2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyereséget hozott a növekvő üzleti dinamika a takarékoknak

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p>J<span class="inline inline-left"><a href="/node/64347"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_141.jpg" border="0" width="318" height="159" /></a></span>avuló hatékonysági mutatók, növekvő lakossági hitelezés, stabil betétállomány jellemezte a Takarékszövetkezeti Integráció teljesítményét 2012 első félévében.  Az integráció adózás előtti eredménye - a június elsejétől taggá vált TakarékBank nélkül számítva - felülmúlja a szövetkezeti hitelintézeti szektorét. Az országos integráció szektorbeli piaci része is tovább nőtt: egy negyedév alatt 83-ról 85,5 százalékra.

Jimages 141avuló hatékonysági mutatók, növekvő lakossági hitelezés, stabil betétállomány jellemezte a Takarékszövetkezeti Integráció teljesítményét 2012 első félévében.  Az integráció adózás előtti eredménye – a június elsejétől taggá vált TakarékBank nélkül számítva – felülmúlja a szövetkezeti hitelintézeti szektorét. Az országos integráció szektorbeli piaci része is tovább nőtt: egy negyedév alatt 83-ról 85,5 százalékra.

Jimages 141avuló hatékonysági mutatók, növekvő lakossági hitelezés, stabil betétállomány jellemezte a Takarékszövetkezeti Integráció teljesítményét 2012 első félévében.  Az integráció adózás előtti eredménye – a június elsejétől taggá vált TakarékBank nélkül számítva – felülmúlja a szövetkezeti hitelintézeti szektorét. Az országos integráció szektorbeli piaci része is tovább nőtt: egy negyedév alatt 83-ról 85,5 százalékra.

Az első félévben 1746,1 milliárd forint volt a Takarékszövetkezeti Integrációhoz tartozó hitelintézetek mérlegfőösszege a június elsejétől taggá vált TakarékBankkal együtt számolva.  Az integráció központi bankja nélkül 1396,4 milliárd forintot tett ki az összes eszközállomány, amely 0,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Ennek alapján az integráció piaci része 4,28 százalékos, míg a TakarékBankkal együtt számolva 5,35 százalék. A TakarékBank belépésével az integráció tagjainak száma 106 lett.

Miközben a bankpiacot jelentősen csökkenő hitelállomány és zsugorodó kamateredmény jellemzi, az integrált takarékok az első félévben jól vizsgáztak aktivitásból. Ennek eredményeképpen az összesített hitel/betét mutató 59,3 százalékra nőtt, jócskán meghaladva az egy évvel korábbi 56,1 százalékot. "A takarékok kedvező teljesítményében meghatározó részük volt a devizahitelek kiváltásához nyújtott forintkölcsönöknek, s a folyamatban legaktívabban hitelintézetek a növekvő kamateredménynek köszönhetően javították jövedelemtermelő képességüket is" – mondta Varga Antal, az integráció tagintézményeit tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője.

Az integrációhoz tartozó takarékoknál – TakarékBank nélkül – a hitelek bruttó 690,7 milliárd forintot értek el, ami 7,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi értéket. Az értékvesztéssel csökkentett nettó állomány 627,8 milliárd forint, amelyen belül a devizahitelek – főképpen a végtörlesztés miatt –  tovább csökkentek, s már csak 9 százalékot érnek el. Miközben az integráción belül a nettó hitelállomány is mintegy 7 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban, a teljes bankpiacon a nettó hitelállomány ugyanezen időszak alatt csaknem 1000 milliárd forinttal csökkent a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) nemrég publikált adatai szerint.

A többi hitelintézethez hasonlóan az integrált takarékok ügyfélportfólióján is rajta hagyja azonban lenyomatát a nehéz gazdasági környezet, a 2012. júniust megelőző egy évben a problémás követelések mintegy 14 százalékkal nőttek, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban mért 13,7 százalékkal. A hitelek mögé képzett tartalékok növekedésével azonban a fedezeti arány nemhogy romlott volna, de még javult is. Bár a PSZÁF értékelése szerint a banki portfóliók minőségének romlása még nem érte el mélypontját, az integrált takarékoknál kedvező fejleménynek tekinthető, hogy a 90 napon túl lejárt követelések, azaz a nem teljesítő hitelek aránya csökkenni kezdett.

A takarékok forrásellátottsága továbbra is kiemelkedő, a teljes betétállomány 1164,7 milliárd forintra rúg, 1,7 százalékkal magasabb, mint 2011. júniusban. A betétek 81,6 százalékát teszik ki a lakossági megtakarítások, arányuk azonban némileg csökkent az utóbbi évben, mivel az egyéni vállalkozói, s főként az önkormányzati betétek a lakosságit meghaladó ütemmel híztak.

A lakossági hitelezés erősödése a növekvő kamat- és díjbevétel révén jótékonyan hatott a nyereségképződésre és javította a hatékonysági mutatókat is. Miközben a bankok részben éppen a visszafogott hitelezés miatt lecsökkent kamateredmény következtében veszteségesek voltak, az integráció a 2011. júniusi profitnál csaknem ötödével több, 6,5 milliárd forintos nyereséget ért el adózás előtt, adózott eredménye pedig 5,9 milliárd forintra rúg. Ennek alapján az integrációba tartozó hitelintézetek összesített saját tőkéje 6,5 százalékkal közel 119 milliárd forintra nőtt. Jelentősen javultak a hatékonysági mutatók is, a saját tőke arányos nyereség (ROE) az egy évvel korábbi 9,8 százalékról 10,95 százalékra nőtt, az eszközarányos nyereség (ROA) pedig meghaladja a 0,9 százalékot, az egy évvel korábbi alig 0,8 százalékos érték után.

Az 1993-ban létrehozott OTSZ 2012. január elsejétől 105 tagot számlál, amely a takarékszövetkezeti szektor közel 90 százalékát lefedi. A takarékok 100 százalékig magyar tulajdonban lévő hitelintézetek, amelyek széles körű országos lefedettséggel és ismertséggel rendelkeznek. A Takarékszövetkezeti Integráció évről évre növelve piaci részesedését, működésének hatékonyságát és jövedelmezőségét mára a magyar hitelintézeti rendszer versenyképes szereplőjévé vált. A takarékok az OTSZ aktív közreműködésével, és támogatásával pénzügyi-gazdasági együttműködést valósítanak meg, kiemelt figyelmet fordítva a lakossági és vállalati finanszírozási igények kielégítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.