Pistoia -OlaszországPistoia -OlaszországA karácsonyi ünnepkör Itáliában január 6-án fejeződik be, amikor a gyerekek izgalommal várják a kéményen keresztül érkező Befanát, a boszorkányt. Befana érdemük szerint vagy édességet, vagy széndarabot csomagol nekik. Buona Befana! – ezt kívánják egymásnak.

Pistoia -OlaszországPistoia -OlaszországA karácsonyi ünnepkör Itáliában január 6-án fejeződik be, amikor a gyerekek izgalommal várják a kéményen keresztül érkező Befanát, a boszorkányt. Befana érdemük szerint vagy édességet, vagy széndarabot csomagol nekik. Buona Befana! – ezt kívánják egymásnak.

Az észak-olasz hegyvidék sokféle téli sportra alkalmas, és a jobb versenyeket az Europort közvetíti.

Az Európai Bizottság évente két-két város jelöl Európa Kulturális Fővárosának (EKF). Az idei két kiválasztott a dániai Aarhus és a ciprusi Páfosz. Az eredmény általában a helyi turizmus 12%-os emelkedését jelenti. Az olaszok külön szavaznak valamelyik szép városukra. Idén Pistoia került sorra – középkori városmagja miatt. Nyaranta ebben a toszkánai kisvárosban kap helyet a Pistoia Blues zenei fesztivál. Természetesen megszaporodik a rendezvények száma: képzőművészeti kiállításokkal, színházi- és zenei bemutatókkal, tematikus városvezetésekkel. Külön programok szólnak a gyerekeknek és a fiataloknak. Az összes múzeum és kiállítás egyetlen gyűjtőjeggyel látogatható. Ne felejtsük el környezetünket felvirágoztatni a híres pistoiai faiskola kínálatából!

A legfontosabb kiállítások Itáliában

Róma szívében, a Palazzo Breschi termeiben Artemisia Gentileschi barokk festőnő műveit állítják ki május 7-ig. A többi munkája megtekinthető templomokban, kolostorokban is.

Forliban (Emilia Romagna tartomány) az olasz art deco művészetét mutatják be február 11-től június 16-ig (bővebben: www.mostrefondazioneforli.it).

Genovában a Palazzo Ducale március 16-július 16-ig Amadeo Modigliani életművét mutatja be, különös tekintettel Constantin Brancusival kötött barátságára.

A Sienai festészet évszázada címmel március 18-tól június 30-ig Pienzában a 16. századi Siena egyházi tárgyú remekműveit láthatjuk az ún. „sienai iskola" működésének idejéből.

Velencében vendégszerepel a Peggy Guggenheim Múzeum augusztus 26-tól 2017. január 7-ig Picasso műveivel „Picasso a strandon" címmel. A művész 1937-es provence-i nyaralása idején kezdett komolyabban foglalkozni a szürrealizmussal.

Arnoldo Pomodoro szobrászművész 90. születésnapjára múzeumok és magángyűjtemények kincseit tárják a közönség elé a milánói Piazetta Realén, szabadtéren.

Tűzijáték

A Földközi-tenger legnagyobb tűzijátékát élvezheti a közönség Novoliban január 16-18. között Apulia-hegyén, Szent Antal tiszteletére.

Divathetek

Lombardia fővárosa, Milánó a divat fővárosa lesz január 13-17-ig és február 22-28-ig. Utóbbi elsősorban a férfidivattal foglalkozik a világ legnagyobb divatházainak szereplésével.

Színház

A milánói Piccolo Teatro január 19-től február 12-ig játssza az elévülhetetlen gyerekdarabot, a Pinocchiót.

Stramilano

Milánó utcáin március 19-én tartják családok számára a futófesztivált. Választható táv: 5 és 10 km-es. Minden évben nagy siker övezi a rendezvényt.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük