD – Az arany további emelkedését támogatja a jelenlegi bizonytalan tőkepiaci környezet. Leginkább az amerikai dollárral szemben ésszerű vételi pozíciót nyitni, mivel a kamatkörnyezet itt nyújtja a legjobb alternatívát.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.