2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyugat-Dunántúli turizmus 2007 őszén

8 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5454"><img class="image thumbnail" src="/files/images/P10303461.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>2007. szeptember 21-én az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság közös tájékoztatót tartott a  Nyugat-Dunántúli régió őszi akcióiról. <p> 

 p10303461.thumbnail2007. szeptember 21-én az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság közös tájékoztatót tartott a  Nyugat-Dunántúli régió őszi akcióiról.

 

 p10303461.thumbnail2007. szeptember 21-én az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. és a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság közös tájékoztatót tartott a  Nyugat-Dunántúli régió őszi akcióiról.

 

Előadó volt  Dr. Ujhelyi István államtitkár, Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, Kiss Sándor alelnök,  Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság, Dr. Róna Iván vezérigazgató, Magyar Turizmus Zrt.,Tama István igazgató, Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság.

Dr.Ujhelyi István elmondta,  a belföldi turizmus alakulása ebben az évben is jól alakul, azok után, hogy 2006 eredményei az elmúlt hét év legjobb eredményét hozták a 7,1%-os vendégforgalom növekedéssel. Ez az év, már látható, nemvárt módon még ennél is jobb eredményt fog produkálni.   A belföldi csoportok megnyerése a hazai turizmus számára mindenkinek jó, stabil megélhetést biztosíthat a vállalkozóknak. A Nyugat-Dunántúli régió minden tekintetben jó lehetőségekkel bír, kedvező üdüléssel szolgál.  Az egy hét múlva esedékes Turizmus rendezvényen Bajnai Gordon fogja bejelenteni, ismertetni a turizmus-fejlesztési programot, ami nagy hatással lehet a hazai turizmusra. Uniós és hazai forrásokból komoly forrásokra számíthat a szakma.

Dr.Róna Iván vezérigazgató emlékeztetett, a cég minden évben valamilyen tematikával fogja össze programjait.

Idén az év a Zöldturizmusé, azzal a célzattal, hogy minél több hazai turista járja a természetet, természet-, és környezettudatosan. A gondolat, láthatóan igen sikeres, a Nemzeti Parkok hete sokakat megmozgatott, a Nyugat-Dunántúl is aktívan szerepelt.  A következő évet a vizek évének szánják a MTZrt-nél, felszíni és földalatti (termál), folyók és tavak szerepelnek benne.  A Nyugat-Dunántúl ebben a témakörben is szerencsés, vizei; a Duna, Dráva, Fertő, Bükkfürdő,  Kehida-Kustány adottak.

Az idei év hátralévő részét érintve;  őszre is sok programot terveznek a turizmusra, a béke iparágára, mondta a vezérigazgató.

A Nyugat-dunántúli régió az év első felében is számos sikeres akciót hajtott végre a vendégforgalom növelése érdekében. Kiss Sándor, a Nyugat-Dunántúli régió alelnöke hangsúlyozta a területi Nemzeti Parkok jelentőségét, melyek átnyúlnak az országhatárokon is, Ausztriába, Szlovéniába, lehetőséget adva az együttműködésre is.

Megfogalmazott szlogenjeik;  „Az erőtadó régió",  „Nyugat-Dunántúl nyugodt Dunántúl", azt az eredményt is megjelenítik, amely Budapest és a közép-magyarországi, valamint a Balaton trésége után a harmadik leglátogatottabb országos régóra pozícionálja a területet;  utolsó adatok szerint 800 ezer vendég látogatott ide 2 millió vendégéjszakára az elmúlt évben. Több mint 50%-uk külföldi turista volt. A KSH 2006. évi adatai szerint a küldő országok; Németország, Ausztria, Csehország, Svájc. A négy ország együttesen a régió kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák 77,2%-át adja.

A Balfi Ásványvízzel és a régiós szolgáltatókkal együttműködésben 2006. október 1. és 2007. január 31. között,

a Nyugat-Dunántúl egészségturisztikai kínálatának népszerűsítése érdekében 7 millió 1,5 literes Balfi palackon jelent meg a régió hirdetése, amelyből 15 darab beküldésével a szerencsések regeneráló hétvégi csomagot nyerhettek a Nyugat-dunántúli régió szállodáiban, panzióiban. A kampányhoz a szolgáltatók különféle akciókkal kapcsolódtak. A játék nagy sikert aratott, a résztvevő szállodák ajánlatait naponta 40-50 egyéni látogató nézte meg az interneten és összesen 11 ezren vettek részt a sorsoláson.

A régió területén található Fertő-Hanság és Őrség Nemzeti Parkok is részt vettek a 2007. június 18-24. között először megrendezett Magyar Nemzeti Parkok Hete eseményen. A Zöldturizmus Éve keretében szervezett és elsősorban a belföldi turistákat megcélzó akcióhoz különféle kedvezményekkel országosan 98 szálloda, 54 ifjúsági szállás és 17 falusi szállásadó is csatlakozott. A Magyar Nemzeti Parkok Hete idején a tíz magyarországi nemzeti park különféle kedvezményekkel és ingyenes programokkal várta a látogatókat, az akcióhoz csatlakozó szálláshely-szolgáltatók pedig féláron, illetve 2=3 akció keretében kínálták szolgáltatásaikat.

A nemzeti parkok által kínált ingyenes és kedvezményes programokon szép számmal vettek részt az érdeklődők, a legnépszerűbbnek a kedvezményes barlangtúrák, a vezetett túrák, a kisvasutak, a Szent Iván napi rendezvények, a látogatóközpontok és a múzeumlátogatások bizonyultak.

A látogatóktól elsősorban pozitív észrevételek érkeztek, a nemzeti parkok összességében sikeresnek ítélték a Magyar Nemzeti Parkok Hetét, amit az is megerősít, hogy 2008-ban is mindannyian csatlakoznának a kezdeményezéshez.

2006-ban a Nyugat-dunántúli turisztikai régiót 794 439 vendég kereste fel, akik összesen 2 052 712 vendégéjszakát töltöttek a régió kereskedelmi szálláshelyein. A vendégéjszakák több mint felét a belföldi vendégek adták. 2006-ban a Nyugat-dunántúli régió kereskedelmi szálláshelyein a vendégek száma 6,5%-kal, a vendégéjszakák száma 2%-kal növekedett, a szállásdíj bevételek pedig 15,9%-kal növekedtek az előző évhez képest.

A leglátogatottabb magyar városok sorában a régió három városa is előkelő helyen szerepel. Sopron a belföldi utazók körében a negyedik legkedveltebb magyar város, Bük a harmadik leglátogatottabb, Győr pedig a kilencedik legnépszerűbb város a külföldiek körében.  2007 első hét hónapjának adatai alapján a belföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje 2,4 nap, míg a külföldiek átlagosan 3,2 napot töltenek a Nyugat-dunántúli régióban.

A jövőben a régiós vezetés szándékában áll erősíteni Lengyelország, és Szlovénia irányában.  A tevékenységhez a régió 90 millió Ft-ot kap, ennyit oszthat el a fejlesztési pályázati pénzekből (bár 140 millióra volt igény).

Tama István szólt a régió őszi programjairól.

A Magyar Turizmus Zrt. által 2007-ben meghirdetett Zöldturizmus évében a Nyugat-dunántúli régió is számos zöld programmal várja az érdeklődőket.  Kellemes kikapcsolódási lehetőségeket kínál a vendégeknek, az Őszi Natúrparkoló és a Nyugat-dunántúli Natúrparkok Hétvégéje rendezvény, emellett szigetközi kerékpározási lehetőségek is várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az Őszi Natúrparkoló rendezvény (szeptember 15.-október 23.) hat hétvégén keresztül kínál programlehetőségeket a fennállásának tíz éves évfordulóját ünneplő, kőszegi székhelyű Írottkő Natúrpark területén.  Bemutatják

Magyarország kézműves termékeit, jellegzetes gasztronómiai kínálatát, a kísérő kulturális rendezvények, művészeti együttesek pedig ízelítőt adnak a térség hagyományaiból.

A Zöldturizmus Éve kapcsán szervezett túrák a Kőszegi-hegység természeti és történelmi látnivalóinak megismerését teszik lehetővé. Az érdeklődőket számos  kulturális program (többek között az Orsolya napi vásár, Borkirálynő választás, Szüreti mulatság), valamint túra programok (például az Óház-túra, Barlang-túra, Gesztenye-túra, vagy Gerinc-túra) várja.   A rendezvényről a Nyugat-dunántúli régió http://www.utazunk.hu/ internetes portálján kaphatnak bővebb információt az érdeklődők.

A Nyugat-dunántúli Natúrparkok Hétvégéjét (október 20-23.) a júniusban országosan megrendezett Magyar Nemzeti Parkok Hete mintájára a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága az október 20-23-i hétvégére hirdeti meg.  Az akcióban részt vesz a régió öt natúrparkja: az Írottkő Natúrpark, a Soproni-hegység Natúrpark, az Őrség-Vendvidék Natúrpark, a Kerkamente Natúrpark, valamint a Sokoró-Pannontáj Natúrpark. Az érdeklődők garantált, ingyenes, izgalmas programokon, túrákon keresztül ismerkedhetnek meg a Nyugat-dunántúli régió turisztikai kínálatával.  Többek között gesztenyét kóstolhatnak az Írottkő Natúrpark Orsolya napi vásárában, felfedezhetik a kelta nép nyomait a Soproni-hegység Natúrparkban, kirándulhatnak az Őrállók útján az Őrségben, kalandozhatnak a Kerkamente Natúrparkban, vagy részt vehetnek egy tájtúrán a hucul lovak húzta, mozgássérültek szállítására is alkalmas lovas kocsival a Sokoró-Pannontáj Natúrparkban. A részletes program októbertől lesz olvasható a http://www.utazunk.hu/ portálon.

A Szigetköz kerékpárral programban a kerékpározás kedvelőinek kínálnak számos lehetőséget.

A Szigetköz felfedezésére csábít a Szigetköz kerékpárral páratlan címet viselő kampány is, amely a Halászi és Darnózseli között megépült kerékpárút-szakasz tavaly őszi átadásával egy időben indult. Célja a szigetközi kerékpározási és túrázási lehetőségek népszerűsítése. Bővebb információ: http://www.szigetkozkerekpar.hu/

A Nyugat-Dunántúlon túrázókat segítő kiadványok:

ősszel jelenik meg a  Nyugat-dunántúli régió túrakönyve,

megjelent a régió  Éves Eseménynaptára,

Üdülési ajánlatok a Nyugat-Dunántúlon 2007,

Dunántúl/Pannónia c. kiadvány.

http://www.itthon.hu/

Harmat Lajos 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.