Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza az Óbudai Nyár rendezvénysorozata, s ez idő alatt a kerület és a város kultúra iránt érdeklődő lakói megszokták, megszerették az igényes kikapcsolódást kínáló programsorozatot.

 

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza az Óbudai Nyár rendezvénysorozata, s ez idő alatt a kerület és a város kultúra iránt érdeklődő lakói megszokták, megszerették az igényes kikapcsolódást kínáló programsorozatot.

 

Nyaranta egymást érik a fesztiválok országszerte, ám az Óbudai Nyár kilóg a sorból. A kínálatból nem hiányzik a könnyed, nyári hangulat, de mindig nívós szereplőgárda és komoly művészi teljesítmény teszi mélyebbé ezeket az élményeket is. S mindezt úgy, hogy egy rendkívül színes és széles palettán kínál programokat valamennyi korosztály számára.

 

A rendezvénysorozat a folyamatos megújulást ötvözi a hagyománytisztelettel, s ennek köszönhetően a közönség minden óhaját teljesíti.A Fő tér idén is a koncertek helyszíne lesz.

 

Színpadra lép az örök kedvenc: a kortárs és klasszikus zenét egyaránt műsorra tűző Óbudai Danubia Zenekar, a Budapest Ragtime Band és a Benkó Dixieland Band.

 

Először lesz itt vendég a nemzetközi hírű fuvolaművész Horgas Eszter, aki a Carmen show-val szerepel, míg Illényi Katica és a Cseke quartet világslágerekből nyújt át egy csokornyit, addig Jamie Winchester a balladák világába kalauzolja el a nagyérdeműt, a Harcsa Veronika Quartet pedig a jazz kedvelőknek szerez kellemes estét.

 

Az Óbudai Búcsú két napon át eleveníti fel a negyedévszázados hagyományokat. A színpadon jól megférnek majd a kerületi iskolások, a helyi és vendég kórusok, tánckarok és az olyan neves fellépők – a teljesség igénye nélkül – mint Fenyő Miklós, a Szolnoki-Zsadon házaspár, Malek Andrea, Poór Péter.

 

A Zichcy udvar ezen a nyáron is színházi előadásoknak és különleges koncerteknek ad otthont. A darabok sorát a Karinthy Színház Büszkeség és balítélet című romantikus darabja nyitja, majd a Száguldó Orfeum női trilógiájának harmadik része, az Öt nő az esőben nevetteti és gondolkodtatja el a közönséget. Édes-bús hangulatot ígér a Cserháti Zsuzsa emlékkoncert is, ahol Auth Csilla, Janza Kata, Koós Réka, Trokán Anna és Majsai Gábor, valamint a Stúdió 11 zenekar idézi meg dalain keresztül a feledhetetlen tehetségű énekesnőt. Sokak örömére Udvaros Dorottya és Dés László újra műsorra tűzte a legendás Átutazó című lemez dalait. A koncert vendége Somló Tamás lesz. S a sort a Karinthy Színház zárja a Hippolyt a lakájjal. A címszerepet Galla Miklós játssza, a Schneider házaspárt Voith Ági és Koltai Róbert.

 

A képzőművészet kedvelőit a San Marco Galériában fotókiállítás nyílik Makovecz Imre templomépítészetéről, mely kiállítást Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármester nyit meg. Tenk László szabadtéri tárlata a Kórház utcában várja egész nyáron a látogatókat, és a Symbol Art Galériábal Létai Gábor, Mondy András és Antonio Puri alkotásaival találkozhatunk.

 

A Társaskör igéző hangulatú kertjében idén is muzsika szól. Igó Éva és Fesztbaum Béla a régi Budapestről énekel, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor a latin hangulatot hozza el.

Eredetileg Pleszkán Frigyes is fellépett volna a programsorozatban, de tragikus halála miatt, már csak a dalain keresztül lehet jelen. S a sort a Csoda kell című koncertjével Weszely Ernő és Kádek Heny zárja.

 

Az operakedvelők Mozart: Figaro házassága című vígoperáját láthatják Fehér András rendezésében, és tehetséges tanítványai tolmácsolásában. Plein air koncertek várják a komolyzene rajongóit a Liszt Ferenc kamarazenekarral, Mozart est, Négy évszak est – dallamai csendülnek fel a Kiscelli Múzeum kertjében.

 

S természetesen a színház sem maradhat el a Társaskör kertjéből. Idén Fullajtár Andreát és Őze Áront láthatjuk a Gyógyír északi szélre című darabban.

 

Békásmegyeren a Duna karnevál ezúttal két távoli ország népzenéjét, néptáncát tárja a közönség elé az Egyesült Államok béli Utahból érkező és a kínai Xiamen Xiao Bailu táncegyüttesek közvetítésével.

 

Nem maradhat ki a sorból az Óbudai Múzeum sem, ahol a Múzeumok éjszakája színes forgatagot ígér, s mellette „Óbuda – egy város három arca”címen állandó kiállítás, „Isten veletek, ti boldog Vendelinek!” címmel pedig időszaki kiállítás várja a látogatókat.  

 

A Kobuciban gyerekprogramok: Alma Zenekar, Kaláka Együttes, Kolompos Együttes és felnőtt műsorok: Quimby, Csík zenekar, Kiss Erzsi, Parno Graszt, Kerekes Band, Besh o Drom, Kiscsillag, és még számos program vár a vendégekre.

 

Az Óbudai Nyár záró rendezvénye, a Hékás Békás vidám forgataggal, finom falatokkal és koncertek sorával búcsúztatja a nyarat. Fellép a Four Fathers, Király L. Norbi, a Nap társulat, az Urban Dance School, Bódy Magdi, a Keresztes Ildikó Band, és a fesztivál utolsó koncertjét adja az Edda Művek.

 

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az Óbudai Nyár már nem csak a hazai közönség kedvence, felveszi a versenyt a világvárosok nyári kulturális kínálatával is. Évek óta nagy az érdeklődés a környező országokból, sok turista igazítja a programok időpontjához a szabadságát.

 

Nem is csoda, hiszen kevés város, kerület dicsekedhet azzal, hogy egy nyáron át várja a látogatókat értékes műsorokkal, neves fellépőkkel. Így Óbuda már nem csupán legendás vendéglátásáról híres, hanem a kultúra szeretetéről is.

 

Az Önkormányzat nagyvonalú támogatásának köszönhetően a Fő téri koncertek továbbra is ingyenesek, és a többi helyszínen is mérsékelt áron juthatnak belépőhöz a látogatók. Idén is elmondhatjuk, hogy a kerületben élőknek ki sem kell mozdulniuk ahhoz, hogy a kultúra színes forgatagába kerüljenek.

 

Engedje, hogy egy nyáresti sétára csábítsák Önt a programok – válasszon kedvére!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük