Az európai biztosítási részvények idén erőteljes lendülettel kimászhatnak a tavalyi gödörből, ami 8,7 százalékos visszaesést jelentett. A biztosítási részvények nyomott P/E-szorzón forognak, az Erste elemzői szerint a  nyereséghozam stabil 11,9 százalékot mutat 2011-re és 12,8 százalékot 2012-re. A Vienna Insurance Group a top pick – nagymértékű kitettség Kelet-Közép-Európában, kedvező P/E-szorzók, stabil mérleg.

 

Az európai biztosítási részvények idén erőteljes lendülettel kimászhatnak a tavalyi gödörből, ami 8,7 százalékos visszaesést jelentett. A biztosítási részvények nyomott P/E-szorzón forognak, az Erste elemzői szerint a  nyereséghozam stabil 11,9 százalékot mutat 2011-re és 12,8 százalékot 2012-re. A Vienna Insurance Group a top pick – nagymértékű kitettség Kelet-Közép-Európában, kedvező P/E-szorzók, stabil mérleg.

„Jelenleg igencsak vonzó területnek tartjuk az európai biztosítási szektort, hiszen az itt tevékenykedő vállalatok mérlege folyamatosan javul, részvényeik értékeltsége pedig kedvezően alakul a vállalatok jelentős növekedési potenciálja ellenére. Minthogy az üzleti környezet is javul, a fenti tényezők 2011-ben az izmos teljesítmény felé irányítják a szektor részvényeit. A kelet-közép-európai biztosítók kiváltképp jól lovagolhatják meg a pozitív fejlemények eme hullámát, hiszen az előzőeken túl jó pozíciókkal rendelkeznek a régió még messze nem telített piacain. Kedvencünk ezért a nagyfokú kelet-közép-európai kitettséggel rendelkező VIG, amely ezért profitálni tud a térségben újból meginduló növekedésből és javuló befektetői hangulatból" – mondta Christoph Schultes, az Erste Group biztosítási elemzője.

Az európai biztosítók részvényárfolyama 2011 során erőteljes lendülettel kimászhat a (8,7 százalékos visszaesést jelentő) 2010-es gödörből

A 2010-es esztendőt a gazdaság egészének figyelemreméltó talpra állása jellemezte. Az euróövezet a várakozások szerint a 2009-ben elszenvedett 4,1 százalékos visszaesés után immár 1,7 százalékos GDP-növekedést érhetett el. A kedvező tendencia a DJ Euro Stoxx index biztosítói részvényszekciójában is megmutatkozott, hiszen a tavalyi esztendő első kilenc hónapjában a biztosítótársaságok 6,8 százalékos árbevétel-növekedést értek el, amelynek hátterében az életbiztosítási üzletág bővülése állt, amit viszont az a növekvő bizalom táplált, hogy a biztosítók még a nehéz üzleti környezet ellenére is teljesíteni tudták vállalásaikat. A háztartások körében jelentkező növekvő megtakarítási kedv eredményeként ugrásszerűen nőtt a díjbevétel az egyszeri díjas termékeknél.

Másrészről viszont a 2010-es év nem mondható olyan nagyon fényesnek a biztosítói részvények szempontjából. Míg az Euro Stoxx Index kosarában szereplő szektorok zöme emelkedő részvényárfolyamokról számolhatott be, addig a biztosítókat tömörítő index 8,7 százalékos zuhanást szenvedett el, s ezzel a szektor a negyedik legrosszabbul teljesítő csoport lett tavaly. Ugyanakkor a folyó pénzügyi év első heteiben jelentősen megnőtt a kereslet a biztosítói részvények iránt. 2011 januárjában az Euro Stoxx Insurance Index közel 13 százalékot emelkedett, így a biztosítói szektor a bankpapírok után a második legnagyobb teljesítményt produkálta. A biztosítói részvények jelenleg határozottan emelkedő tendenciát mutatnak.

– „Az értékeltségekre vonatkozóan az látható, hogy a biztosítási szektor részvényei nagyon vonzó P/E-szorzók mellett forognak: a 2010-re számolt 9,5-szeres, illetve a 2011-re jelzett 8,4-szeres szorzó az Euro Stoxx szektorok közül a legalacsonyabbak között található. Ennek fényében a nyereséghozam jelentős növekedését jósoljuk, amelynek mértéke 2011-ben 11,9 százalék, 2012-ben pedig 12,8 százalék lehet. Emellett az is feltűnő, hogy a befektetők jelentős kockázati felárat keresnek a biztosítótársaságok részvényeibe való befektetéskor" – tette hozzá Schultes.

A kelet-közép-európai kitettséggel rendelkező társaságok a térség piacainak alacsony fokú biztosítási penetrációjából és hatalmas felzárkózási potenciáljából profitálhatnak

Az európai biztosítási piac nem egységes, de a kontinens egyes régiói is eltéréseket mutatnak.  Általánosságban véve elmondható, hogy Nyugat-Európa meglehetősen fejlett, míg a kelet-közép- és délkelet-európai térség óriási felzárkózási potenciállal rendelkezik. Nyugat-Európában a biztosítási piac penetrációs rátája (vagyis a biztosítói díjbevételeknek a GDP-hez viszonyított aránya) jelenleg mintegy 6-10 százalék úgy, hogy Hollandia és az Egyesült Királyság kiemelkedik a mezőnyből. Másrészről viszont Kelet-Közép-Európában már vegyesebb a kép: egyes piacok, például Törökország, Románia és Szerbia 2 százalék alatti penetrációs rátát „produkálnak", míg a fejlettebb piacokon, például Csehországban nem ritka a GDP 4 százalékára rúgó, vagy az azt meghaladó ráta. A biztosítások elterjedtségét mutató adatok egy szempillantás alatt igazolják a világos összefüggést: minél gazdagabb egy ország (GDP/fő szerint), annál többet költ a lakosság biztosításra. A biztosítások elterjedtségét vizsgáló összehasonlító elemzés tehát kimutatja a nyugat-európai piacok, valamint a kelet-közép- és délkelet-európai régió közti különbséget, ami viszont határozottan arra utal, hogy Kelet-Közép-Európa óriási felzárkózási potenciállal rendelkezik.

Árazás

  • Továbbra is a Vienna Insurance Group a kedvencünk. Az Erste Group elemzői 50 euróra emelik a részvény célárfolyamát, egyben megerősítik Vétel ajánlásukat. A VIG nagyfokú kitettséggel rendelkezik Kelet-Közép-Európában, a cseh, a szlovák, a román és az ukrán piacon első számú szereplőnek számít (az Ausztriában meglévő szintén első helyezése mellett). Az elemzők a vonzó P/E-szorzó és az izmos mérleg miatt voksolnak a társaságra, amely mindezek mellett >200-as likviditási rátával, valamint a további akvizíciók finanszírozására szánt 1,2 milliárd eurós vésztartalékkal rendelkezik, így értelemszerűen erőteljesebb növekedésre van kilátása a kelet-közép-európai piacokon.
  • Az Erste Group elemzői a PZU részvényeire vonatkozó ajánlásukat Felhalmozásra javítják, egyben megerősítik az előző 400 zlotys célárat. A PZU büszkélkedhet a szektortársak közül a legerősebb mérleggel, emellett komoly pozíciókkal rendelkezik pénzügyi eszközeinek és kiemelkedő nyereségtermelő képességének köszönhetően. Az egyetlen üröm az örömben az, hogy a vállalat piaci részesedése jelenleg is zsugorodik, így nem tud rácsatlakozni a fantasztikus kelet-közép-európai felzárkózási sztorira.
  • Az Erste Group elemzői csapata megerősíti az UNIQA részvényeire előzőleg adott Csökkentés értékelést, ám ki mértékben, 13,8 euróra emeli az előző célárfolyamot, mivel a likviditási diszkont már kiárazódott a papírból. Az alacsony fokú nyereségesség a vállalat fő baja, ami elsősorban is az igen harmatos teljesítményt nyújtó ingatlan- és balesetbiztosítási ágazatnak tudható be. Ennek megfelelően az Erste Group becslései alapján a társaság P/E-szorzói a legmagasabbak a szektortársak között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük