2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyolc civil szervezet nyert támogatást a jegybank pénzügyi ismeretterjesztő pályázatán

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/73668"><img class="image image-preview" src="/files/images/mnblogo_1.jpg" border="0" width="132" height="138" /></a></span>Nyolc nonprofit szervezet összesen 29 millió forintnyi támogatást nyert el a pénzügyi tudatosság és kultúra fejlesztésére kiírt jegybanki pályázaton. A nyertes projektek elsősorban a fiatalabb generációk és hátrányos helyzetű térségek családjainak pénzügyi ismeretfejlesztését szolgálják.

Nyolc nonprofit szervezet összesen 29 millió forintnyi támogatást nyert el a pénzügyi tudatosság és kultúra fejlesztésére kiírt jegybanki pályázaton. A nyertes projektek elsősorban a fiatalabb generációk és hátrányos helyzetű térségek családjainak pénzügyi ismeretfejlesztését szolgálják.

Nyolc nonprofit szervezet összesen 29 millió forintnyi támogatást nyert el a pénzügyi tudatosság és kultúra fejlesztésére kiírt jegybanki pályázaton. A nyertes projektek elsősorban a fiatalabb generációk és hátrányos helyzetű térségek családjainak pénzügyi ismeretfejlesztését szolgálják.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Igazgatóságának döntése nyomán idén nyolc civil szervezet nyert el támogatást a jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Programja keretében meghirdetett, „Pénzügyi kultúra fejlesztése és pénzügyi tudatosság növelése" elnevezésű pályázatán. Az MNB az elbírálás során kizárólag a pályázati feltételeknek minden tekintetben megfelelő és a fogyasztói érdekeket ténylegesen szolgáló projekteket tudta támogatni. A pályázatra meghirdetett (Sajtóközlemény: Újabb pályázatot hirdet a jegybank a Civil Háló keretében) keretösszegből így összesen mintegy 29 millió forintot ítélt meg a nyertes nonprofit szervezeteknek. A nyertes projektek 2016. június végéig valósulnak meg.

A megvalósuló pályázatok a fogyasztók részére széleskörű és érdemi segítséget jelentenek pénzügyi ismereteik fejlesztésében, hozzájárulva az eddiginél tudatosabb pénzügyi fogyasztói magatartás kialakulásához és megerősítéséhez. A nyertes pályázók a lakóhelyük, koruk vagy egyéb okok miatt nehezebben elérhető társadalmi csoportok pénzügyi világban történő eligazodását előadásokkal, tanácsadással, tematikus tanórákkal és online társasjátékkal is segítik.

Az MNB támogatásának köszönhetően többek között Budapest és számos vidéki város (Mohács, Miskolc, Szeged, Gödöllő) helyi rendezvényein nyújt személyes pénzügyi tanácsadást és hasznos információkat a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület, a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület, valamint a SZÓ-TÉR Egyesület. Ezen felül a K&H Alapítvány 47 hátrányos helyzetű térség több helyszínén szervez a pedagógusok továbbképzésére Pénzügyi Tudatossági Napot, elősegítve ezzel a gyermekek pénzügyi oktatásának fejlesztését.

A nyertes pályázatok révén a fővárosban, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében középiskolásoknak szóló pénzügyi kultúrát erősítő interaktív előadásokat tart a Magyar Református Szeretetszolgálat Egyesület. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a fiatalok pénzügyi műveltségének szórakoztató fejlesztése érdekében pedig online pénzügyi társasjátékot fejleszt ki.

A pénzügyekben járatlan, szociális nehézségekkel küzdő fővárosi családok számára a Józsefvárosi Szabadidős Egyesület egy mentor-programmal nyújt segítséget a pénzügyi ismeretek fejlesztése, illetve a mindennapi pénzügyekben történő önálló döntéshozatal területén.

A pénzügyi tudatosság és kultúra fejlesztésére kiírt jegybanki pályázat nyertesei

Szervezet neve

Megítélt támogatás (Ft)

Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége

3 100 000

Józsefvárosi Szabadidős Egyesület

3 000 000

K&H Alapítvány

1 000 000

Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület

2 100 000

Magyar Református Szeretetszolgálat Egyesület

5 000 000

Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület

1 955 000

SZÓ-TÉR Közhasznú Egyesület a társadalmi nyilvánosságért

2 800 000

Tudatos Vásárlók Egyesülete

9 900 000

Összesen

28 855 000

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.