Kelet-Közép-Európa továbbra is gazdasági kihívásokkal néz szembe, ám a kilátások még mindig ígéretesek – állapítja meg a nemzetközi Erste Bank Csoport legújabb elemzése. A másodlagos jelzálogpiaci válság nem érintette jelentősen a régió piacait, ám a nagyfokú volatilitás miatt a részvénypiacok inkább oldalazó mozgást végeznek majd a harmadik negyedévben, és talán azt követően is. A pénzintézet elemzői felülsúlyozásra ajánlják Lengyelországot és Ausztriát, kisebb mértékben pedig Magyarországot is.  

 

Kelet-Közép-Európa továbbra is gazdasági kihívásokkal néz szembe, ám a kilátások még mindig ígéretesek – állapítja meg a nemzetközi Erste Bank Csoport legújabb elemzése. A másodlagos jelzálogpiaci válság nem érintette jelentősen a régió piacait, ám a nagyfokú volatilitás miatt a részvénypiacok inkább oldalazó mozgást végeznek majd a harmadik negyedévben, és talán azt követően is. A pénzintézet elemzői felülsúlyozásra ajánlják Lengyelországot és Ausztriát, kisebb mértékben pedig Magyarországot is.  

A kelet-közép-európai gazdaságokat összességében alig érintette a globális gazdasági visszaesés: „habár valószínűsíthető, hogy enyhe lassulás következett be a második negyedévben, ez véleményünk szerint inkább ciklikus okokra vezethető vissza. Úgy tűnik, a konjunktúra-ciklus csúcspontján már túl vagyunk, tehát az elkövetkező negyedévekben a gazdasági növekedés tovább lassul. Ennek több oka is lehet: a kamatemelések éreztetni kezdik hatásukat, a merev munkaerőpiacok pedig természetes akadályt képeznek az átlagot meghaladó növekedés folytatása előtt, végezetül pedig a magas energia- és élelmiszerárak csökkentik a vásárlóerő reálértékét. A felzárkózási folyamat jelenti az elengedhetetlen alapot ahhoz, hogy ezek a gazdaságok továbbra is a fejlett piacok átlagát meghaladó növekedést produkáljanak" – mondta Henning Esskuchen, a nemzetközi Erste Bank Csoport közép-kelet-európai tőkepiaci elemzője, hozzátéve: „az infláció kulcskérdés a világ minden részén. Mivel inflációtól sújtott gazdaságok közül kell választanunk, nem csak azért tesszük a voksunkat a kelet-közép-európai piacokra, mert az infláció itt megfelelő mértékű belföldi kereslettel és gazdasági növekedéssel párosul. Talán ennél is komolyabb indok lehet az, hogy a kelet-közép-európai jegybankok kezében még a jelenlegi helyzetben is maradt eszköz a nehézségekkel való megbirkózásra. Míg az amerikai jegybank szerepét betöltő FED és az Európai Központi Bank is arra kényszerül, hogy a gazdaság életben tartása és a külső tényezők által gerjesztett infláció elleni harc között egyensúlyozzon, nagy kérdés marad, hogy az alapkamat-emelések mekkora mértékben hatnak a belföldi inflációra. Ezzel szemben Kelet-Közép-Európában erőteljes belföldi kereslet és nagymértékű hitelexpanzió jelentkezik, az alapkamat emelése pedig pontosan ezekre a tényezőkre hat."

Többnyire pozitívan értékeli a jelenlegi gazdasági helyzetet Kelet-Közép-Európában az Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) és az Erste Bank legfrissebb konjunktúra-indexe, a válaszadók a kilátásokkal kapcsolatban azonban ismét óvatosan nyilatkoztak. A felmérésben részt vevők kétharmada (65,5 százalék) megfelelőnek értékeli Kelet-Közép-Európa jelenlegi gazdasági helyzetét, ugyanakkor egy válaszadó sem tartja rossznak. Sőt, 35 százalékuk egyenesen jónak ítéli a gazdasági környezetet, szemben az euróövezettel, ahol csak 15 százalék gondolja azt, hogy a jelenlegi helyzet jó lenne, és 82 százalék tartja megfelelőnek. A gazdasági várakozásokat illetően a vélemények egyenlő arányban oszlanak meg a változatlan és a rosszabbodó körülmények között (43-43 százalék). A felmérés külön kérdése ezúttal a nyersanyagárakkal kapcsolatos várakozásokra vonatkozott. A megkérdezettek többsége nem meglepő módon arra számít, hogy a nyersanyagárak tovább emelkednek.

Az Erste Bank elemzője szerint a részvénypiacok jelentős volatilitás mellett továbbra is oldalazó mozgást végeznek: „továbbra sem látjuk annak jeleit, hogy a piacok komolyabban talpra tudnának állni a harmadik negyedévben, ráadásul ez a helyzet állandósulhat is az év hátralévő részére. Továbbra is a likviditást és a piacméretet helyezzük előtérbe, tehát a szokásos versenyzők a favoritok, úgymint Ausztria és Lengyelország, valamint (más tényezők miatt) Oroszország. Várakozásaink szerint a nyersanyagárakat a keresleti várakozások és a spekuláció is felfelé hajtja, ezért továbbra is az energiaszektor a kedvenc iparágunk."

Az Erste Bank allokációs ajánlása:

  • Közepes felülsúlyozás: Lengyelország

Lengyelország további belföldi befektetőket veszített, hiszen a nyugdíjalapok 30 százalékos mérték alá csökkentették részvénykitettségüket. A belföldi befektetési alapoknál szintén folytatódott a tavaly novemberben kezdődött tőkekiáramlási trend. Ennek megfelelően az előzőleg elfogadott enyhén magasabb árazást ma már inkább negatívumként látja a piac.

  • Közepes felülsúlyozás: Ausztria

Ausztria esetében a kiértékelési modell eredményén javítanunk kellett a felülsúlyozási ajánlás érdekében. Azonban a piac még mindig 10,5-es határidős P/E rátával forog, és a profitvárakozások ismét pozitív irányt vettek az előző időszak lefelé tartó felülvizsgálati trendje után.

  • Közepes felülsúlyozás: Csehország

A cseh részvénypiacot a közepes felülsúlyozás irányába mozdította el a modellünk. Habár a cseh részvénypiac továbbra sem szolgál nagy látványosságokkal, valahogy mégis egyfajta menedéknek tekinthető a régióban.

  • Felülsúlyozás, de kisebb mértékben: Magyarország

Magyarországot egyértelmű felülsúlyozásra mutatja a modellünk, de miként az előző elemzésekben, most is úgy döntöttünk, hogy némileg „felpuhítjuk" az ajánlást. A makrogazdasági bajok kezelésére tett kísérletek nem jártak azonnali eredménnyel, emellett (a bérkiáramlás által fűtött) infláció is komoly probléma maradt. Az árazás továbbra is vonzerőt jelent a régió számára, és ez alapot adhat a teljesítmény javulására, de csak ha kedvezőbb makroadatok érkeznek a gazdaságról.

  • Délkelet-Európa semlegesebb megítélés felé mozdult el

Miközben a szerb részvénypiac második negyedévi szárnyalását látványos eredménynek ítéljük, a román piacban is látunk fantáziát – de csak a bátrak számára. Horvátország még mindig gondokkal küzd, de legalább az értékelések lejjebb csúsztak valamelyest. Az előző alulsúlyozás ajánlás kialakulásában jelentős szerepet játszó árazás valójában már nem jelent akkora hátrányt, ezért a régiót közepesen semlegesnek ítéljük.

  • Javuló súlyozás: Oroszország

Részvénypiaci modellünk egyértelmű győztese Oroszország, ennek kihangsúlyozására az ország részvénypiacának megítélése tovább mozdult a felülsúlyozás irányába. A nyersanyagárak és a gazdaság megszilárdítását célzó politikai akarat a várakozások szerint támaszt nyújthat a piac számára.

  • Alulsúlyozás: Törökország

A Törökországra vonatkozó modellünk csak szerény mértékű negatív profitvárakozásokat jelez, ezért a török részvénypiacot jó lehetőségnek tekintjük, amennyiben elülnek a belpolitikai viharok az országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük