Mint tudjuk, mindig a kiállító vállalatok adják egy informatív szakvásár lelkét. Így van ez főleg Németországban, ahol 2011. október 11. és 13. között mintegy ezer kiállítót várnak Nürnbergben a világ minden részéről, hogy a POWTECH és a TechnoPharm hat csarnokában termékeket és szolgáltatásokat mutassanak be a mechanikus gyártástechnológia, analitika és Life Science folyamattechnológia területéről.

 

 

Mint tudjuk, mindig a kiállító vállalatok adják egy informatív szakvásár lelkét. Így van ez főleg Németországban, ahol 2011. október 11. és 13. között mintegy ezer kiállítót várnak Nürnbergben a világ minden részéről, hogy a POWTECH és a TechnoPharm hat csarnokában termékeket és szolgáltatásokat mutassanak be a mechanikus gyártástechnológia, analitika és Life Science folyamattechnológia területéről.

 

A szakvásárokat különösen széleskörű keretprogram egészíti ki: a robbanásvédelemtől a „Hygienic Design"-on át egészen a Cleanroom Village-ig és a tartós csomagolási megoldásokig. A NürnbergMesse most először kínál egy új szolgáltatást a célból, hogy már a vásár előtt áttekintést lehessen nyerni: az app-nek (alkalmazásoknak) és a mobil oldalaknak köszönhetően a végkészülékek felhasználói útközben is optimálisan előkészíthetik nürnbergi látogatásukat.

Magyrán: a POWTECH és a TechnoPharm ez évben először érhető el mobilon: mégpedig iPhone alkalmazás, vagy mobil oldalak formájában. Aki útközben szeretne tájékozódni a vásárkettősről, az július közepétől kényelmesen megteheti ezt. Az app számos szolgáltatást kínál: a teljes kiállítói névjegyzéktől – keresőfogalmak, abc, vagy elhelyezés szerint – a keretprogramon, a területelrendezési és csarnokterveken át egészen a nyitvatartási időig vagy a belépőjegyek áráig.

Hozzáférés az iPhone-apphez az App-Store-n át, vagy a rendezvény honlapján, illetve a mobil oldalakhoz (m.powtech.de (július közepétől) és m.technopharm.de (augusztus közepétől) honlapokon.

 

Steriltér-technika a vásárkettős középpontjában

 

A steril- és maximális tisztaságú terek a kutatás illetve a gyógyszeripar sok területén, valamint a laborok és a gyártási eljárások számára elen­ged­he­tet­le­nek. Kereken száz kiállító cég fog­lalkozik a steriltér-technológia témájával. A TÜV SÜD Clean­cert által támogatott Cleanroom Village és az APV (Gyógy­szer­gyár­tá­si Technológiai Munkaközösség) valamint a Concept Heidelberg által szervezett CleanRoomCongress Nürnberg hatékony platformot kínál a gyár­tás­ban, kutatásban illetve a laboratóriumban alkalmazott tiszta helyiségek tervezése, kiépítése és üzemeltetése számára. Már ma bi­zo­nyos, hogy több mint 40 vállalat mutatkozik be a Cleanroom Village-ben. Emellett a szervezők különösen nagy súlyt helyeznek a gyakorlati oldalra. Így a steriltér-kabinokban szűrő-letapogatásokat végeznek, és egy gá­zosító ciklust szimulálnak. Egy másik alkalmazás egy speciális gyártású „Package Unit" segítségével adagolási folymatot mutat be. A témához kap­cso­lódóan a különkiállítást a CleanRoom nevű konferencia egészíti ki, amelynek folya­­mán a Sanofi-Aventis, Boehringer Ingelheim, Fresenius Kabi, F. Hoffmann-La Roche, Lonza, Haupt Pharma és Aukamm Pharma eset­ta­nul­má­nyainak segítségével megmagyarázzák, hogyan alakíthatók át a ha­tó­sá­gok és a folyamatok előírásai egyfajta steriltér-koncepcióvá. A szakmai poszterbemutatók és demonstrációk célszerűen egészítik ki az eset­tanulmányokat a steriltér környékéről származó új műszaki meg­ol­dá­sokkal. A kongresszus a gyógyszeriparból érkezett szakemberekhez és ve­ze­tőkhöz, valamint a steriltér-technikai rendszerek tervezőihez és aján­lat­te­vőihez fordul. További információkat lásd: www.cleanroom-congress.com.

A könnyen tisztítható berendezésekkel és berendezéselemekkel szemben tá­masztott elvárás már messze nem csak az élelmiszer- és gyógy­szer­gyár­tó­kat érdeklő téma. Más ágazatok is, így például a vegyipar, egyre inkább fe­lismerik a „Hygienic Design" szerint gyártott berendezéselemek előnyeit. Az egyre jobb minőségű termékekre irányuló trendhez igazodva arról van szó, hogy a gyártási tételek váltásakor maradéktalanul eltávolítsák a ter­mék­­maradványokat a keveredés, és ezáltal a minőségromlás elkerülése érdekében.

Ennek során igény van a tisztítási folyamatok hatékonyabbá tételére, aminek szintén a könnyen tisztítható berendezéselemek alkalmazása az előfeltétele. Ehhez jön még a tisztításnál a „kézi munka" elkerülése és a tisztítási műveletek automatizálása iránti igény. A „Hygienic Design" szerint gyártott berendezéselemek iránti igények lefedésére szervezi meg a NürnbergMesse első ízben az „easy to clean" címet viselő új külön kiállítást a POWTECH / TechnoPharm 2011-hez, a „Pharma+Food" és a „CHEMIE TECHNIK" szakfolyóirattal együttműködve. A különböző megoldási javaslatok és lehetőségek összevont bemutatásának köszönhetően az érdeklődők már a középső bejárati területen előzetesen választhatnak azok között a kiállítók között, akik szakmailag lefedik a témát, ezzel is garantálva a lehető leghatékonyabb vásárlátogatást.

 

A „Biztonság és tartósság a csomagolásban" kérdése

 

Különösen kiemelt jelentőséggel bír a biztonság a csomagolásban, úgy a kész gyógyszertermékeknél, mint a poroknál és ömlesztett áruknál, amelyek gyakran a gyógyszerek, valamint az élelmiszerek és élvezeti cikkek előtermékeiként szolgálnak. A „Biztonság és tartósság a csomagolásban" külön kiállítás keretében olyan anyagok, eljárások és gépek kerülnek bemutatásra, amelyek ezt a témát szemléltetik. A bemutatott kiállítási tárgyaknál különösen nagy súlyt helyeznek a szervezők a tartósságra a gyártásnál és az anyagok használatánál, valamint figyelembe vették a gépek energiahatékonyságát is. A külön kiállítás közvetlen környezetében újra lesz „Packaging and Labelling Aisle", amely témák szerint fogja össze a csomagolási és címkézési technológia területeiről érkezett kiállítókat.

A robbanásvédelem központi téma, amely az ömlesztettáru gyártás minden területét érinti. A „VERFAHRENSTECHNIK" című német szakfolyóirat körüli csapat ezért összehozza a kiállítás látogatóit a robbanásvédelmi szakemberekkel: saját összeállítású túrák segítségével, amelyek olyan kiválasztott kiállítókat vesznek célba, akik továbbadják know-how-jukat a robbanásvédelem témában. A 8-as csarnokban, a kiállítók szakmai fórumán szakemberek folytatnak eszmecserét a robbanásvédelem lényeges témáiról. Ez a pódiumvita a vásár minden napján 13.30 órakor zajlik. A pontos programot, valamint a jelentkezési feltételeket a vásár kezdete előtt idejében meg lehet találni a www.verfahrenstechnik.de címen.

Természetesen folytatódik a sikeres INDEX SAFETY CONGRESS (ISC) on Explosion Protection október 11-én és 12-én a CCN Ost kongresszusi központban. A vásárral párhuzamosan futó esemény tudományos előadásokat kapcsol a kutatásból nyert legfrissebb ismeretekhez, a termékek és megoldások új fejlesztéseinek bemutatásával. Ezen túlmenően élő bemutatók és kísérleti előadások teszik színesebbé a programot. Az előadás nyelve az angol. Egyidejűleg szimultán fordítás, valamint párhuzamos bemutató hirdetés lesz német nyelven. A kongresszusra vonatkozóan további információk a www.ind-ex.info címen.

Ezen kívül naponta 13.00 és 15.00 órakor látványos szemléltető robbantások zajlanak a vásárparkban, rövid magyarázatokkal.

 

Egyéb praktikumok

 

Ebben az évben is mágnesként vonzza a látogatókat a kiállítók két szakmai fóruma. A vásári történések középpontjában kiállító vállalatok így megalapozott szaktudással és aktuális gyakorlati ötletekkel tájékoztatnak az új termékekről és szolgáltatásokról, valamint a munka mindennapjaira szóló megoldási lehetőségekről.

Immáron negyedik alkalommal adja ki a „PROCESS", „PharmaTEC" és a „Schüttgut" szakfolyóirat az innovációs díjat, ahol a leginnovatívabb berendezéseket és eljárásokat díjazzák, különböző kategóriákban. Az innováció vagy egy teljesen újonnan kifejlesztett komponensre, egy készülékre, egy berendezésre, egy újszerű eljárásra vagy egy továbbfejlesztésre, illetve ésszerűsítésre vonatkozik, amely lényegesen különbözik az eddigi technikai színvonaltól. Minden infó, csarnokterv és kiállítói névjegyzék a szakvásár-kettőshöz a www.POWTECH.de  és www.TechnoPharm.de honlapokon követhetők.

-Sz.A. –

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük