Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogatott, 800 millió forintos összköltségű SziMe Smart Metering Rendszer elnevezésű projekt eredményeit ismertették a fejlesztésben résztvevő szakemberek mai zárórendezvényükön. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeSmart Kft. fejlesztői a hazai közműhálózatok intelligens fogyasztásmérésének bevezetésén dolgoznak.

 

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogatott, 800 millió forintos összköltségű SziMe Smart Metering Rendszer elnevezésű projekt eredményeit ismertették a fejlesztésben résztvevő szakemberek mai zárórendezvényükön. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeSmart Kft. fejlesztői a hazai közműhálózatok intelligens fogyasztásmérésének bevezetésén dolgoznak.

 

A SziMeSmart Kft. szakemberei szerint az okos mérőeszközök alkalmazásával akár már 5-15 százalékos energiamegtakarítás is lehetséges. Biztató jel, hogy a rohamosan terjedő intelligens rendszerek segítségével elérhető anyagi megtakarítás már több mint kétszer akkora, mint a működtetésükkel járó kiadások. Továbbá ezek az alkalmazások segítik a fogyasztói energiatudatosság erősítését, hozzájárulnak a rezsiköltség csökkentéséhez, valamint a hálózati energiaigények kiegyenlítettebbé tételéhez. A kifejlesztett rendszerre már most, a prototípusrendszer bemutatása után is nagy az érdeklődés.  „A rendszer sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően mind a hazai mind a nemzetközi környezetben egyaránt alkalmazható. A rendszer értékesítéséből származó export árbevétel növekménye a projektzárást követő két üzleti évben a projektcégnél és tulajdonos vállalkozásainál kumuláltan várhatóan eléri majd a 96 millió forintot." mondta el Bátorfi Péter, a SziMeSmart Kft. szakmai vezetője.

 

.A SziMeSmart Kft. munkatársai az energiahatékonyság növelése és a tudatos energiafelhasználás elterjedése érdekében hajtották végre technológiai fejlesztésüket.   A SziMeSmart a projekt keretében kifejlesztette a multifunkciós és multiszolgáltatós „smart metering" (okos mérés) rendszerhez szükséges hardver és szoftver elemeket. A rendszer használata számos előnyt biztosít a fogyasztók és az energiaszolgáltatók számára.  „A hazai innováció-orientált, tudásalapú cégek számának növekedése az egyik lehetséges megoldás a munkahelyek számának növelésére" – mondta el Kurtán Zoltán a projekt menedzsmentjét klasztertagként segítő DBH Project Management ügyvezető igazgatója.

A Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterből 7 klasztertag 2011 decemberében megalapította a SziMeSmart Kft.-t, amelyet a projekt előkészítésére, megvalósítására és fenntartására hoztak létre. A Projektcég a Gazdaságfejlesztési Operatív Program „Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása" tárgyú felhívás keretén belül nyújtotta be a „SziMe Smart Metering Rendszer fejlesztése és prototípus rendszer kialakítása" című projektötletét, melyet 2012 márciusában támogatásban részesítettek.

A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem irányításával, 13 évvel ezelőtt indult útjára. A program a Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozatán alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy az egyetem Informatikai Karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist. A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában, a kelet-magyarországi régióban.  A 2008-ban alapított, 45 taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második – a Szilícium-völgy mintájára létrehozott – informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően tudományos kutatások és ipari együttműködések koordinálásával, tudás-intenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik. A Szilícium Mező alapvető céljainak megfelelően – a projekt részvevői az egyetem oktatóival együttműködve kívánják megismertetni a projekt során megszerzett tudást és a kifejlesztett technológiát a különböző szakokon tanuló hallgatókkal.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük